OROSZVILAG.HU


Az van a világban, amit Trump akar

Címlap » Sajtószemle
  |  2018-06-27 14:25:06  |  
Oroszvilag.hu

Az van a világban, amit Trump akar

A világ Amerika akaratából változik

Az van a világban, amit Trump akar

 

Az elmúlt hetek fejleményei, a G7 csúcstalálkozó kudarca, mely kétségbe vonta, hogy lehet-e a továbbiakban egységes Nyugatról beszélni; az észak-koreai vezetővel történt pompázatos találkozó; valamint a Kínának megüzent kereskedelmi háború mind arról tanúskodik, az történik a világban, amit Donald J. Trump amerikai elnök akar – írja Fjodor Lukjanov.

Trump számos meredek kijelentéssel borzolja a régi politikai establishmentet. Becstelen puhánynak nevezte a kanadai miniszterelnököt; kijelentette, hogy a Krím orosz, mert ott oroszul beszélnek; Ukrajna pedig a világ legkorruptabb országa; Párizs a terroristák gyűjtőhelye; Németországban eltitkolják a migránsok bűnözési statisztikáit; Oroszországot vissza kellene hívni a G7 (G8) csoportba.

Trump ellenségei azt mondják, az elnök egy kiszámíthatatan félőrült, csak az a célja, hogy szerepeljen; mások szerint szándékosan akarja gyengíteni Európát.

Hogy megértsük Trump szándékait, 2016 őszi programtervét kell elővenni. Akkor még sokaknak úgy tűnt, Trump esélytelen Hillary Clintonnal szemben... A The Claremont Review of Books című kiadványban, a konzervatív Claremont Institute lapjában jelent meg a Választások mint a 93-as járat című cikk, szerzője a Publius Decius Mus álnevet (római konzul a Kr. e. 4. században) használta. A szerző nem más, mint Michael Anton konzervatív publicista, aki korábban George Bush és Rudolf Giuliani csapatában is dolgozott.

A 93-as járat neve 2001. szeptember 11-én vált közismertté. A hivatalos verzió szerint ez volt a negyedik repülőgép, amit akkor a terroristák elfoglaltak, az utasok viszont szembeszálltak a gépeltérítőkkel, végül a járat Pennsylvania állam területén lezuhant.

A 2016-os választások a 93-as járat sorsára emlékeztetnek. Foglald el a vezetőkabint vagy meghalsz. Anton kritikával illette a konzervatívokat, akik a számukra kedvezőtlen fejleményekre – túlzott állami szerepvállalás, bűnözés növekedése, a mccarthyzmust idéző politikai korrektség, adóemelések, az oktatás színvonalának csökkenése – nem voltak képesek a paradigmákat újragondoló válaszokat adni, beérték a „javítani”, „több figyelmet fordítani”, „tökéletesíteni” válaszokkal.

Anton szerint a klasszikus konzervativizmus kimerítette tartalékait. Függetlenül attól, hogy kik voltak az elnökök, a balliberális látásmód dogmává változott Amerikában, nincs lehetőség visszatérni a régi konzervativizmushoz. A konzervatív politikusok statisztává változtak, akik segítettek a „davosi oligarcháknak” megnyitni a határokat, levinni a munkabéreket, végrehajtani a deindusztrializációt, megnyerhetetlen háborúkat indítani. Clinton győzelme beteljesítette volna a baloldali-progresszív nyomulást, az ellenfelekre morális-politikai megsemmisítés várt volna. A migráció következménye az elektorátus megváltoztatása a baloldaliak javára.

Trump lehet hogy vulgáris, sok hibája van, de ő az egyetlen remény a konzervatív megújulásra. Csak ő képes arra, hogy új szemléletet hozzon a legfontosabb kérdésekben mint a kereskedelem, háború, migráció.

Anton cikke sok vitát váltott ki a konzervatívok között. Trump győzelme után meghívták a Fehér Házba dolgozni, de 2018 áprilisában távozott. Pletykák szerint csalódott Trumpban. Cikke mégis a legjobb magyarázat Trump politikájára. Trump szerint le kell térítenie Amerikát egy végzetes pályáról, át kell formálnia a nemzetközi kapcsolatok rendszerét.

Donald Trump világossá tette, hogy nem kívánja folytatni elődei gyakorlatát, miszerint nekik nem tetsző vezetéseket váltanak le. Ez nem jelent izolancionalizmust, csak a játékszabályok Amerika számára kedvező újragondolását.

 

 

 

Cimkék: Donald Trump, G7, 93-as járat, 2016, Anton, Clinton, migráció, konzervatívok, Amerika,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat