OROSZVILAG.HU


Karaganov: Oroszország eurázsiai állam 

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-07-15 20:42:16  |  
Oroszvilag.hu

Karaganov: Oroszország eurázsiai állam 

Nagyon kemény és leplezetlen hangvételű interjú a Spiegelben

 Karaganov: Oroszország eurázsiai állam 

A Spiegel c. német lapnak adott interjút Szergej Karaganov, a „Kreml-közeli politológus” a nyugati-orosz viszony alakulásáról. A nagyon kemény hangvételű interjút a globalaffairs.ru is idézi oroszul.

 

Karaganov elmondta, már 2008, a grúziai háború után bizalmatlanság alakult ki a nyugati-orosz viszonyban. Oroszország 2008 után aktív fegyverkezésbe kezdett. Azóta a helyzet csak rosszabb lett. „Óva intettük a NATO-t, hogy Ukrajna határaihoz közeledjen, mert ez számunkra elfogadhatatlan helyzetet teremtett volna.” Oroszország megállította a NATO ezen expanzióját, s ezzel „egy nagy európai háború veszélyét meggátolta. Ám napjaink propagandája egy új háború előtti időszakot idéz.” Karaganov szerint a nyugati propaganda démonizálja Oroszországot.

Oroszország provokációnak tekinti a NATO csapatelhelyezéseit a Baltikumban és Lengyelországban. „Egy válság esetén ezek a fegyverzetek meg lesznek semmisítve. Oroszország soha többé nem fog harcolni a saját területén.” – mondta. „Ha a NATO agressziót kezd egy atomhatalom ellen, akkor meg lesz büntetve.” Karaganov szerint a Nyugat, elsősorban Amerika viselkedik agresszívan Oroszország irányába, hiszen amerikai politikusok nyíltan beszélnek arról, hogy az Oroszország elleni szankciók célja egy rezsimváltás Moszkvában.

A jelenlegi helyzet jól jön az orosz elitnek is, mely magától nem áll készen a szükséges belső reformok végrehajtására. Oroszország viszont komolyan veszi a védelem és a szuverenitás kérdését, melyek „nemzeti eszméjének” alapjai. Oroszországnak szüksége van a „nagyhatalmi érzésre”, ez az elmúlt 300 évben az oroszok genomjává vált. Oroszország a Nagy Eurázsia központja akar lenni, s ennek lesz a része az európai szubkontinens is. „Mi okosabbak, erősebbek és határozottabbak vagyunk” – jelentette ki Szergej Karaganov. Az oroszok rossz kereskedők, és nem szeretnek a gazdasággal foglalkozni, „de kitűnő harcosok és diplomaták vagyunk.” Az európai politikai rendszer jelen formájában nem képes az új világ kihívásaira reagálni. A német kancellárasszony egyszer azt mondta, Putyin elvesztette a realitásérzékét, pedig úgy tűnik, ő nagyon is a földön jár.

Az európai elit egy része erősen oroszellenes, ezért „nem segítünk Európának, bár ezt megtehetnénk a menekültválság kapcsán". Az európaiak nevetséges módon bazárkodnak Törökországgal, míg Oroszország kemény fellépése Ankarával teljes sikert hozott. Karaganov szerint a jelenlegi Európa nem jelent mintát Oroszország számára.  

Karaganov szerint Oroszország politikája az elmúlt években hibás volt az egykori szovjet tagköztársaságok tekintetében. „Nem értettük meg, mi történik valójában. Az egyetlen dolog, amit tettünk, hogy támogattuk ezeket az országokat, vagyis rabló elitjeiket”. Részben ezért is következett be az ukrajnai válság.

Karaganov szerint Oroszországnak – ellentétben a Szovjetunióval -  morálisan igaza van, ezért principiális engedményt nem fog tenni. „Mentálisan Oroszország mára eurázsiai állammá vált, én voltam az egyik intellektuális atyja a keleti fordulatnak.” Ez azonban nem jelenti azt Oroszországnak el kellene fordulnia Európától. „Keresni fogjuk az utakat, melyek lehetővé teszik, hogy új életet leheljünk Európával való kapcsolatainkba.”

 

 

 

(spiegel.de, globalaffairs.ru)

 

Cimkék: Szergej Karaganov, Oroszország, NATO, Európa, globalaffairs.ru, Spiegel
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat