OROSZVILAG.HU


Venyediktov: Oroszország visszatér a '70-es évekbe

Címlap » Sajtószemle
  |  2017-10-04 12:06:39  |  
Oroszvilag.hu

Venyediktov: Oroszország visszatér a '70-es évekbe

Ukrajnát viszont örökre elvesztette

 Venyediktov: Oroszország visszatér a '70-es évekbe

Alekszej Venyediktov, az Echo Moszkvi főszerkesztője a sobesednik.ru orosz ellenzéki portálnak (Jurij Bikovnak) adott interjút.

Venyediktov nem értett egyet Bikov felvetésével, miszerint Vlagyimir Putyin várható következő elnöksége katasztrófa lesz Oroszország számára. Putyin ugyanis a politikai piruett mestere. „Senki nem tudja, mit hoz a következő ciklus. Soha nem hittem volna azt sem, hogy az elmúlt hat év ennyire nyíltan középkori sötétséget hoz.” Venyediktov szerint lehetséges a jövőben egy nagy háború.

Putyinnak nem elég, hogy megválasszák nagy többséggel, neki a nép szeretete kell. A Krím meghozta a nagy népi szeretetet, de újabb impulzusok kellenek. Putyin elnöksége a brezsnyevi időszakhoz való visszatérést jelenti, amit sokan egyfajta aranykorszaknak gondolnak. A legnyugodtabb és leggyümölcsözőbb korszak volt. A pangás kora, amikor a hatalom nem nagyon avatkozott be az emberek dolgaiba, hidegháború volt, de nem csapott át forró fázisba. Nem volt nagy szegénység, de kirívó gazdagság sem, korrupció volt, de nem elviselhetetlen. Egy ideig az élet kiszámíthatóan biztonságos.

Venyediktov szerint a választások megszervezésében változások várhatók, az eddigi séma, miszerint Putyin mellett indul a bohóc Zsirinovszkij meg két baloldali spoiler-jelölt, már nem működik, indítani kell egy liberális jelöltet is, aki lehet Grigorij Javlinszkij vagy akár Kszenyija Szobcsak.

A jelenlegi hatalomnak nincs miért izgulnia a belső állapotok miatt, sokkal több fejtörést okoz a külpolitika, például a szankciók kérdése. „Angela Merkel, tudomásom szerint még májusban értésre adta: távozzatok a Donbasszból, és megteszünk mindent a szankciók visszavonása érdekében. Putyin azt felelte, ha kimegyünk Donbasszból, ott mészárlás kezdődik. És van alapja annak a feltételezésnek, hogy igaza van: a Donbasszban semmilyen partizánmozgalom nem támogatja Ukrajnát, egymillió ember elment onnan, a többi a szeparatisták mellett van.” A Donbasszt nem sikerül visszailleszteni Ukrajnába. „Putyin őszintén azt hiszi, hogy az oroszok és az ukránok egy nép, melyet az amerikaiak egymásnak ugrasztottak. Még nem értette meg, hogy semmiféle egy nép nem volt, és ami a lényeg, a jövőben sem lesz. A helyzet a következő: a Krímet elfoglaltuk – úgy tűnik, örökre. Ukrajnát elvesztettük – és szintén úgy tűnik, mindörökre.”

 

(https://sobesednik.ru/dmitriy-bykov/aleksej-venediktov-bol-shaya-vojna-bolee-chem-vozmozhna

 

 

 

Cimkék: Venyediktov, Bikov, Putyin, Krím, sobesednik.ru, brezsnyevi korszak, Oroszország, Ukrajna
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat