OROSZVILAG.HU


"Lányok, ébredjetek!"

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-09-23 16:57:57  |  
Gyóni Gábor

"Lányok, ébredjetek!"

A Femen diadalútja

"Lányok, ébredjetek!"

A Szovjetunió felbomlása után a posztszovjet térség számos országában szexuális forradalom játszódott le, napjainkra pedig sok helyen elterjedt az új típusú, „macsó” jellegű női feminizmus, a szexualitást nyíltan felvállaló, azt eszközként használó női magatartás.

A világ szinte minden TV csatornája bemutatta azokat a képeket, amelyek az ukrajnai elnökválasztás idején készültek, amikor félmeztelen nők csoportja demonstrált az egyik választókörben. A meztelenkedő ukrán szépségek a Femen nevű szervezet tagjai voltak, akik az új feminizmus legnevesebb képviselői, ám az általuk képviselt életstílusnak már Oroszországban is vannak követőik.

A Femen első nagyobb nyilvános szereplése 2008 nyarán volt, ekkor fiatal nők meztelenre vetkőzve vetették be magukat Kijev központjában egy szökőkútba, majd a prostitúció ellen tiltakoztak a mozgalom tagjai.

A Femennek jelenleg 50 állandó tagja, 300 aktivistája van, akcióikat több tízezer ember követi nyomon az interneten.

Az ukrajnai Femennek politikai céljai is vannak. A szervezet vezetője, a közgazdász végzettségű Anna Hucol szerint csoportjának tagjai „a demokrácia őrszukái.” Véleménye szerint a vetkőzés a legjobb módja annak, hogy felhívják magukra a figyelmet, hiszen egy nőnek nincsen se pénze, se hatalma… A Femen távlati céljai között az is szerepel, hogy megfelelő pénzügyi háttér birtokában induljanak a választásokon.

Oroszországban Szentpéterváron alakult meg a Femen mintájára az első női csoport, „H-Z” néven, egyelőre csak alig 10 tagjuk van, de máris szerveztek egy flash mobot a pétervári gátépítés elmaradása ellen tiltakozva. Szocsiban szintén alakult egy fiatal lányokból álló csoport: „Mi, LÁNYOK, most meg tudunk változtatni dolgokat, hiszen fiatalok vagyunk, szépek, okosak! Ha érdekel a jövőd, van benned társadalmi aktivitás, realizálni akarod kreativitásodat vagy csak jól érezni magad, lépj be a Femenbe!” – áll a szocsi „femenisták” felhívásában.

"Lányok, ébredjetek!"

 

(Komszomolszkaja Pravda)

Cimkék: femen
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat