OROSZVILAG.HU


Töréspont

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-07-06 08:55:56  |  
Oroszvilag.hu

Töréspont

Moszkva csak a rossz és rossz között választhat

Töréspont

 

Jelen állás szerint úgy alakul az ukrajnai helyzet, hogy Oroszországnak két rossz megoldás közül lehet választania: vagy bevonja csapatait Ukrajnába, vagy engedi Kijev számára, hogy az visszaszerezze Kelet-Ukrajna egésze felett a kontrollt - írja a gazeta.ru szerkesztőségi cikke.

Pjotr Porosenko azzal, hogy felmondta az egyik fél által sem tisztelt tűzszünetet, felrúgta Oroszország terveit, melyek arra irányultak, hogy Moszkva a saját szája íze szerint rendezze az ukrajnai válságot.

Közben a znak.com portál külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy nem kizárt, miszerint Oroszország a közeli napokban "békefenntartó csapatokat" küld Kelet-Ukrajnába. Szergej Nariskin, a Duma elnöke arra kérte a képviselőket, ne utazzanak nyaralásra, és mindig legyenek elérhetőek szükség esetén.

Figyelmet érdemel, hogy az oroszországi médiában újabban felkapottá vált a kelet-ukrajnai menekültek témája. Az orosz ügyészség váratlanul vádat emelt Arszen Avakov ukrán belügyminiszter és Igor Kolomojszkij dnyepropetrovszki kormányzó ellen. Oroszország tehát mintegy megmenti a menekülteket és megbünteti a "kijevi junta hóhérait."

Donyeck és Luganszk feladása orosz részről visszafordíthatja azokat a kedvező folyamatokat a hatalom népszerűségében, melyek a Krím megszerzése után indultak el. Másrészt viszont egy háború olyan gazdasági következménnyel járhat, ami végső soron ismét a népszerűség elvesztéséhez vezethet.

Oroszország sikeresen elcsatolta a Krímet, a kelet-ukrajnai operációt azonban nem sikerült vértelenül végrehajtani. Az orosz nacionalisták további lépéseket várnak Putyintól, az esetleges szankciók azonban az egész ország gazdaságára nézvést végzetesek lehetnek. Moszkva tehát túszává vált saját maga Ukrajna-politikájának - véli a gazeta.ru.

 

(Predvojennoje polozsenyie, gazeta.ru, 2014. 07. 04.)

Cimkék: Oroszország, Kelet-Ukrajna, Moszkva
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat