OROSZVILAG.HU


Grugyinyin lehet Putyin reális kihívója

Címlap » Sajtószemle
  |  2018-01-08 21:15:03  |  
Oroszvilag.hu

Grugyinyin lehet Putyin reális kihívója

A The Washington Post az oroszországi elnökválasztásról

 Grugyinyin lehet Putyin reális kihívója

A The Wahington Post (David Filipov) cikke a közelgő oroszországi elnökválasztások esélyeiről elmélkedett.

Az oroszországi elnökválasztások egyik jelöltje rendkívül népszerű a youtube-on, ahol kíméletlenül bírálja Vlagyimir Putyin elnök politikáját. Több millió támogatója van, mögötte bejáratott politikai gépezet. Bár Putyin győzelmében kevesen kételkednek, sokan úgy vélik, ez a jelölt jó eredménnyel futhat be a második helyen. Nem Alekszej Navalnijról van szó, hanem Pavel Grugyinyninről, a kommunisták jelöltjéről.

Az 57 éves Grugyinyin egy Moszkva közeli egykori szovhoz sikeres igazgatója. Politikai klipjeiben az oroszországi oligarchikus viszonyokat bírálja. Navalnijhoz hasonlóan a kommunista politikus is nacionalista szólamokat hangoztat, fellép a közép-ázsiai bevándorlók ellen. Viszont a szovjet nosztalgiára is épít, szerinte az általa vezetett szövetkezet a szocialista gazdálkodási forma életképességét mutatja. Grugyinyin, szavai szerint 2017-ben 20 millió rubelt keresett a Lenin szovhoz révén, a szövetkezet dolgozói 1370 dollárt keresnek havonta, miközben széles körű szociális védelemben részesülnek (orvosi ellátás, lakhatás, tanulás).

A kommunisták korábbi jelöltje, Gennagyij Zjuganov 1996-ban, amikor fellépett Borisz Jelcin elnök ellen, a szavazatok 41 %-át szerezte meg, a későbbi választásokon azonban sem ő, sem Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális-Demokrata Párt elnöke érdemben nem kritizálták Putyint. Ehhez képest érdekes, hogy a kommunisták most egy olyan jelöltet dobnak be, aki valóban kritikusan viszonyul a putyini politikához. Egyes vélemények szerint Grugyinyin a Kremllel egyeztetve lehetett elnökjelölt, cél a választási részvétel megemelése, a tényleges alternatívák demonstrálása. Ezért indulhatott a választásokon a nyugatos-liberális elektorást megszolító Kszenyija Szobcsak is. 

 

Cimkék: Grugyinyin, Navalnij, Putyin, kommunisták, oroszországi elnökválasztások
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat