OROSZVILAG.HU


Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát 

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-05-01 21:59:49  |  
Mezei Bálint

Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát 

Olaszország lassan Moszkva legfontosabb szövetségesévé válik Európában 

Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát 

Nukleáris energia felhasználása Olaszországban

Berlusconi: „A munkálatok három éven belül megkezdődnek”

Putyin félhivatalos látogatáson járt „régi barátjánál”

Két memorandumot írtak alá a nukleáris létesítmények és a földrengés sújtotta Abruzzo újjáépítését illetően – Corriere della Sera

Milánó - „Szeretetteljes üdvözlettel” köszöntötte Silvio Berlusconi Vlagyimir Putyint, „akihez hosszú évekre visszanyúló tisztelet, barátság és szeretet” fűzi az olasz miniszterelnököt. A Cavaliere ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Gernetto villában helyet kapó sajtótájékoztatót, miután négyszemközti beszélgetést folytatott orosz kollégájával. A tárgyalások középpontjában az energia kérdésköre állt.

Nukleáris jövő – „Sokat beszéltünk a jövő világának energiájáról” – magyarázta Berlusconi -, „és aláírtunk egy megállapodást, mely valódi változást idézhet elő Olaszország jelenlegi atomenergetikai politikájában. Egy közös terv van születőben, jelentősen átszabva a következő generációk energiatermelését és azzal való ellátottságát.” (A szignált szándéknyilatkozatban több utalás is található egy, orosz területen létesítendő termonukleáris, kísérleti jellegű, „Ignitor” kódnevű erőmű közös tervezésére vonatkozólag.) A római premier határozott szavakkal válaszolt a sajtó kérdéseire, nem hagyva kétséget afelől, hogy az első olaszországi atomerőmű építési munkálatai „három éven belül megkezdődnek”, ráadásul Scajola energiaügyi miniszter elképzelései szerint az előkészületek már ebben a kormányzati ciklusban esedékesek. „Mielőtt azonban kijelölnénk a leendő erőmű helyét, tennünk kell, hogy megváltoztassuk a jelenlegi közvéleményt, mely meglehetősen negatívan fogadja a nukleáris energia itáliai felhasználását. Széles körű tájékoztatást kell folytatnunk, így győzve meg az embereket az új erőművek biztonsága felől. Jó példa erre Franciaország, ahol az egyes önkormányzatok versengenek, hogy területükön épüljön fel a következő atomerőmű, hiszen ez csökkenti az elektromos energia árát, és munkahelyeket is teremt.”

Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát  

Tájékoztatás a RAI műsorán – A fentiek alapján született az olasz állami televízión sugárzandó tájékoztató-felvilágosító rövidfilmek, reklámok ötlete. „Már beszéltem róla az állami televíziónk vezetőivel, éppen azon dolgozunk, hogy összegyűjtsük és egy tájékoztató kampány keretében feldolgozzuk a franciák tapasztalatait, akik mindennapi életüket az atomerőművek tőszomszédságában töltik. Pontosan ezt a pozitív hozzáállást kell átültetnünk Olaszországba is. Egy hosszabb munkáról beszélünk, egész biztosan tovább tart majd egy évnél, de nélkülözhetetlen” – tette hozzá Berlusconi, aki egyben a három legnézettebb olasz kereskedelmi csatorna tulajdonosa is, így a vetítésre kerülő, az atomenergiát népszerűsítő rövidfilmek valóban mindenkihez eljuthatnak. „Cinikus és félelmetes, hogy Berlusconi pont Csernobil (1986. április 26.) évfordulóját használta fel arra, hogy saját, a nukleáris energiát reklámozó propaganda-mutatványát bejelentse” – így véleményezte Andrea Lepore, a Greenpeace atomenergia-ellenes kampányát vezető munkatársa a miniszterelnök szavait. A legnagyobb ellenzéki párt, a Partito Democratico (PD) képviseletében Ermete Realacci szintén kemény szavakkal illette az olasz-orosz közös nukleáris fejlesztési terveket: „A sokadik propaganda ízű bejelentés világosan mutatja Berlusconi minden nehézségét abban, hogy lenyomjon az olasz közvélemény torkán egy teljesen elhibázott és gazdaságtalan energiapolitikai választást.”  

Reakciók – Szinte minden politikai oldal, elsősorban az ellenzék, válaszolt Berlusconi, a nukleáris energiával kapcsolatos felvetéseire. Laura Puppato, a PD környezetvédelmi felelőse szerint „Berlusconi alaposabban tájékozódjon! Semmiféle szélsőséges környezetvédelmi, zöld lobbi nem létezik, mely végletekig elfogultan, tüzes szemekkel tekintene minden nukleáris tervre. Csupán a jóérzés beszél belőlünk, illetve a nemzetközi trend és ésszerű megfontolás, hogy a megújuló energiaforrásokra építsünk. Ráadásul ez egybecseng az Európai Unió filozófiájával is. Brüsszel 50-60 évre elegendő urántartalékokkal számol.” Claudio Saroufim az Olaszországi Kommunista Párt – Baloldali Szövetség (PdcI – Federazione della sinistra) zöldpolitikai vezetője egy epés megjegyzéssel vette tudomásul a miniszterelnök nyilatkozatát: „Három éven belül megkezdődnek az első atomerőmű építési munkálatai? Reméljük, hogy már jóval ezen időpont előtt a kormány meg fog bukni.” „Semmilyen atomerőmű nem épül Olaszországban” – állítja az Értékek Olaszországa (Idv, Italia dei valori) nevet viselő képviselőházi csoport vezetője, Massimo Donadi. „Május 1-én megkezdjük az aláírások gyűjtését, és a népszavazás majd elsöpri ezt a kolosszális nukleáris átverést.” Ellenben őszre halasztották a szardíniai nukleáris létesítmények és az ugyanott tervezett atomtemető kérdésében kiírt referendumot. Április 1-én a helyi hatóságok választásra bocsáthatónak minősítették a lokális bizottság által kezdeményezett protest-akciót. Úgy tűnik, a több, mint 16 ezer összegyűjtött aláírás megtette a hatását, de a szárdok előreláthatólag csak októberben járulhatnak az urnák elé.  

Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát  

ENI – Visszatérve az energia kérdésére, továbbra is szem előtt tartva az olasz-orosz együttműködés felsőbbségét, hozták nyilvánosságra az római szénhidrogén vállalat új terveit. Ezek alapján az ENI immár Európa határain kívül is együttműködne a Gazprommal, például Afrikában. „Folytatjuk az együttműködést, és azt hiszem, hogy lehetőség nyílik további, Európán kívüli közös beruházásokra. Ott az egész afrikai kontinens, mely kinyitja kapuit a külföldi tőke és vállalkozások előtt, mi pedig nem szeretnénk, ha egyedül Kína szerezné meg ezeket a piacokat.” (Az ENI-vel kapcsolatos kérdésekre válaszolva, Berlusconi elkövetett egy nyelvbotlást, Oroszország helyett Szovjetuniót mondott, de ez sem őt, sem Putyint nem hozta zavarba.)

A gazdasági válság – „Sajnos 30 százalékos visszaesést regisztráltunk az olasz-orosz kétoldalú kereskedelmet illetően. Ez a nagyfokú visszaesés a gazdasági válságnak tudható be. Reméljük, hogy az újbóli fellendülés hatására záros határidőn belül elérjük a 2008-as külkereskedelmi szintet” – jelentette ki reménykedve az olasz miniszterelnök. Putyin hasonlóan optimistán nyilatkozott az eljövendő gazdasági negyedévről. „Tényleges lépéseket kell tennünk, hogy visszaállítsuk a korábbi együttműködés nagyságát és dinamikáját. Ehhez minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll. A gazdasági válság következményeként a nemzetközi kereskedelem 38 százalékkal esett vissza. (…) Általában ha Moszkva és Róma együttműködésére gondolnak, az energiának kulcsszerepet tulajdonítanak, ez túlnyomórészt igaz is, de nem csak erről van szó” – emlékeztetett az orosz miniszterelnök a két ország közös anyagszerkezeti, műszaki, kémiai fejlesztéseire és az űrkutatásra, melybe egyre több olasz állami tőkét vonnak be.

A földrengés sújtotta Aquila – A globális pénzügyi krízis minden negatív hozadékát félretéve Moszkva igen csak gáláns gesztusként, 7,2 millió eurót különített el a múlt évi földmozgásban megrongálódott  Ardinghelli palota és a San Gregorio Magno templom felújítására. Berlusconi Olaszország nevében köszönte meg a „baráti gesztust”, és Putyinhoz fordulva a következőket mondta: „kérem tekintse kötelező érvényűnek, hogy a restaurálási munkák végeztével eljön és meghallgatja a San Gregorio templomban tartandó első misét.” Putyin pedig ígérete szerint ott is lesz a neves eseményen.

Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát Putyin és Berlusconi: a két régi jóbarát  

Szabadegyetem – A csúcstalálkozó helyszínéül szolgáló Villa Gernetto lenne a későbbi, a Cavaliere által olyannyira óhajtott egyetemi campus központja. Berlusconi tájékoztatva az újságírókat kiemelte, hogy a leendő, oktatónak szánt nemzetközileg ismert politikusok felkérése folyamatban van, és már többen is jelezték részvételüket. „Én személy szerint azt szeretném, hogy a kurzust megnyitó politikusok között Vlagyimir Putyin legyen az első. Erre kértem őt, és látva mosolyát, rögtön megértettem, hogy nem lenne ellenére fellépni a katedrára.”  

Szocsi, 2014 – Berlusconi minden segítséget megígért „régi barátjának” a soron következő téli olimpiai rendezését illetően. „Mi, Torinóban, 2006-ban nagy sikerrel fogadtuk az ötkarikás mozgalmat, és kiváló sporteseményt rendeztünk. 2014-re tekintve minden segítségünket és tapasztalatunkat az Orosz Föderáció hasznára kínáljuk. Lehetővé tesszük, hogy technikai szakembereink felvegyék a kapcsolatot orosz kollégáikkal, és támogassák őket a szervezési munka nehézségeiben. Mindezt nagyon nagy szeretettel és örömmel tesszük. Megemlítettük továbbá azokat a nagyszabású eseményeket, melyeknek Oroszország otthont kíván adni a következő években, így kitértünk a labdarúgó világbajnokság kérdésére is” – avatta be a sajtót a sportdiplomáciai egyeztetésekbe Berlusconi.

Házasságok – Berlusconi szokásához híven válaszolt minden kérdésre, természetesen szokásos stílusában. Arra a felvetésre, hogy mi kell a „politikai házasságok” megkötéséhez működéséhez és fenntartásához a következőképpen válaszolt: „Sok területen komoly tapasztalattal rendelkezem, így a városfejlesztés, a kiadói munka, a televízió, a sport vagy éppen a közigazgatás problémakörében, de a házasságok terén eddig inkább kudarcaim voltak, ezért tartózkodom a bővebb választól. A veszekedéshez mindig két ember kell, de elválni már egy is elég. Ezt egy olyan valaki mondta nekem, akit Önök is jól ismernek” – utalva ezzel Veronica Larióval kötött, de zátonyra futott házasságára és politikai természetű vitáira Gianfranco Finivel.    

Cimkék: Putyin, Berlusconi, politikai házasság, ENI, Aquila
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat