OROSZVILAG.HU


Az új orosz konzervativizmusról

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-04-13 08:38:14  |  
Oroszvilag.hu

Az új orosz konzervativizmusról

A hatalom hivatalos konzervativizmusa mellett igény lenne a liberális nézetekre is

 Az új orosz konzervativizmusról

A VCIOM orosz közvéleménykutató minap publikált felmérése szerint az oroszországi társadalom többsége (56 %) úgy gondolja, a konzervativizmus nemcsak a tradíciók megőrzését segíti elő, de az ország fejlődéséhez is hozzájárul (31 % nem ért egyet ezzel a véleménnyel).

A mai Oroszországban a megkérdezettek majd fele (48 %) konzervatívnak gondolja magát, a lakosság harmada (35 %) viszont nem szimpatizál a konzervatív eszmékkel.

2013-ban Vlagyimir Putyin elnök is többször konzervatívnak nevezte magát és Oroszország is konzervatív országként kívánja pozícionálni magát a világban. Az új orosz konzervativizmus három alapelve: a hagyományos családmodell, a vallás kitüntetett szerepe, a vertikális hatalomirányítás – írja a Nyezaviszimaja Gazeta szerkesztőségi cikke.

A hatalom tehát megszűnt pusztán adminisztratív jellegűnek lenni, és ideologikussá változott. Eközben az elit igyekszik kiszorítani, nevetségessé tenni a liberális, antikonzervatív eszméket, ami különösen az idősebb nemzedék körében sikeres (a csak tévénézők, internetet nem használók 63 %-a vallja magát konzervatívnak).

Mindazonáltal a lakosság harmada, főleg a fiatalok, városiak, jól képzettek nem támogatják a konzervativizmust. Van tehát fogadókészség a liberális nézetekre is, a hatalom azonban nem igyekszik kielégíteni ezeket az igényeket. A jelenlegi helyzetben a hatalom az idősebb, korlátozott információs lehetőségekkel rendelkező rétegek igényeiek kedvez, ignorálva a következő nemzedék érdekeit - véli a Nyezaviszimaja Gazeta. 

 

 

 

(Ogranyicsennoje preobladanyije russzkogo konszervatyivizma, Nyezaviszimaja Gazeta, 2014. 04. 08.) 

 

Cimkék: Konzervativizmus, Oroszország, Nyezaviszimaja Gazeta,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat