OROSZVILAG.HU


Mi történt Szíriában?

Címlap » Sajtószemle
  |  2018-02-22 22:21:58  |  
Oroszvilag.hu

Mi történt Szíriában?

Pavel Felgengauer elemzése

Mi történt Szíriában?

 

Az oroszországi közvélemény aktívan vitatja, hogy február 7-én az amerikai hadsereg a szíriai Deir-ez-Zor közelében csapást mért a legitim szír kormányzathoz hű katonai erőkre, akik között orosz zsoldosok is voltak. Teljesen eltérő információk jelentek meg az orosz veszteségekről,  a halottak számát 5-től 600-ig jelölték meg a különböző források. Az oroszok a CSVK Vagner elnevezésű magántulajdonú katonai vállalkozás alkalmazottjai voltak. Pavel Felgengauer az orosz ellenzéki Novaja Gazetában tette közzé elemzését.

Az Aszadhoz hű erők célpontja egy olajfeldolgozó üzem volt, amit még békés időkben épített a Conoco amerikai cég. Az amerikai csapás révén viszont az amerikaik által támogatott ún. Szíriai Demokratikus Erők kezén maradt a terület. Egyes források szerint az olajfeldolgozó üzemben angol különleges egységes is rejtőztek.

Az amerikaik azt állítják, nem tudták, hogy valójában oroszokra mértek csapást, a hivatalos orosz reakció gyakorlatilag semmilyen. A hivatalos orosz verzió szerint az Aszadhoz hű erők Moszkva tudta és instrukciói nélkül cselekedtek. Meg nem erősített információk szerint az orosz reguláris hadsereg különleges egységei is a körzetben tartózkodtak, de még időben távoztak a csapásmérés helyszínéről. Meglehet, hogy az „Aszadhoz hű erők” valódi célja nem is az olajfeldolgozó elfoglalása, hanem az állítólagosan ott rejtőzködő nyugati különleges egységek foglyul ejtése/megölése lehetett.

Február 7-én a CSVK Vagner zsoldosai megkezdték az operációt, bár az Eufráteszen épített pontonhidat egy erős áramlat elsodorta (orosz gyanú szerint az Et-Tabka víztározóból és vízerőműből szándékosan zúdítottak le nagy tömegű vizet a területet ellenőrző „Szíriai Demokratikus Erők”, illetve a mögöttük álló amerikai instruktorok), s ezzel a zsoldosokat elvágta a túlparttól.

A szíriai légi hadműveleteket is irányító Jeffrey Harrigian amerikai generális szerint az amerikai fél előre figyelmeztette az oroszokat. A víztározóból leengedett ár szintén egy figyelmeztetés lehetett. A CSVK Vagner tankokkal és nehézfegyverzettel felszerelt csapatai mégis megindultak, a hivatalos orosz katonai csatornák pedig azt közölték az amerikaiakkal, hogy nincsenek orosz fegyveresek a szóban forgó térségben. Az „Aszadhoz hű erők”, azaz a CSVK Vagner zsoldosai sötétedés után lendültek támadásba. A támadókat már várták, és az amerikai légierő F15E Strike Eagle vadászbombázói, az MQ-9 pilóta nélküli repülőgépek, B-52-es bombázók és helikopterek is lecsaptak, lemészárolva a zsoldosokat.

Úgy tűnik, a hivatalos passzivitás ellenére a Kreml komolyan viszonyul az oroszok szíriai lemészárlásához. Hírek szerint váltás várható a szíriai orosz kontingens élén. Viszatér az orosz expedíciós seregeket 2017 március és december között vezető Szergek Szurovikin, és távozik Alekszandr Zsuravljov. Szurovikin Putyin emberének számít és kemény vezetőnek tartják, aki adott esetben nem válogat az eszközökben.

A Deir-ez-Zor közelében történt csapás alááshatja az orosz fegyveres erők morálját és az eddigi szíriai sikereket. Február 7. következményei nagyon súlyosak lehetnek.

Cimkék: Oroszok, amerikaiak, Aszadhoz hű erők, olajfeldolgozó, CSVK Vagner, víztározó, Deir-ez-Zor, Szíria, február 7., Pavel Felgengauer,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat