OROSZVILAG.HU


1914 - 2014: a történelem bosszúja

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-07-31 12:45:47  |  
Oroszvilag.hu

1914 - 2014: a történelem bosszúja

Ma is sok kérdés aktuális a 100 évvel ezelőtti problémákból

 1914 - 2014: a történelem bosszúja

A 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája éppen száz éve kezdődött, 1914 nyarán, az első világháború kitörésével – írja Fjodor Lukjanov.

Az első világháború következtében összeomlott négy birodalom, az Oroszországi Birodalom, Ausztria-Magyarország, az Oszmán Birodalom, a Német Birodalom. Kiváltója lett az örmények elleni szörnyű népirtásnak, első alkalommal került sor tömegpusztító (vegyi) fegyver bevetésére. Emberek tömegei vesztették el otthonukat, sok nemzet elvesztette ősi (település)területét. Totalitárius ideológiák születtek romjain. Átrajzolta a határokat, ami időzített bombaként ketyegett tovább. Szülőjévé vált a második világháborúnak, ami az emberiség történetében a legvéresebb, legszörnyűbb háború volt.

A Szovjetunió, avagy az eurázsiai térséget  évszázadok óta strukturáló képlet felbomlása - amit Vlagyimir Putyin a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezett - óta csaknem 23 év telt el, több idő, mint a két világháború között. Most nincs világháború, de ijesztőek a párhuzamok 1914 és 2014 között.

A 2013-as, 2014-es év kataklizmákat hozott a világpolitikában. Szíriában a várakozásokkal ellentétben mégsem tört ki nyílt háború, Ukrajnában viszont polgárháború robbant ki, Irak de facto szétesett.

A második világháború nagyrészt azért robbant ki, mert a győztesek nem találtak megfelelő helyet a veszteseknek az új világrendben. A második világháború után már bölcsebbek voltak. Az agresszort ugyan megbüntették, felosztották, de részei sikerrel integrálódhattak a meglévő világrendbe.

A hidegháború szerencsére nem csapott át teljes körű konfliktusba, de „teljes értékű békéhez” sem vezetett. A győztes és legyőzött viszonya nem rendeződött. „2014 a történelem revansa, bumerángként csapnak vissza a korábbi problémák.” Irak és Ukrajna azon vonalak mentén hasad, melyeket nem vettek figyelembe ezen államok megalkotásánál. Az „orosz kérdés”, Oroszország hovatartozásáról, most is olyan aktuális, mint a 19. században volt (és akkor is a Krím miatt éleződött ki), és ismét megjelent a „német kérdés”, Németország helyéről és szerepéről Európában.

 

 

 

(Fjodor Lukjanov: Revans isztorii, pocsemu raszpad SZSZSZR szravnyim sz Pervoj mirovoj vojnoj, globalaffairs.ru)

 

Cimkék: első világháború, 1914, 20. század, 2014, második világháború, Irak, Ukrajna,
Országok: Ukrajna Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat