OROSZVILAG.HU


Nagyot botló válogatott, szárnyaló Szpartak

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-09-23 22:53:28  |  
Zelei Dávid

Nagyot botló válogatott, szárnyaló Szpartak

Nagy a felháborodás a szlovákok elleni hazai vereség után, a Szpartak magára talált, és Marseille-ben nyert

Erősen vegyes a kép az orosz labdarúgás frontján az elmúlt hetek történései alapján. Három fronton harcolnak a csapatok: a válogatott a Szlovénia elleni balvégzetű vébé-pótselejtezőt idézte egy másik Sz-es, Szlovákia ellen, a Premjer Ligában végleg ellaposodni látszanak az aranyéremért folytatott küzdelmek a CSZKA veresége után, a nemzetközi kupákban pedig vegyes a kép: van bravúr is, meglepő vereség is.

Kezdjük mindjárt a szbornaja szereplésével, mely az utóbbi időben rendre közmorgás előidézője: az előző hollandnak, Guus Hiddinknek azért kellett mennie, mert nem tudta kivezetni csapatát a világbajnokságra (ami nem csupán a jelenlegi FIFA-ranglistán elfoglalt 16. hely vagy a hagyományok, de a keret erőssége miatt sem tűnt valóságtól elrugaszkodott elvárásnak), a jelenleginek, a nemrégiben kinevezett Dick Advocaatnak meg egész gyógyszertárnyi keserű pirulát kell lenyelnie, miután az EB-selejtezők sem úgy indultak, ahogy a szurkolók vagy a média elvárták. Az Andorra elleni idegenbeli 2-0 után még lehetett az eredményesség előtérbe helyezésével indokolni a gólgála elmaradását, a múlt kedden a  Lokomotiv stadionjában összegyűlt 28000 néző ugyanakkor aligha fogad el bármilyen magyarázatot a Szlovákia elleni 0-1-re, akkor sem, ha a vendégek emlékezetes meccsen verték például az olaszokat a mundialon, ahol a legjobb tizenhatba jutottak. Most a biztonságos védekezésre és kontrákra berendezkedett Weiss-legénység Stoch góljával elvitte a három pontot, pedig az Advocaat legénység erősen kezdett. Dzagojevék főleg középtávolról lövöldözték telibe Muchát, aztán a 27.percben az addig helyzetig sem jutó szlovákok Akinfejev kapitális bakiját remekül kihasználva vezetést szereztek – a Zenit hálóőre egy hazagurított labdát egyenest Miro Stochhoz emelt, a Fener középpályása pedig bődületes erővel kilőtte a bal felsőt. Mivel a hátralevőkben hiába állt be Pavljucsenko és Biljaletgyinov is, Advocaatéknak a magyarázkodás maradt – de aligha van bárki is Moszkvában vagy Péterváron, akit vigasztalnak Andrej Arsavin szavai, miszerint „már nem hibázhatunk többet, s az ilyen szituációkban az oroszok hagyományosan jobban játszanak”. Folytatás Macedónia majd Írország ellen.

A bajnokságban legutóbbi jelentkezésünk óta két fordulót is lejátszottak, vagyis átléptük a bajnokság kétharmadát (igaz, egy bejelentés alapján nem kell arra sokat várni, hogy mindez majdan hónapokkal később következzen be, szó van ugyanis az orosz bajnokság naptáriról őszi-tavaszi rendszerűre átállításáról),  s már csupán kilenc forduló van hátra – a kettő között pedig beindultak a nemzetközi kupák csoportkörei.

A huszadik forduló egészen hihetetlen hazai fölényt hozott, minden meccset besöpörtek a vendéglátók, kivéve egyet – a Szibir vesztére a kivételt pont az ő nyitómeccsük jelentette az Alanyija ellen. Pedig az ág által is húzott kiscsapat egészen a 90. percig vezetésre állt Zinovjev góljával, akkor azonban jött a máskor pokolba kívánt afrikai légió, és fordított – hogy a hollywoodi sztori teljes legyen, a burkinai Gnanu mellett a 93. percben az a csereként beállt Baba Collins is betalált, akinek ez volt az első meccse, mióta a vlagyikavkaziak kölcsönvették Dániából. (1-2)

Az előnyét kis gömböc módjára egyre csak hízlaló Zenit simának ígérkező meccsen fogadta a Tomszkot, s miután Petkovics már a 3. percben öngólt vétett, hamar eldőlt a találkozó. A szünet előtt Buharov szerezte meg idénybeli második gólját, majd a 73. percben Huszti Szabolcs beállásának örülhettünk, még akkor is, ha a keretből is gyakorta kihagyott magyar balszélsőt mostanság leginkább a kispad és a nézőtér között rotálja Spalletti mester. A hajrában mindkét csapat megfogyatkozott, Sirokov kiállása azonban, mint később kiderült, nem kedvezett Husztinak. (2-0)

Moszkvában 13500 néző figyelte dermedten, mikor a mostanság szezon eleji önmagát idéző Szaturn Kiricsenko révén a 21. percben kiegyenlítette Welliton vezető gólját. A gól már csak azért is váratlan volt, mert a Karpin-banda McGeadyvel, Parejával, Kombarovval, vagyis új sztárok egész sorával kezdett, a tavalyi gólkirály Wellitont három támadó középpályás, a már említett, McGeady, Kombarov és Alex szolgálta ki. A tizenkétmillió euróért vásárolt, debütáló McGeady rögtön, hét perc elteltével gólpasszal nyitott, azután azonban jött Kiricsenko, és egyenlített. A hajrához közelítve aztán Welliton megint villant, így a Szpartak kiköszörülte a Tyerek elleni csorbát. A Szpartakhoz kapcsolódó, egy hét alatt letudott tripla-dupla ismeretében nem túl meglepő hír, hogy az e meccset is eldöntő Welliton lett augusztus hónap játékosa a Premjer Ligában. (2-1)

Az imént említett McGeadynél is zsírosabb összegért került a szintén említett Buharovot (vagy posztja szerint inkább Szemakot) pótlandó Kazanyba Németországból Carlos Eduardo, aki rögtön törleszteni is kezdte húszmilliós vételárát a vendégségbe érkező Amkar ellen: a 23 esztendős, brazil nagyválogatottban is bemutatkozott támadó középpályás duplával (meg egy gólörömért kapott meglepetéssárgával) kezdett a Premjerben, így jelenleg több a gólja, mint a meccse. Rajta kívül a csereként beállt Martins is bevert egy büntetőt a hajrában – rá is fért, mert hatodik meccsén ez volt a debütáló találata, finoman szólva sincs csúcsformában. A vendégekkel kapcsolatos egyetlen pozitívum, hogy Gaál Miklós kilencven percet kapott mesterétől. (3-0)

A forduló moszkvai rangadóján a Lokomotiv a CSZKA-t fogadta, és némi meglepetésre, de semmiképp sem érdemtelenül Maicón góljával meg is verte a piros-kékeket. Szluckij mester máskor oly fantáziadús támadószekciója ezúttal csődöt mondott, ráadásul Mark Gonzálezt ki is állították az Aszatianival való incidense után. A Lokót lecseréléséig Alijev vezette, de sokat tett a győzelemért a szuperveterán Loszkov, és az ezúttal veszélyes Szicsov is. Vereségével a CSZKA gyakorlatilag lemondhat a bajnoki címről – ha korábban mindezt nem tette meg…(1-0)

Időtlen idők, alias a kilencedik forduló óta várta harmadik győzelmét a Krilija, mely meglepetésre épp a már-nem-is-annyira-meglepetéscsapat Nalcsikot verte a meccs utolsó negyedében egy védő és egy cserególlal – s ismét reménykedhetett, hogy a következő meccsen beérheti a Permet. Meglátjuk még, milyen eredménnyel…(2-0)

A Dinamo Moszkva mindössze ötezer néző előtt fogadta az előző fordulóban Szpartakot verő Tyereket, s talán nekik is megfordult a fejükben, hogy leléceljenek, mikor a csecsen cséká, Samil Lakjalov a vendégeknek szerzett vezetést. A hazaiak szerencséjére Kevin Kuranyi még a szünet előtt egyenlített, majd Szamedov és Szemsov góljai már a győzelmet jelentették Miodrag Bozsovics idén igencsak bicegő csapatának. (3-1)

A forduló zárómeccsén a Nalcsik veresége által megtámogatott Rosztovnak kiváló esélye volt a középmezőny izgalommentesebb részén tanyázó Anzsi ellen, hogy megszilárdítsa EL-selejtezős helyét, s a hetedik forduló óta először pályára lépő belarusza, Tyimofej Kalacsev góljával sikerült is megszereznie a három pontot, teljessé téve ezzel a hazai csapatok szombat-vasárnapi királyságát. (1-0)

A hétközi nemzetközi meccsek nem kezdődtek a legjobban az orosz csapatok számára, a BL-ben ugyanis a Rubin kikapott az idegenben is verhetőnek tartott, Grönkjaerrel, meg további cseh, dán, svéd és costa ricai válogatottakkal megtűzdelt FC Köbenhavn ellen. Pedig a Rubin nem állt ki félősen: az utolsók közt igazolt, a Premjerben már 11 találatnál járó, de BL-rutinnal még nem rendelkező Kornyilenko mellett kezdett Carlos Eduardo és Martins is – azonban egyikük sem talált be, nem úgy a góllövő énjét többé-kevésbé sikertelen görög és portugál kalandok után megtaláló szenegáli Dame N’Doye, aki a 87. percben szerzett fejesgóljával eldöntötte a három pont sorsát. A másik BL-résztvevő ugyanakkor kellemes meglepetést szerzett, a BL-be négyéves pauza után visszatérő Szpartak ugyanis a Vélodrome-ból hozta el a továbbjutásnál alighanem még sokat érő győzelmet. A moszkvaiak sikerét tán elősegítette, hogy a franciák szokásos lekezelő formájukat hozták a meccs előtt – Mathieu Valbuena például közölte, Wellitonon kívül nem ismer senkit a Szpartakból. A mérkőzés során Valbuena nem jegyezhetett meg újabb neveket, ha csupán az eredményjelző kiírásaira hagyatkozott – apró szépséghiba, hogy hiába, hogy mindössze csapattársa, César Azpilicueta neve állt a „gólszerző” krecliben, de a frissen igazolt baszk a saját kapujába talált be, miután egy kontra végén rajta pattant meg Dmitrij Kombarov lökete. A meccs után a játékos-pályafutása során Marseille ellen igen rossz mérleggel rendelkező Karpin boldogan, de visszafogottan értékelve beismerte, a győzelemhez a szerencsére is szükségük volt (A Marseille megdöngette például a jobb kapufát), de védelmük jobban dolgozott, mint a bajnokságban szokott, és a nagy nyomás nem ijesztette meg őket. A távolabbi kilátásokról Karpin (a válogatott kudarca után némiképp érthetően) elmondta, a szlovák Zilina elleni hat pont begyűjtése még véletlenül sem lesz sétagalopp, a zsolnaiak várhatóan védekező felfogása ugyanis hasonlatos ahhoz, ami ellen oly nehezen (bár mostanában egyre hatékonyabban) talál ellenszert csapata a bajnokságban.

Nagyot botló válogatott, szárnyaló Szpartak

Az EL csütörtöki játéknapja számunkra pokoli, orosz részről viszont kifejezetten eredményes volt: a Zenit Kerzsakov trojkájával (különösen a második és a harmadik találat volt látványos) simára gyalulta azt az Anderlechtet, melynek szépítő találatát Juhász Roland szerezte egy szöglet utáni fejesből. Svájcban a CSZKA a Lokomotiv kiveréséért vehetett revansot a helyi második liga (!) listavezetőjén, a Lausanne-on, s meg is tette: Vágner Love fejjel és tizenegyesből is betalált, mellette pedig a gólszerzők közé ritkán feliratkozó Ignasevics is villant egyet – a sima 3-0-nál alighanem csak nehezebb meccse lesz Hondáéknak a Palermo vagy a Sparta ellen.

A nemzetközi kupameccsek zárultával már indult is a 21. forduló, mely kevés gólt, kiszenvedett papírformákat és meglepetéseket is hozott. A nyitómeccs a már említett okokból életre-halálra ment: a vendég Krilija győzelmével befoghatta volna a Gaál Miklóst 90 percig foglalkoztató Permet, de nem tette: Risztics góljára ugyan még megfelelt Szavin, a szünet után azonban Topcsu egy gyors góllal hat pontra tágította a szakadékot a csapatok között. (2-1)

Az Alanyija a Rosztovot fogadta, a doniak pedig kiválóan védő belarusz portásuknak, Anton Amelcsenkónak köszönhetően elcsíptek egy pontot – a vlagyikavkaziak mestere, Vlagyimir Sevcsuk joggal lehetett elégedetlen a kilencven perc után. (0-0)

A Dinamo Moszkva a Tyerek hazai legyőzése után sem utazott túl sokat, mégis otthagyta a fogát a Szaturn otthonában. A forduló leggóldúsabb meccsén a huszonhat esztendős Pjotr Nyemov volt a főszereplő: az idei 16 meccsén kétszer betaláló középpályás most a 36. és a 63. perc között megduplázta idei góljai számát két szabadrúgásgóllal. Mivel a kettő között az immár hetedszer eredményes Kiricsenko is betalált, a túloldalon viszont csak a mindig megbízhatóan termelő Kuranyi és a hajrában szépítő, első Dinamo-gólját szerző Dujmovics ünnepelhetett, a Szaturn két pontra közelítette meg a katonacsapatot. (3-2)

A CSZKA elleni katartikus győzelem után a Lokomotiv az EL-helyek megkaparintásának reményét fenntartandó érkezett Szibériába, hogy aztán saját (Janbajev) és az ellenfél (Gatagov) kapujába is betalálva egy pontot vigyen haza a Tomszk otthonából. (1-1)

A koppenhágai csalódás után Mahacskalába utazott a Rubin, melyet valamelyest tán kárpótolt a sors a kései N’Doye gólért a sors – egy még későbbivel, nevezetesen Gökdeniz Karadeniz 92. percben szerzett szabadrúgásgóljával, mellyel füstbe mentek Gadzsijev mester pontszerzési reményei. (0-1)

Az eredményes belga túráról hazatérő Zenitnél négy csere volt a kezdőcsapatban a rotáció jegyében, de sem Huszti Szabolcs, sem a péterváriak számára nem jelentett mindez előrelépést: balszélsőnk nem állt be, a Zenitnek pedig alig volt helyzete, szemben a hazai pályán mindig félelmetes Tyerekkel, melyben Lakjalov és Aszildarov is riogatta Malafejevet – eredménytelenül. (0-0)

Az aprócska botlás reményt adott az üldözőbolynak, hogy felzárkózzon, a CSZKA pedig egy ványadt Sekou Oliseh-góllal be is söpörte a nagyjából 0.65-ös oddsszal tippelhető három pontot hazai pályán az egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő Szibir ellen. Szluckij mester dolgát nem könnyíti, hogy Tosics megsérült a meccsen. (1-0)

A kitűnő heteket záró Szpartak Moszkva a mezőny másik Szpartakjához, a nálánál gyengébb formában lévő, mégis szép idényt futó Nalcsikhoz látogatott, ami komoly erőpróbának ígérkezett a kissé átalakított csapattal érkező Karpin-legények számára. A 12 ezer néző előtt lejátszott összecsapás főszereplője szokás szerint egy brazil volt, de nem a számunkra jó ismerős ex-kaposvári Leandro (ő ugyanis kihagyott egy büntetőt), de még nem is a mostanság megszokott Welliton (mivel őt még csak be se cserélték), hanem az az Ari, aki az első és a második félidőben is vállalt egy-egy gólt, ezzel eldöntve a forduló rangadóját. Az új igazolások közül Dikan büntetőt fogott, McGeady pedig újabb gólpasszal jelezte, leigazolása nem volt kárba veszett pénz. (0-2)

A hétvégi fordulóban nem rendeznek rangadót, a Zenitnek a meglepetésgyáros Szaturn, a Rubinnak az idegenben gyenge Alanyija lesz a vendége, a Szpartak Gaál Miklósékat fogadja, a CSZKA a Tomszkhoz látogat.

  

 

Cimkék: futball, premjer liga
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat