OROSZVILAG.HU


Venyediktov Oroszországról, Putyinról 

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-08-04 11:23:05  |  
Oroszvilag.hu

Venyediktov Oroszországról, Putyinról 

A legfontosabb kérdés: miért?

 Venyediktov Oroszországról, Putyinról 

A lengyel Nowa Europa Wschodnia c. lap Alekszej Venyediktovval, az Echo Moszkvi rádió főszerkesztőjével készített interjút Oroszország mai helyzetéről.

Venyediktov szerint Oroszország mély válságban lévő ország, a jelenlegi krízis nemcsak gazdasági, hanem ideológiai természetű is. „Oroszország próbálkozásai, hogy egy olyan világban helyezze el magát, melyben nem működnek a jaltai-potsdami világrend alapvetései, fájdalmasak és sok szenvedést hoznak, először is magának Oroszországnak, másrészt a szomszédainak, harmadrészt az egész világnak. A következő három-öt évben a válság csak mélyülni fog.”

Vlagyimir Putyin célja, hogy visszaállítsa a jaltai-potsdami világrendben kialakult viszonyokat, azaz meg akar állapodni az érdekszférák felosztásáról. Az orosz elnök szerint az a konfiguráció, melyben a nagyhatalmak felosztják az érdekszférákat, biztonságosabb.

A Kremlből tekintve a mai Lengyelország katonai felvonulási terep. Lengyelországban rakétavédelmi rendszert helyeznek el, aktív a NATO, ám Venyediktov szerint a lengyeleknek nem kell félniük, Putyin célja az „orosz világ” védelme, ami Lengyelországban nincs, van viszont az egykori szovjet köztársaságokban.

Az újságírás kapcsán azt mondta, újságírónak lenni veszélyes foglalatosság, különösen Oroszországban. Az Echo Moszkvinak nem volt missziója 2015-ig, most viszont már van, „melyet Putyin elnök segített kialakítani. Az országban a közhangulat méreggel átitatott: a nacionalizmus, az imperializmus, a toleranciahiány mérgével. Ez megmérgez minket – az oroszországi társadalmat. Az Echo Moszkvi tevékenységével meg akarja állítani ezt a folyamatot, időt akarunk nyerni, amíg megindulnak a változás szelei.”

Venyediktov ellenzéki meggyőződése ellenére személyes kapcsolatban van Putyinnal. Erről azt mondta: „Putyin mindennek ellenére az én elnököm, bár magam nem szavaztam rá. Az országom elnöke és igyekszem meghallgatni, amit mond. Végzettségem szerint történész vagyok, és igyekszem megérteni motivációit: látom mit tesz, de meg akarom érteni, miért?

 

 

 

(echo.msk.ru) 

Cimkék: Venyediktov, Oroszország, Putyin, Echo Moszkvi,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat