OROSZVILAG.HU


Mi történt Abháziában? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-06-01 11:11:37  |  
Oroszvilag.hu

Mi történt Abháziában? 

Teljes kiszolgáltatottság az orosz segélyeknek?

 Mi történt Abháziában? 

Abháziában ezen a héten lényegében „kijevi mintára” hatalomátvétel történt, tüntetők elfoglalták az elnöki adminisztráció épületét, majd az abház parlament Valerij Bganbát, a törvényhozás elnökét nevezte ki államfővé és rendkívüli elnökválasztást írt ki.

Julija Latinyina újságíró szerint az abháziai események arra mutatnak rá, mi történik az orosz befolyás alá került régiókkal. Grúzia szakadár köztársasága ugyanis orosz pénzből él, a pénz pedig most elfogyott. Abházia ebben az évben 12 milliárd dollár orosz támogatásra számított, amiből eddig csak 2 milliárd dollárt kapott meg.

Abházia egy csodálatos adottságokkal rendelkező hely, ahol mégsincs semmi Latinyina szerint.  Romok és pusztulás. A mezőgazdaság megszűnt. Alacsony kategóriás turisták látogatják Abháziát, akik a félig lepusztult szovjet szállodákban élnek. Az erdőket kivágták, a fát Törökországba exportálták.

A szállodák nem magántulajdonban vannak, hanem a háborús veteránoknak adták ki haszonbérletre. Ennek megfelelően az infrastuktúra is lepusztult, az ingatlan használója csak a „lehúzásban” érdekelt. Ingatlant vásárolni nem nagyon akarnak Abháziában, mert félő, hogy visszajönnek a grúzok és nem ismerik el a tulajdonviszonyokat.

A rendezetlen tulajdonviszonyok miatt Abházia az orosz támogatásból él elsősorban. A támogatásokat természetesen azok teszik zsebre, akik közel állnak az elnökhöz.

A 2008-as háború és válság után Oroszország lett Abházia kizárólagos finanszírozója. „A régiót rászoktatták a heroinra, most pedig nincs heroin.

 

 

 

(Julija Latinyina: Urok abhazszkogo, Novaja Gazeta, 2014. 05. 31.) 

 

Cimkék: Abházia, Julija Latinyina
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat