OROSZVILAG.HU


Belkovszkij Putyin néppel való beszélgetéséről

Címlap » Sajtószemle
  |  2017-06-17 20:27:36  |  
Oroszvilag.hu

Belkovszkij Putyin néppel való beszélgetéséről

Olvasás jelekből

Belkovszkij Putyin néppel való beszélgetéséről

 

Június 16-án Sztanyiszlav Belkovszkij politológus volt az Echo Moszkvi rádió vendége. A műsor fő témája Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos, a televíziónézőkkel folytatott beszélgetése volt.

Belkovszkij szerint az elnök néppel való beszélgetése inkább egy pszichoterápia szeánszra hasonlított, inkább altató jellegű volt, semmint heves érzelmeket váltott ki. Az adás során semmi érdekes nem hangzott el. A beszélgetés üzenete az volt, hogy Putyin kontroll alatt tartja az országot: nincsenek bajok sem a gazdaságban, sem a belügyekben. Vannak ugyan kisebb fennakadások, de ezeket elintézzük. Az elnök a nemzetközi és a katonai ügyekkel foglalkozik elsősorban.

Putyin a beszélgetés során csak akkor élénkült fel, amikor Ukrajna és az USA esett szóba. A többi idő alatt úgy tűnt, elalszik, mint Brezsnyev a Politbüró ülései alatt. Ukrajnáról azt gondolja Putyin, hogy ez valami történelmi félreértés, nem egy teljes jogú állam, Oroszország történelmi része (a beszélgetés során kétszer használta azt a frázist, hogy „a ma Ukrajnának nevezett” területek).

Putyinnak mégis azért van szükség ezekre a beszélgetésekre, mert ő a „nemzet atyja”, aki érdeklődik a legkisebb jelentőségű kérdések iránt is. Putyin az „atya, az anya, a báty, a tanító. Ezt a missziót ő maga választotta.” A beszélgetésre a Putyin által fontosnak tartott rituál miatt is szükség van, mivel a rituálé a hatalmi szerkezet fontos összetevő eleme.

Putyin gondolkodása szerint konzervatív és induktivista. Úgy véli, ami tegnap működött, ma is működni fog. Elve: ami nem romlott el, azt nem kell javítani.

Navalnij neve a beszélgetés során nem hangzott el, ami azt jelenti, hogy tabusítva van. Márpedig „csak szakrális dolgokat tabusítanak.”

Putyin vezérmotívuma a belpolitikában a stabilitás és a kontroll. Stabilitás akár degradáció árán is. Ahogy Ortega y Gasset írta a Gerinctelen Spanyolországban, egy nemzet vagy egy nagy cél felé halad, vagy degradálódik. „Mi a második utat választottuk a stabilitás nevében.”

Putyin számára a másik fontos dolog a kontroll az ország stratégiai ütőerei felett. Ide tartoznak az erőszakszervezetek, a hivatalos büdzsé fő irányvonalai és a kváziköltségvetési szervek. „Nem véletlen, hogy 30 milliárd dollár fekszik készpénzben Rosznyeftyegaz számláin, és 20 milliárd dollár a Szurgutnyeftyegazban, mivel ezeket az eszközöket személyesen ő kontrollálja, és senki előtt nem tartozik elszámolási kötelezettséggel.”

 

Putyinnak két lehetséges utóda van. A legvalószínűbb jelölt Dmitrij Medvegyev, a politikai fia. A másik lehetséges utód Alekszej Gyumin tulai kormányzó. Gyumin személyesen irányította a Krím megszállását, másrészt egyszer a Távol-Keleten ő mentette meg Putyint egy medvétől.

Belkovszkij szerint sokat mondó, hogy ezúttal egyetlen egyházi személy sem szerepelt Putyin beszélgetésén a néppel. Az Orosz Pravoszláv Egyház reputációja az elmúlt években a páncélozott Mercedeseken járó papok, a paloták, a hívők valódi szükségleteinek megvetése, a kétséges politikai akciókban való részvétel, a művészek elleni hajszák láttán erősen csökkent. „Ne feledjük, hogy a Moszkvai Patriarcátus Orosz Pravoszláv Egyháza – sztálini egyház, Ioszif Sztálin alapította 1943 szeptemberében.”

Cimkék: Belkovszkij, Putyin, beszélgetés, kontroll,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat