OROSZVILAG.HU


Putyin és az amerikai elnökválasztás

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-09-10 18:11:21  |  
Oroszvilag.hu

Putyin és az amerikai elnökválasztás

Még soha nem beszéltek ennyit az orosz elnökről 

 Putyin és az amerikai elnökválasztás

Két hónap maradt az amerikai elnökválasztásokig. A két induló jelölt rekord unszimpátiával indul harcba a választók szavazatáért. A mostani választási kampány számos figyelemre méltó dolgot hozott, az egyik ezek közül az, hogy a Szovjetunió szétbomlása óta soha nem beszéltek ennyit Oroszországról – írja Fjodor Lukjanov.

Hillary Clinton a Nevada állambeli Reno-ban tartott programbeszédében azt mondta, Donald Trump a „rasszista, nacionalista, szexista, gyűlölködő alternatív konzervativizmus” képviselője, ennek az „alternatív konzervativizmusnak” pedig, úgymond, Vlagyimir Putyin orosz elnök lenne a „keresztapja.”

Vlagyimir Putyint eddig még soha nem emelték ilyen globális magasságokba, eddig inkább csak konkrét vádakat fogalmaztak meg ellene és Moszkva ellen (pl. a Demokrata Párt szervereinek feltörése, melynek során Clintonra nézvést kellemetlen dolgok kerültek elő). Amerikai vádak szerint Oroszország be akar avatkozni az elnökválasztásba, mi több, a The Washington Post egyik cikke azt állítja, a Kremlnek nem kevesebb a célja, minthogy, úgymond, „káoszt idézzen elő” Amerikában, és megakadályozza az USA „demokráciaépítő tevékenységét” az egész világban, de különösen a posztszovjet térségben.

Egyelőre nem lehet eldönteni, ki lesz a győztes. Augusztusban Donald Trump átvette a vezetést az addig tekintélyes előnnyel bíró Clintontól. Utóbbi számára nyugtalanító lehet, hogy még azok közül is, akik Clinton híveinek mondják magukat, csak 46 % azok aránya, akik biztosan elmennek szavazni kedvencükre (Trump esetében ez az arány 58 %). Clintont viszont okosabbnak és külpolitikai ügyekben tájékozottabbnak tartják.

Lehet, hogy éppen ez magyarázza Oroszország fókuszba állítását. Ha Clinton a külügyek felé tereli a retorikát, olyan pályára viheti ellenfelét, ahol a közönség véleménye szerint ő van fölényben. Mindazonáltal Trump neoizolacionizmusa is találkozik az amerikai közvélemény jelentős részével.

Orosz részről csak reménykedni lehet, hogy Oroszország példa nélküli démonizálása Clintonék részéről valóban csak egy választási fogás.

 

 

 

(Fjodor Lukjanov:  Kresztnij otyec na viborah, globalaffairs.ru, 2016.09.08.)

Cimkék: Oroszország, Vlagyimir Putyin, Donald Trump, Clinton, Fjodor Lukjanov, amerikai elnökválasztás, orosz elnök
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat