OROSZVILAG.HU


Oroszország és a G8

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-04-12 17:03:17  |  
Oroszvilag.hu

Oroszország és a G8

Oroszországnak semmi szüksége erre a szervezetre?

 Oroszország és a G8

A G7 országok külügyminiszteri szintű találkozója előtt Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter arról beszélt, Oroszország visszatérhet a klubba, helyreállhat a G8, mivel, úgymond, Oroszország nélkül nem lehet megoldani a nemzetközi konfliktusokat. De valóban szüksége van-e Oroszországnak a G8-ra? – teszi fel a kérdést Fjodor Lukjanov.

A német külügyminiszter felvetése önmagában az idők változását jelzi, a szándékot az ukrajnai válság nyomán megromlott nyugati-orosz viszony helyreállítására. De vajon lehetséges-e ez? Lukjanov szerint a német külügyminiszter felvetése, vagy a japán kormány megengedő nyilatkozatai arról tanúskodnak, ezek az emberek nem értik a kialakult helyzetet.

A G8 azokat az időket fejezte ki, amikor Oroszország még arra törekedett, hogy valóban integrálódjon a kibővült Nyugathoz. Hogy ez miért nem sikerült, külön kérdés, de végül nem következett be. Oroszország és a Nyugat között a nézeteltérések már az ukrajnai válság előtt megjelentek, Ukrajna csak a kulminációt jelentette.

Amikor az 1990-es években Oroszország a G8 tagja lett, ez stratégiai, a jövőbe mutató választásnak tűnt. Az akkor elképzelt jövő azonban nem következett be, és ma úgy tűnik, hogy a világ sem a nyugati modell alapján fejlődik.

Oroszországnak ma semmi szüksége nincs a G8-ra. A G8 nem tekinthető „világkormánynak”, mely a világ sorsát eldönti.

Sokkal inkább megfelel a „világkormánynak” a G20 csoport. A G20 valóban egyesíti azokat az országokat, melyek a legfontosabb hatással vannak a világ ügyeire. Moszkva számára nem lehet mézesmadzag, tárgyalási alap a G8 tagság, Oroszországnak nem kell a nyugati hierarchiába illeszkednie – véli Fjodor Lukjanov.

 

 

 

 

(Fjodor Lukjanov, Rossziji ny nuzsno vpiszivatyszja v zapadnuju hierarchiu – epoha G8 zakoncsilasz, globalaffairs.ru, 2016. 04. 12.) 

Cimkék: Német külügyminiszter, Fjodor Lukjanov, G8, Oroszország, ukrajnai válság,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat