OROSZVILAG.HU


Az ukrán válság veszélyes Oroszországra is

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-04-08 15:46:04  |  
Seszták Sándor

Az ukrán válság veszélyes Oroszországra is

Nem tesz jót a gazdaságnak

 Az ukrán válság veszélyes Oroszországra is

Az ukrajnai válság negatív hatással van az orosz gazdaságra, és potenciálisan vezethet politikai instabilitáshoz Oroszországban. Erre a következtetésre jutott az világ eseményeinek stratégiai elemzésével foglalkozó Oxford Analytica nemzetközi tanácsadó cég.

Bár az ukrán válság helyi probléma, annak következményei jóval túlmutatnak a az ország határain, a jelentés szerint. Munkájuk során az ukrajnai helyzet hatásainak négy szempontját vizsgálták – az orosz makroökonómiát, a globális energia-, pénzügyi és élelmezési rendszert.

A jelentés szerint, a feszült ukrán helyzet felgyorsítja, vagy megnöveli a jelenlegi kedvezőtlen tendenciákat az orosz gazdaságban. Így például, a szakértők előrejelzése szerint a GDP növekedésének lassulása és fokozott tőkekiáramlás várható Moszkva, valamint az Egyesült Államok és Európa romló kapcsolatai miatt, továbbá az aggodalmukat fejezték ki az esetleges szankciók tekintetében. További kedvezőtlen feltételek esetén a kereskedelem, valamint a kormányzati kiadások csökkentése számára bár kis valószínűséggel, fennáll a veszélye a politikai instabilitás fellépésének Oroszországban.

Az ukrajnai helyzet továbbá megújult és fokozott figyelmet keltett Európa függése iránt az orosz gáztól. „2014-15 telén valószínűleg zavarok lesznek az Oroszországból származó földgáz szállítása terén, de csak az Ukrajnán áthaladó vezetékekben” – szól a jelentés.

A jelentés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország bármilyen beavatkozása a gáz európai szállításába növeli a gázellátás diverzifikációja keresésének érdekében folytatott erőfeszítéseket. Ez a diverzifikáció valószínűleg új csővezetékek építését fogja eredményezni, valamint cseppfolyósított földgáz importját az USA-ból. Bár a jelentés szerzői szerint ahhoz, hogy aláássák Oroszország piaci helyzetét, nem egy év kell még.

Ami a pénzügyi szférát illeti, a jelentés szerzői úgy vélik, hogy az ukrán válság nem vezet a világpiac kapcsolatainak romlásához a feltörekvő piacokkal. A hosszú távú gazdasági és pénzügyi helyzetnek Ukrajnában ugyancsak meglehetősen kedvező kilátásokat jósoltak. Ez nem annyira a jelenlegi elnökválasztás ideológiai kimenetelétől függ, mint amennyire attól, hogy mennyire megbízható és működőképes hatalom gyűlik össze Kijevben” – szól a jelentés.

Az utolsó pont, amelyről a jelentés szerzői szólnak, az élelmiszer. Magasabb szintű élelmiszerár-ingadozást és magasabb gabonaárakat várnak ebben az évben. Elképzelhető, hogy a kukoricatermés kisebb lesz a 2014-15-ös évben, de még nem tudni, mennyire. Ez, valamint a hosszú távú konfliktus a Fekete-tengeren azt okozhatja, hogy a kukoricát, a búzát és még néhány termékeket Ukrajna stabilabb politikai helyzetű országoktól fogja vásárolni, mint például az Egyesült Államoktól vagy Ausztráliától.

http://www.radiosvoboda.org/content/article/25321926.html

Cimkék: ukrajnai válság, Oroszország
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat