OROSZVILAG.HU


Orosz agrársiker a szankciók árnyékában 

Címlap » Sajtószemle
  |  2017-08-15 16:42:00  |  
Oroszvilag.hu

Orosz agrársiker a szankciók árnyékában 

Visszatérés a földhöz

 Orosz agrársiker a szankciók árnyékában 

 

A nagy író, Lev Tolsztoj gróf rokonai 1917 után elhagyták Oroszországot, egyik leszármazottja, a svéd állampolgár Danyiil Tolsztoj azonban most visszatért ősei hazájába, ahol farmergazdaságot alapított – olvasható a Financial Times (Kathrin Hille) riportjában. A Danyiil Tolsztoj által alapított Tolstoy Heritage 5800 hektár földet vásárolt Oroszországban, s ilyetén módon Tolsztojék is bekapcsolódnak az oroszországi agrárkonjunktúrába. Oroszország 123 millió hektár szántófölddel rendelkezik, az országban 36 400 agrárvállalat és 174 600 farmergazdaság működik. Az orosz mezőgazdaság teljesítménye a 2014-es 4,3 trillióról 5,6 trillió rubelre emelkedett. A növekedést részben az generálta, hogy az orosz vezetés válaszul a nyugati szankciókra három éve ellenintézkedésként embargót vezetett be a nyugati élelmiszerekkel szemben. A cél az, hogy Oroszország teljesen önellátó legyen élelmiszerekből.

Sok orosz farmergazdaság nyugati tapasztalatokkal is rendelkezik, tisztában vannak a szigorú minőségi követelményekkel. Fiatal vállalkozók a hagyományos orosz gasztronómia felélesztésével próbálkoznak. Magányos farmokból egész hálózatok nőnek ki, mint például a LavkaLavka, mely egyetlen farmból indult, mára 200 birtoka, saját élelmiszerboltjai és éttermei is vannak. A LavkaLavka éttermei orosz különlegességeket kínálnak, mint például a kamcsatkai rák tejszínnel és almával. Az étlapon fel vannak tüntetve a termelők nevei, igény szerint látogatásokat is lehet tenni az előállító farmergazdaságokba.

De jól megy a nagy élelmiszeripari és agrárholdingoknak is, mint a Ruszagro, a Cserkizovo húsfeldolgozó, a Szisztyema, melyek oligarchák birtokában vannak; és a megmaradt kollektív gazdaságok is örülnek az embargónak. A Lenin Szovhoz igazgatója, Pavel Grugyinyin szerint régebben azért nem fektettek be eleget az orosz mezőgazdaságba, mert olajjal egyszerűbben több pénzt lehetett keresni. Mióta lement az olaj ára, érdemes más befektetéseket keresni. 

A farmergazdaságok sikere vonzóvá tette a vidéki életet is sok városi számára. A farmergazdaságok területe alig három év alatt megduplázódott. A Tolsztoj-birtok is egy olyan kiváló adottságú területen létesült, ahol a megelőző években nem folyt művelés.

 

 (Back to the Land: Russia’s farming formation, ft.com)

 

Cimkék: Oroszország, farmergazdaság, szankciók, embargó, föld
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat