OROSZVILAG.HU


Putyin Amerikához szólt a Valdaj Klubban 

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-10-26 10:18:06  |  
Oroszvilag.hu

Putyin Amerikához szólt a Valdaj Klubban 

Obama nem akar alkudozni az orosz elnökkel

 Putyin Amerikához szólt a Valdaj Klubban 

Sztanyiszlav Belkovszkij a Dozsgy csatornának adott interjúban azt mondta, Vlagyimir Putyin semmi újat nem mondott a Valdaj Klubban tartott felszólalásában, csak korábbi téziseit ismételte, miszerint Oroszország a Nyugattal barátkozni akar, de ez az Egyesült Államok aknamunkája miatt nem valósul meg. Az Egyesült Államok meg akarja alázni Oroszországot, de Moszkva ezt nem engedi, Oroszország pedig nem mondott le arról, hogy a Nyugattal együttműködjön, de immáron új alapokon.

Putyin elképzelése szerint a Nyugat nem tudja Oroszország nélkül megoldalni a globális problémákat, mint a Iszlám Állam kérdése vagy Ukrajna. Putyin beszédével Barack Obamához és az amerikai elithez akart szólni. Putyin azt akartja elérni, hogy Washington alkudozásba bocsátkozzon vele a világ sorsáról, de Obama ignorálja őt, ami bőszíti az orosz elnököt.

Az elzárkózás oka, hogy Obama és a Nyugat számára mégiscsak létezik egyfajta érték- és normarendszer, amit Putyin nevetséges képmutatásnak tart.

Európa és Oroszország között nem látszik közeledés, erre utal, hogy Vlagyimir Putyin jelentős késéssel érkezett Angela Merkellel történő találkozójára Milánóban. Putyin a késéssel akarta tudatni, hogy nem tartja elfogadhatónak a német álláspontot.

Putyin Amerikát tartja a világ vezető erejének, vele akar megegyezni és úgy véli, másolhatja az amerikai külpolitikai viselkedést.

Putyin nem ismeri el Ukrajnát önálló államnak, Ukrajna – talán Galícia kivételével – tulajdonképpen Oroszország, Oroszország része, csak valami véletlen folytán az Ukrajna nevet viseli.

Az elmúlt napokban elhangzott, hogy Putyin egyenlő Oroszországgal. Belkovszkij szerint ez a birodalmi gondolat végét jelenti, mert a birodalom mégiscsak „intézmények rendszere”. Az egyetlen személyre épülő politika azt is jelenti, Putyin távozásával a ma ismert Oroszországnak is vége.

Az orosz ellenzék bénult, kivár. Oroszországban nem létezik belpolitika, de Putyin távozásával ez a rendszer összeomlik. Putyin népszerűsége ma hatalmas, de Belkovszkij szerint Oroszországban a népszerűségi mutatók nem egy politikus népszerűségét, hanem legitimitását mutatják. 

 

Cimkék: Putyin, Nyugat, Obama, Ukrajna, Belkovszkij, Valdaj Klub,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat