OROSZVILAG.HU


Elmélkedések november 4. kapcsán 

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-10-31 13:21:27  |  
Oroszvilag.hu

Elmélkedések november 4. kapcsán 

Ez a november 4. más lesz, mint az előzők

 Elmélkedések november 4. kapcsán 

November 4. közelsége Sztanyiszlav Belkovszkij politológust az ünnep értelméről való elmélkedésre csábította.

November 4. a mai Oroszország talán legfőbb hivatalos ünnepe. Az ünnepet 2005-ben vezették be és sorsa egyelőre nem alakult valami jól. November 4. az egyszerű oroszországi emberben nem vált ki különösebb lelkesedést vagy büszkeséget.

Lehet, hogy azért, mert az ünnep koncepciója nem volt szilárd. Ezen a napon 1612-ben a Minyin és Pozsarszkij vezette felkelők megtisztították a moszkvai a Kremlt a lengyel intervenciós seregektől, és mintegy véget vetettek a Zavaros időszaknak. A 2000-es években is mintha véget ért volna egy zavaros időszak és stabilitás vette kezdetét. Azaz november 4. a stabilitás ünnepe.

Néhány történész rámutatott, hogy a dátumok nem teljesen stimmelnek, a lengyel kontingens november 5-én kapitulált, előtte való nap tulajdonképpen semmi lényeges nem történt.

November 4-re november 7. kiváltása miatt volt szükség. Mivel az oroszországiak hozzászoktak a novemberi ünnephez, keresni kellett valami november eleji dátumot.

A helyzet azonban úgy alakult, hogy november 4. csak az orosz nacionalisták számára vált igazi ünneppé. Ezen a napon szokássá vált nacionalista Orosz Menetek megrendezése. November 4. az orosz nacionalizmus ünnepévé alakult, amit aligha akartak azok, akik kitalálták ezt az ünnepi dátumot.

2014-ben azonban a helyzet a korábbiakhoz képest megváltozott a következő okok miatt:

1) 2014-ig az orosz nacionalizmus ellenzéki jelenségnek számított, amit a hatalom nem szeretett és tartott is tőle;

2) az orosz nacionalisták belföldi problémákkal voltak elfoglalva (bevándorlók ügye);

3) a nacionalisták és a liberálisok időnként összefogtak a „nagy ügy” érdekében, mint történt ez 2011-2012-ben.

Ám 2014-ben a fenti elemek már nem állnak meg.

Egyrészt sok nacionalista ellenzékiből a hatalom támogatója lett. Az orosz nacionalizmus többé nem ellenzéki jelenség. Másrészt a külpolitika felülírja a belpolitikát. A tadzsik és üzbég portások ügye most kevésbé fontos, mint az, hogy Amerika, úgymond halálos fenyegetést jelent Oroszország számára. Harmadrészt a nacionalisták és a liberálisok együttműködése véget ért, a Krím kérdésében elfoglalt álláspontjuk törésvonalat jelentett.

November 4. tehát elvesztette korábbi ellenzéki jellegét. Ennek az ünnepnek egyáltalán nincs értelme Belkovszkij szerint, azért mert a fő állami ünnep általában két dologról szól:

1)      a jelenlegi államiság forrása

2)      és legitimitásának alapja

 

Ezért fő ünnep Amerikában július 4., Franciaországban július 14., ezért volt ünnep a Szovjetunióban november 7.

Az új ünnepnap lehetne mondjuk augusztus 21., azok számára, akik szerint az új Oroszország egy demokratikus, a Szovjetunió romjain született állam.

Ha pedig Oroszország egyet jelent Vlagyimir Putyin személyével, mint nemrég ezt közzétették, akkor ünnepnap lehetne október 7., „Oroszország születésnapja”.

 

 

 

(Sztanyiszlav Belkovszkij: Doloj 4 nojabrja!, mk.ru, 2014. 10. 31.)

 

Cimkék: November 4., november, 2014, nacionalisták, orosz nacionalizmus, liberálisok, Sztanyiszlav Belkovszij, ünnep, november 7., Oroszország, Szovjetunió, Amerika,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat