OROSZVILAG.HU


Hamar összejöhet a kanadai-orosz

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-02-22 20:37:10  |  
Zelei Dávid

Hamar összejöhet a kanadai-orosz

Oroszország a csoportkör zárásaként megverte a cseheket, Belarusz Svájccal, a lettek a csehekkel játszanak.

Hamar összejöhet a kanadai-orosz

 

Az olimpiai hokitorna nem épp egyszerű lebonyolítása miatt hirtelen megnőtt a matematika szerelmeseinek száma a vancouveri téli olimpia egyenes kieséses szakasza előtt. A papírforma többször borult, így nagyon is lehetséges, hogy a várt kanadai – orosz álomdöntő már a negyeddöntőben összejön.

 

A bonyodalmak java része egyszerűen azzal magyarázható, hogy az olimpiai tornán szereplő csapatok száma tizenkettő, ami, rövid fejszámolással kiszámíthatóan nem ad lehetőséget hagyományos egyenes kieséses rendszerre. A probléma megoldása lehetne, ha a három csoportból az első két helyezettek mellett a két legjobb harmadik jutna tovább, a szervezők azonban ennél jóval bonyolultabb lebonyolítást ötöltek ki: a három csoport eredményeit egyetlen összesített táblázattá egyesítették, melynek első négy helyezettje erőnyerőként pihenhet az egyenes kieséses szakasz első fázisában. A további 8 csapat (tehát az 5-12. helyezettek) az ún. csonka negyeddöntőben playoff-rendszerben játszik egymással (tehát az 5. a 12.-kel, a 6. a 11.-kel és így tovább), aki pedig itt győz, az az „igazi” negyeddöntőbe jut, ahonnan már lineáris út vezet a döntőhöz.

 

Hogy minden csapat kap még egy esélyt a továbblépésre, az csak némi kitétellel állítható: a mezőny végén álló lettek és németek aligha érzik magukat kellemesen, csak mert bucira verhetik őket a csehek és a kanadaiak, a svájci – belorusz meccs (8.-9.) ugyanakkor izgalmas lehet. De hogy jutottunk ezen eredmények kialakulásáig? A tabella hátsó fertálya már bizonyosnak tetszett legutóbbi jelentkezésünkkor is, azóta azonban történt egy s más: a szuperfavorit kanadaiak például kaptak egy fülest jenki szomszédaiktól (3-5), az oroszok pedig javítottak a szlovákok elleni vereség után, mégpedig az eladdig veretlen csehek ellen.

 

De hogy is történt mindez? Az oroszok megint kapust váltottak a meccs előtt, így még mindig nehezen eldönthető, hogy a most lehetőséget kapó Nabokovot vagy Brizgalovot favorizálja Bikov kapitány. Ami sejthető volt, miszerint a szlovákok elleni vereség után Kozlovék nagyon odateszik magukat, megvalósult: főként a szomszédaink ellen fölöttébb indolensen viselkedő Ovecskin lőtte szakadatlanul Vokoun portáját. Az orosz erőfeszítéseknek meglett az eredménye: a harmad közepén Malkin használta ki a Jágr kiállításával adódó létszámfölényes helyzetet (na ja, ha egy előnyben Kovalcsuk, Ovecskin, Malkin és Dacjuk is pályán van egyszerre, csapat legyen a talpán, aki kivédekezi), hiába volt azonban a kapuralövések aránya 12-5 a harmad végén a szbornaja javára, Plekanec nem hagyta kihasználatlanul a cseheknek kijutott kettős emberelőnyt, így egállal fordultak a csapatok.

 

A második harmadban az egyéni megoldásokat előtérbe helyező NHL-esek helyett az oroszok KHL-es triója szerezte meg a vezetést egy Fjodorov – Radulov – Kozlov támadás végén. A csehek veszettül hajtottak az egyenlítésért, volt, hogy át is lőtték Nabokovot, de a szerencse a szbornaja mellé állt.

 

Hogy a nyomás ellenére a harmadik harmadban az oroszok begyűrték a harmadik gólt is, az nagyban Ovecskin érdeme: a kétszeres NHL MVP úgy ütközte le a játéktér közepén Jágrt, hogy a különböző fórumokon azóta is élvezettel beszélnek róla, a támadásból pedig Malkin megszerezte önmaga második, Oroszország harmadik gólját. A hátralevő időben a cseheknek sikerült szépíteniük Michalek révén (3-2), az utolsó percben pedig levitték a kapust is, de gólt már csak az üres kapuba találó Dacjuk szerzett az utolsó másodpercekben (4-2).

 

Győzelmével Oroszország megnyerte csoportját, s így az összetett harmadik helyén állva erőnyerő, míg a fehéroroszok Svájccal, a lettek pedig néhány napon belül másodszor a csehekkel mérkőznek a nyolc közé jutásért. A negyeddöntőben ugyanakkor, ha igazolódik a papírforma, összejöhet Ovecskin és Crosby párharca!

 

       

 

Cimkék: vancouver 2010, jégkorong
Országok: Lettország Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat