OROSZVILAG.HU


Orosz-grúz barátság dalban elmesélve

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-02-22 09:20:26  |  
Vértes Judit

Orosz-grúz barátság dalban elmesélve

"Hogy mondjam el neked...?"

Orosz-grúz barátság dalban elmesélve

 

A neves orosz popénekes, Oleg Gazmanov és a hazájában szintén nagy népszerűségnek örvendő grúz Szoszo Pavliasvili előadásában élvezhették a „Két hang" című orosz-grúz dalt azok a szerencsések, akik ott lehettek zártkörű koncertjükön, hogy meghallgassák az évszázados grúz-orosz barátságról szóló művet.

Pavliasvili, akit Gazmanov – jó diplomáciai érzékről tanúskodva – születésnapján keresett fel, így idézi fel a beszélgetésüket: „Oleg eljött a születésnapomon, június 29-én, és azzal az ötlettel állt elő, hogy írhatnánk közösen egy dalt arról, ami mindkettőnket foglalkoztat. Hagyjuk a politikát és az ideológiát végre, két hús-vér, földön járó emberről van szó. Így született egy dal arról, ami nem csak minket foglalkoztat, hanem rajtunk kívül még több  millió embert.“

A két énekest és vele együtt a kezdeményezést maga Joszif Kobzon, az orosz esztrádművészet doyenje és egyben a Duma képviselője is támogatta, aki a készülő dal apropóján maga is egy grúz dalra fakadt, és még azt is fontosnak tartotta megosztani a nagyérdeművel, hogy ifjúkorában egy grúz nőbe volt szerelmes.

Mihail Svidkoj, az egykori orosz kultuszminiszter, a több népszerű kultúrával foglalkozó TV-adás műsorvezetője, reményét fejezte ki, hogy az ilyen kezdeményezések képesek elmozdítani a holtpontról a grúz-orosz kapcsolatokat„Tulajdonképpen, – vélekedik Svidkoj, – a politikusokat az emberek választják meg, és ha ezt a két hangot meghallják, valamilyen közeledés elindulhat. Mindenekelőtt nem a grúz kormánynak kell meghallani az üzenetet, hanem a grúz népnek.“ A „Grúzok Szövetsége“ elnöke, Mihail Hubutija is osztja a kincstári optimizmust, a LifeNews kérdésére, vajon az ilyen projektek képesek-e pozitív változást elérni a grúz-orosz viszonyban, „egészen biztos vagyok benne“ volt a válasz. 

Az est szervezői azonban – elkerülendő a gasztronómiai feszültséget – a szusi mellett tették le a voksukat a fogadáson. Úgy tűnik, a szervezők igyekeztek kihasználni az általános jóindulatot, és ha már ilyen illusztris társaság gyűlt össze, akkor a Kuril-szigeteki  feszült viszonyt is próbálták orvosolni.

Drukkolunk!

A dal megtekinthető ide kattintva!

Cimkék: grúzia
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat