OROSZVILAG.HU


Már az egész világ érintett az ukrajnai válságban

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-07-18 13:57:44  |  
Oroszvilag.hu

Már az egész világ érintett az ukrajnai válságban

Az utolsó esély a békére?

 Már az egész világ érintett az ukrajnai válságban

A gazeta.ru szerkesztőségi cikke szerint a Kelet-Ukrajnában lelőtt utasszállító repülőgép tragédiája után a világ nem maradhat közömbös az ukrajnai konfliktus iránt.

Az ukrajnai válságban már számos fordulópont volt. Ilyennek tűnt az odesszai tömeggyilkosság május 2-án. Ezt követően az események tovább radikalizálódtak, Kelet-Ukrajnában teljes körű háború bontakozott ki.

A Boeing 777 tragédiája után az ukrajnai válság már nemcsak Ukrajna és Oroszország ügye. Ami történt, „a nemzetközi terrorizmus vérfagyasztó aktusa.”

A tragédiát követő vizsgálatnak három eredménye lehet: a gépet az ukrán hadsereg lőtte le, a gépet az orosz hadsereg lőtte le, a gépet a kelet-ukrajnai felkelők lőtték le.

Az orosz verziót látszanak támogatni amerikai és hivatalos ukrán megnyilatkozások. Hiszen az ukrán hadsereg nem használt légvédelmi rakétákat a konfliktusban, ilyen jellegű eszközeik a felkelőknek is csak orosz támogatással lehetnek. Egy amerikai hivatalnok szerint „az utak az oroszokhoz vezetnek.”

Ez lenne a legrosszabb megoldás. Ez teljes körű hidegháborúhoz vezethet, olyan szankciókhoz, melyek nemcsak néhány magas rangú hivatalnok számára jelentenek kellemetlenséget.

Egyelőre csak Oroszország és a kelet-ukrajnai szakadárok mondják azt, hogy a gépet az ukrán hadsereg lőhette le. Az orosz állami televíziócsatornákon félóránként ismétlik, hogy Ukrajna egyszer már, 2001-ben, tévedésből lelőtt egy utasszállító gépet.

A legvalószínűbbnek a harmadik megoldás tűnik, hogy a gépet tévedésből lőtték le a kelet-ukrajnai szeparatisták. Ezt a verziót támasztja alá, hogy maguk a szeparatisták hencegtek azzal, hogy – éppen akkor, éppen ott – lelőttek egy repülőgépet, igaz, kezdetben azt hitték, egy ukrán katonai An-26-ost. Oroszország ebben az esetben sem kerülheti el a felelősségrevonást. Ha bebizonyosodik, hogy a szeparatisták lelőttek egy utasszállító gépet, a felkelők az egész világ szemében terroristák lesznek, Oroszország pedig a terrorizmust támogató állammá válik. És akkor megint az első variáns lép életbe.

A Boeing tragédiája talán az utolsó esély, hogy az ukrajnai harcoló felek a tárgyalóasztal mögé üljenek, Oroszország pedig felhagyjon az ukrajnai káosz támogatásával.

 

 

 

(Poleti nad vojnoj, gazeta.ru, 2014. 07. 18.)

 

Cimkék: Kelet-Ukrajna, ukrajnai válság, Oroszország, ukrán hadsereg, Boeing
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat