OROSZVILAG.HU


Ukrajna Oroszország vazallusává válik?

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-05-01 09:51:16  |  
Gyóni Gábor

Ukrajna Oroszország vazallusává válik?

Aggódik a Rzeczpospolita

 Ukrajna Oroszország vazallusává válik?

 

A Rzeczpospolita lengyel lap interjút készített Jerzy Pomianowskival, aki az orosz nyelven megjelenő Lengyelországgal foglalkozó periodika, a Novaja Polsa (Új Lengyelország) főszerkesztője, Kelet-Európa szakértő, író, publicista. A beszélgetés fő témáját Ukrajna jelentette, ahol az év eleji hatalomváltást követően markáns „oroszbarát” elmozdulás következett be a külpolitikában. Az interjú főbb elemeit foglaljuk össze.

 

Pomianowski szerint Ukrajna Oroszország vazallusává válik. A vazallusi viszony betetőzése a„harkovi paktum”, amely lehetővé tette Oroszország számára, hogy flottáját 2042-ig a Krímben állomásoztassa.

Pomianowski szerint az, hogy Ukrajna Oroszország vazallusává válik, csak megerősíti az ukrán társadalom megosztottságát, hiszen az utóbbi években megerősödött az ukrán nemzeti identitás, és nemcsak Nyugat-Ukrajnában, de keleten is. Ma már az ukrán szülők 70 %-a ukrán iskolába járatja gyermekét, „annak ellenére, hogy Ukrajnában soha nem akarták kiszorítani az orosz nyelvet” – véli Pomianowski. Ez az emberi faktor a legfontosabb elem, ami a jövőben alapját jelentheti az ukrán államiságnak.

Pomianowski szerint Janukovics ukrán elnök „alá akarja rendelni” Ukrajnát Oroszországnak, erről tanúskodik Strasbourgban elmondott beszéde, amelyben kijelentette, a Holodomor nem volt népirtás, „hiszen ez az elképzelés, amit Moszkva védelmez.”

Pomianowski romantikus megnyilatkozásában kijelentette, ismeri a kozák vért, amely nem tűri hogy ezt tegyék vele. A lengyel szerző Sienkiewicz elképzelését tartja követendőnek a Rzecpospolita visszaállításáról, amely három nép (a lengyel, belorusz, ukrán) szövetségét alkotná (nyilván lengyel dominanciával). Pomianowski szerint Lengyelország történelmi bukását a múltban az okozta, hogy nem tudta megtartani Ukrajnát – s ettől kezdve sorsa megpecsételődött.

Pomianowski szerint hiba volt Lengyelország, és személyesen Lech Kaczynski részéről felemlegetni az 1943-as volhíniai mészárlások kérdését (amikor ukrán nacionalisták százezres nagyságrendben mészároltak le Nyugat-Ukrajnában élő lengyeleket), mert ez éket vert a lengyel-ukrán kapcsolatokba. Hiszen a németek által lengyelekkel szemben elkövetett vérengzéseket sem emlegetik annyit ma már, miért kellene akkor az ukránok bűntetteit felhánytorgatni? – véli Pomianowski.

Ukrajnának függetlennek kell lennie, mert ez akadályozza meg, hogy Oroszország birodalomként térjen vissza, állítja a magát „birodalomellenes ruszofilnek” nevező Pomianowski, aki szerint Oroszországnak az a célja, hogy meggyőzze a világ közvéleményét Ukrajna felosztásának elkerülhetetlenségéről.

Lengyelország egyszer már elkövette ezt a hibát, 1921-ben a rigai békével, amikor ahelyett, hogy pufferállamokat hozott volna létre az ukrán és belorusz területeken, bekelebelezte azokat. 20 évvel később pedig maga Lengyelország is eltűnt a térképről.

 

(Ukraine staje sie wasalem Rosji, rp.pl)

 

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat