OROSZVILAG.HU


Belorusz és lett vereségek a hokitornán

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-02-20 13:54:40  |  
Zelei Dávid

Belorusz és lett vereségek a hokitornán

Az esélyesebb csapatok nyertek az olimpián, de Lettország és Fehéroroszország is megvillantotta oroszlánkörmeit.

Elsőként az északi jégkorongba lassacskán beleunó beloruszok léptek jégre – akárcsak az első meccsen a finnek ellen, meglepetésre vadászva, és a 2002-es Salt Lake City olimpia negyeddöntőjének eredményében bízva (akkor a fehéroroszok hatalmas meglepetésre 4-3-ra verték a svédeket, s ha egy véletlen találkozás során be akarnánk vágódni Tommy Salónál, ne ezt a meccset emlegessük neki…).
 
Kapujukban az első meccsen 45 lövéssel megkínált Kovalt a rutinos Mezin váltotta, de ő sem tudta megakadályozni, hogy az első harmad tizenhét svéd lövéséből kettő beakadjon: két Daniel (Sedin, amint képünkön látható, létszámegyenlőségnél, Alfredsson emberelőnyből) talált be, a meccs pedig tükörsimának tetszett az első harmad után (2-0). Mikor a mérkőzés feléhez érkezve Franzen is betalált (3-0), semmi sem mutatott arra, hogy ebből még az utolsó percig szoros meccs lesz a végén. Az lett: a második sor jobbszélsője, Melesko előbb előnyből szerzett gólt (a svédek először kapituláltak a tornán, 94:40 után!), majd a harmadik harmadban ugyanő Kulakov passzát belőve ígért kellemetlen perceket az északiaknak. A vérszemet kapott beloruszok Ugarov révén a kapuvasat is megcsengették, egyenlíteniük azonban nem sikerült, sőt, másodpercekkel a vége előtt Alfredsson duplázott, kialakítva a 4-2-es végeredményt. A beloruszok bizonyították, hogy Grabovski és Andrej Kosztyicin nélkül is versenyképesek, a németek legyőzésével meglehet a csoport harmadik helye.
 
Belorusz és lett vereségek a hokitornán
 
Időrendben másodszor a lettek léphettek jégre az esélytelenség könnyedségével a szlovákokat verő csehek ellen a B csoport második körének zárómeccsén – az oddsokról talán elég annyi, hogy a két lett NHL-perememberrel szemben cseh oldalon összesen 14-en játszanak rendszeresen az észak-amerikai jégkorongligában, s akkor az Avangard Omszkot erősítő Jaromir Jágrről nem is beszéltünk.
 
A meccs ennek megfelelően javarészt az első harmadban eldőlt: a lettek, akárcsak az első meccsen az oroszok ellen, gyorsan kaptak egy gólt a harmadik percben David Krejcí fejezett be egy kettő az egyes szituációt (1-0), majd egy perccel később Plekanec verte be Zidlicky passzát (2-0). Miután a hatodik percbe lépve a harmincnyolc esztendős cseh ikon, Jágr is betalált (ezúttal emberelőnyből, 3-0), 5:07-nél úgy tetszett, vége is a meccsnek – a csehek nehezebb ellenfelek ellen is kihúztak már meccset energiatakarékos módban (elég csak a szlovákok elleni meccsre gondolni). Az első harmadban már nem esett több gól, de a 16-4-es kapuralövési arány nem sok jót ígért a lettek számára.
 
A sokkal kiegyenlítettebb második harmad ráadásul megintcsak cseh góllal kezdődött: ezúttal Kaberle volt eredményes (megintcsak előnyből), ráadásul a lettek sorozatban kapták a kiállításokat. Az előnyökkel azonban nem tudott élni a cseh csapat, ehelyett a lettek találtak be egyenlő létszámnál (Sotnieks talált be, 4-1), sőt, Jágr kiállítása után az első meccsen is eredményes Ankipans is betalált (4-2), így izgalmas utolsó harmadra volt kilátás. A lettek továbbra is jól játszottak, gólt azonban mégis csak a csehek szereztek az utolsó percben, miután létszámelőnynél a baltiak levitték Masalskist (Elias volt eredményes, 5-2).
 
A vereség mellett a lettek ráadásul elvesztették egyik védőjüket is: a képen látható ex-fehérvári Guntis Galvins alig 36 másodpercnyi játék után megsérült, és Olegs Znaroks kapitány szerint három hétre kiesett – ezzel eldőlt, hogy számára véget ért az olimpia. A baltiak számára még nem: a szlovákok ellen még van esélyük a javításra, jóllehet reményeik nem túl vérmesek.
 
Belorusz és lett vereségek a hokitornán
 
A csoportok állása két kör után:
 
B-csoport:
 
  1. Csehország 6 pont (+5)
  2. Oroszország 4 pont (+5)
  3. Szlovákia 3 pont (-1)
  4. Lettország 0 pont (-9)
C-csoport:
 
  1. Finnország 6 pont (+9)
  2. Svédország 6 pont (+4)
  3. Fehéroroszország 0 pont (-6)
  4. Németország 0 pont (-7)

Forrás: iihf.com/jegkorong.blog.hu

Cimkék: jégkorong, vancouver 2010
Országok: Lettország Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat