OROSZVILAG.HU


Furcsa elnökválasztási kampány

Címlap » Sajtószemle
  |  2018-02-22 18:22:35  |  
Oroszvilag.hu

Furcsa elnökválasztási kampány

Putyin teljesen passzív, ellentétben 2004 vagy 2012 esetében

Furcsa elnökválasztási kampány

 

Már csak kevesebb mint egy hónap maradt a 2018-as oroszországi elnökválasztásokig, Vlagyimir Putyin elnök addig is lanyha kampánya pedig azt követően, hogy a politikus bejelentette, megfázott, teljesen leállt – írja a Moszkovszkij Komszomolec (Jelena Jegorova). A helyzet alapvetően különbözik 2004-től és 2012-től, amikor Putyin aktív kampányt folytatott és konkrét programot fogalmazott meg.

2004-ben a kampány azzal kezdődött februárban, hogy Putyin találkozott az ún. választási bizalmasaival, vagyis kampányarcaival. Hasonló találkozóra most is sor került, de míg 2004-ben Putyin volt a hangadó, ezúttal főleg hívei szólaltak fel.

2004-ben Putyin könnyen hozzáférhető lakásokat, adócsökkentést, az adminisztratív terhek enyhítését, a rubel konvertibilissá tételét ígérte. Felszólalt az elnöki ciklus meghosszabbítása ellen, mondván, az túlságosan igénybe venné a pozíciót betöltő személyt. A 2004-es program a GDP 10 év alatti megduplázását, az életszínvonal javítását, a hadsereg modernizációját is kilátásba helyezte.

2012 január-februárban Putyin programcikkekben ismertette vízióját Oroszország jövőjéről. Külön írás jelent meg az Oroszország előtt álló kihívásokról, a nemzetiségi kérdésről, a gazdaságról, a demokrácia állapotáról, a szociálpolitikáról, a nemzetbiztonságról, külpolitikáról. A miniszterelnök programjában nagy hangsúlyt fektetett az infrastruktúra fejlesztésére, a fejlett technológiákra, 20 év alatt 25 millió, a fejlett technológiákkal összefüggő munkahelyet ígérve. Számos kampánylátogatást tett, az oroszországi társadalom különböző rétegeivel találkozott: halászokkal, futballszurkolókkal, politológusokkal, katonákkal. Aktív és erőteljes kampányt folytatott.

Miután 2017 végén világossá vált, hogy Putyin 2018-ban is indulni kíván az elnökválasztásokon, politológusok azt várták, hasonló kampány lesz, mint 2012-ben. Ehhez képest az orosz elnök eddig semmilyen programmal nem állt elő, és nem is biztos, hogy lesz valamilyen terv. Putyin nem jelent meg azokon a kampányra alkalmas rendezvényeken sem, amiket kimondottan neki készítettek elő. Kampányszájtja, a putin2018.ru semmilyen érdemi információt nem közöl a jövőbeni tervekről, csak olyasféle cikkek olvashatók rajta, hogy az önkéntesek palacsintát sütöttek stb. Putyin ráadásul megfázásra hivatkozva lemondta vidéki kampányútjait is.

Szinte az utolsó lehetőség, ahol Putyin esetleges programját meg lehet majd ismerni, a törvényhozás előtt elmondott beszéde lesz március 1-jén.

 

 

Cimkék: Putyin, kampány, 2004, 2012, 2018,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat