OROSZVILAG.HU


Kaladze Genovába igazolt 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-09-12 23:21:08  |  
Mezei Bálint

Kaladze Genovába igazolt 

A grúz válogatott csapatkapitánya kiszorult a Milan kezdőjéből 

Kaladze Genovába igazolt Kaladze Genovába igazolt 

Kakhaber Kaladze a Genoába igazolt

A következő levéllel köszönt el a Milan szurkolóitól: 

„Ma, amikor pályafutásom új szakasza veszi kezdetét, úgy érzem, hogy a legőszintébb köszönetet kell mondanom a Milannak, és a klub minden szurkolójának, a piros-feketék hatalmas családjának. Kilenc évvel ezelőtt érkezetem hozzátok, városotokba, a fantasztikus San Siro stadionba. Kedvesen, szeretettel fogadtatok, tiszteltetek, bíztatok bennem, ha kellett támogattatok, bíztattatok. Évről évre egyre inkább otthon éreztem magam, akárcsak hazámban, Grúziában lettem volna. Mindent megosztottunk egymással: szép és kevésbé szép pillanatokat az életemből, közös csapatunk nagy győzelmeit. Mindaz, amit tőletek kaptam, és amit nektek adtam végig elkísér minket. Köszönök mindent és kívánok jó szerencsét a Milan-család összes tagjának! Kakhaber Kaladze”   

A grúz válogatott csapatkapitánya 9 év után elhagyta a milánói piros-feketéket, hogy a genovai piros-kékekhez csatlakozzon. Kaladze 2001 januárjában került a Milanhoz a Dinamo Kijevtől, ahol szintén barátja, Andrij Sevcsenko klubtársa volt.

Profi pályafutását 1993-ban kezdte a grúz főváros neves klubjában, a Dinamo Tbilisziben, innen 1998-ban tette át a székhelyét Kijevbe, a Valerij Lobanovszkij trenírozta Dinamóhoz. Az AC Milan színeiben 2001 és 2010 között 298 hivatalos mérkőzésen lépett pályára és 13 találatot szerzett. Kezdetben a 13-as mezt viselte, majd Demetrio Albertini távozása után megörökölte a 4-es trikót, melyet a legutóbbi szezonig hordott. 2001-es átigazolása során a lombard klub 16 millió eurót sem sajnált érte, mellyel minden idők legdrágább grúz futballistájává tette Kaladzét.     

Milánói évei alatt két Bajnokok Ligája döntőn játszott (2003, 2007), melyeket klubja meg is nyert. 2004-ben olasz bajnoki címet szerzett. 2003-ban és 2007-ben Európai Szuperkupát, 2007-ben Interkontinentális Kupát, míg 2004-ben Olasz Szuperkupát ünnepelhetett. 2001 és 2003 között zsinórban, valamint 2006-ban az év grúz játékosának választották a védelem szívében, de annak bal szélén, vagy akár a középpályán is bevethető hátvédet. Leggyakrabban két milánói legenda Paolo Maldini és Alessandro Nesta társaként szerepelt az ördögök hátsó alakzatában.

Pályafutása tragikus eseménye volt öccse, Levan elrablása 2001-ben, nem sokkal azután, hogy a Dinamo Kijev eladta játékjogát a Milannak. Testvérét a grúz hatóságok sosem találták meg. Bár Kaladze „összefocizta” a válságdíjat, a megbeszélt találkozón az emberrablók nem jelentek meg. Levan Kaladzét végül 2006-ban hivatalosan is halottá nyilvánították.  

Sajnálatos módon karrierjét lépen-nyomon nehezítették sorozatos sérülései, így gyakran több hónapra a partvonal szélére került. Ha egészséges volt, élvezte Carlo Ancelotti bizalmát, de utóbbi távozása után végleg kikerült a kezdőből. Se Leonardo, se az őt követő Massimiliano Allegri nem számított rá.            

 

Cimkék: Kaladze, Genoa, AC Milan, Milánó, Sevcsenko, Berlusconi, Bajnokok Ligája, Levan Kaladze
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat