OROSZVILAG.HU


Karaganov kemény évértékelője

Címlap » Sajtószemle
  |  2016-12-26 20:18:46  |  
Oroszvilag.hu

Karaganov kemény évértékelője

Oroszország távozik Európából

Karaganov kemény évértékelője

Az Argumenti nyegyelji orosz hetilap Szergej Karaganovval készített interjút a 2016-os év összegzéseként.

Európa kapcsán Karaganov azt mondta, szerinte az európai integrációs projekt válságban van, további oszlása vagy végleges felbomlása várható. A válság okai: a közös európai valuta bevezetése egységes politikai térség nélkül; az egységes európai politika, mely aláásta az egyes európai nagyhatalmak világban betöltött szerepét; és az a hit, hogy az európai modell mintaadó lesz a világ más részei számára is. Európa expanzióba kezdett Ukrajnában, ahol Karaganov szerint vereséget szenvedett, miközben a Dél-Mediterráneum térsége összeomlott.

„Nagy hiba volt a mindenáron való terjeszkedés, a multikulturalizmus átideologizált és inkompetens politikája”, mely a kulturálisan idegen migránsok tömegeinek beözönlését is lehetővé tette.

Karaganov szerint az lehet a megoldás, hogy az EU kettéválik magállamokra és a perifériákra. Utóbbiak is a szövetség tagjai maradnak, de „enyhébb” feltételekkel (pl. az euró és a devalválható nemzeti valuta közös használatával). Szerinte az oroszellenes szankciók jelentősége valójában abban van, hogy ezzel próbálják megőrizni az európai egységet német irányítás alatt. „Más ok nincsen.” A szankciók formális oka, hogy Oroszország az ukrajnai beavatkozással felrúgta az európai rendet, ezt a rendet azonban a Nyugat alakította ki az 1980-as években és aztán sértette meg nem egy alkalommal, Jugoszlávia felbomlásának elismerésével, 1999-ben a NATO Jugoszlávia elleni támadásával, az „arab tavasz” támogatásával, az Irak, Líbia elleni erőszakkal.

Karaganov szerint az európaiak, a németek hibát követnek el, ha párbajra hívják Oroszországot, „mely mindig győzedelmeskedik.” Az oroszellenesség kihívást jelent, és így szembekerülnek egy olyan országgal, mely Karaganov szerint „politikailag, geostratégiailag, katonailag, intellektuálisan, az akarat, a stratégiai gondolkodás, és ami a legfontosabb, a stratégiai tűrőképesség szempontjából erősebb náluk.”  Azt hitték, a gazdasági szankciókkal megtörhetik Oroszországot. „Stratégiai tűrőképességükről beszéltek, de elfelejtették, hogy a párbaj során az választ fegyvert, akit kihívtak.”

Oroszország 2011-2012-től keleti fordulatba kezdett, az ország jövője Eurázsia. „Oroszország már nem európai periféria, mint az elmúlt 300 évben volt.” A Nagy Európa koncepcióját a Nagy Eurázsia váltja. Ennek része lehet Európa is, hiszen földrajzi értelemben Európa Eurázsia nyúlványa.

Amerikában valódi forradalom zajlik Karaganov szerint, “a fehérek mindenki ellen”, durvábban, “fehérek a liberálisok és a színesek ellen.” A “való világ és a reálgazdaság emberei az ideológusok és a virtuális gazdaság ellen, a nacionalisták a globalisták ellen.” “A középosztály konzervatív Amerikája, a nemzeti burzsoázia felkelt a globalista, liberális Amerika és a nemzeti kisebbségek ellen.”

 

 

(globalaffairs.ru, 2016. 12. 26.)

 

Cimkék: Karaganov, euró, Oroszország, szankciók, Európa,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat