OROSZVILAG.HU


Ukrajna: pénzügyi Csernobil fenyeget

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-09-25 12:33:08  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna: pénzügyi Csernobil fenyeget

És további radikalizálódás várható

 Ukrajna: pénzügyi Csernobil fenyeget

Vlagyimit Fedorin, a Forbes-Ukraina alapítója szerint Ukrajnára nagy valószínűséggel „pénzügyi Csernobil”, és egy újabb, még radikálisabb erőket hatalomra juttató forradalom vár.

Az ukrán gazdaság katasztrofális mutatói 1998 Oroszországát idézik. A nyár kezdete óta a hrivna 18 %-ot gyengült, valutapánik alakult ki, a központi bank drákói korlátozásokat vezetett be.

Nemcsak a lakosságnak hanem a nemzetközi donoroknak is fogytán a türelmük. Az EU kijevi képviselője a hét elején bejelentette, hogy Ukrajna nem kapja meg a soron következő hitelt, amíg nem tesz rendet pénzügyeiben és publikálja 2015-ös költségvetését.

Szakmai körökben már egy „pénzügyi Csernobil” lehetőségéről beszélnek: összeomolhat az ukrán költségvetés, meghiúsulhat az IMF programja. „Ez a forgatókönyv egyre valószínűbbek tűnik.”

A forradalmak „pénzügyi logikája” a következőképpen néz ki: a költségvetési és gazdasági válság a régi rezsim összeomlásához vezet. A bukás után egy mérsékelt szereplő tűnik fel a színen, aki nem tudja konszolidálni a helyzetet. Végül a radikálisok kezébe kerül a hatalom, akik „befejezik a forradalmat.”

A 2014-es Majdan tipikus burzsoá forradalomként indult. Ennek eredményeképpen hatalomra került az „ellenzéki nómenklatúra”. Az új hatalom, akárcsak az orosz Kirijenko-kormány 1998-ban, adóemeléssel és a fiskális fegyelem szigorításával próbálkozott, ez azonban nem hozott javulást. A következő lépés a pénznyomtatás fokozása, a hrivna további drámai leértékelődése lesz, ami magával vonhatja az egész ukrán gazdaság összeomlását. 

A jelenlegi ukrajnai elitben nyíltan senki nem akar szembenézni az igazsággal, jöhet tehát az újabb, a radikálisokat hatalomba repítő forradalom.

 

 

(Ukrainszkuju revoljuciu budut zaversaty tye, kto szejcsaj nye na szluhu, Vedomosztyi 2014. 09. 25.)

 

Cimkék: Ukrajna, pénzügyi Csernobil, forradalom
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat