OROSZVILAG.HU


2018: orosz rendezés, angol vádak

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-12-05 23:57:01  |  
Mezei Bálint

2018: orosz rendezés, angol vádak

Az F.A. elnöke korrupciót gyanít - Berlusconi Putyinra szavazott

2018: orosz rendezés, angol vádak2018: orosz rendezés, angol vádak

Vádaskodva távozik a Football Association ideiglenes elnöke, Roger Burden

Az Angol Labdarúgó Szövetség elnöki tisztségét 2010 májusa óta betöltő sportvezető a 2018-as világbajnokságra benyújtott szigetországi pályázat bukása után távozik posztjáról. Mindezt azonban korántsem egy angol gentlemanhez illően teszi.

„Nem bízok a FIFA-ban, veszem a kalapom” – mondta Burden december 4-én szombaton, két nappal a háromoroszlános válogatott számára olyan szomorú bejelentés után. „Felajánlották, hogy maradjak, immár állandó megbízatással, de minthogy munkám jelentős része a nemzetközi szövetséggel való együttműködésre vonatkozik, nem fogadhattam el az állást. A felettünk álló FIFA több vezető személyisége iránt túlontúl bizalmatlan vagyok, ezért nem is volt más választásom, mint kandidálásom visszavonása” – tette hozzá az F.A. elnöke, aki szavaival alig burkoltan utalt a három nappal ezelőtti orosz diadalra.

Az angliai (bulvár)sajtó az oroszországi maffiapénzek uralmáról cikkezik, és láthatóan képtelen túltenni magát a nem várt kudarcon. Ellenben a fenti források teljességgel figyelmen kívül hagyják, hogy az angol válogatott az elmúlt bő négy évtized alatt egyetlen komoly sikert sem volt képes felmutatni, miközben 1996-ban az Európa Bajnokság házigazdája lehetett. Az öreg kontinens kupáit sem az angol klubcsapatok dominálják, így az 1992 óta futó Bajnokok Ligáját mindössze háromszor sikerült elhódítaniuk. Bár a szakírók véleménye szerint napjaink professzionális futballjának csúcsát a Premier Liga jelenti, ez elsősorban az angol első osztályú pontvadászatba ömlő külföldi tőkének köszönhető. Nem meglepő, hogy a legjobb csapatok (Arsenal, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Tottenham) játékoskereteiben elvétve találunk csak hazai focistát, a válogatott pedig a legjobb szakemberek (Eriksson, Capello) irányításával is súlytalanná válik, ha átlépi a Csatornát.  

„Két Berlini Fal volt. Egy valódi, vasból és betonból, valamint egy szimbolikus, melyet a sztereotípiák váza alkotott. Az első már leomlott, de az utóbbi még mindig áll, és az emberek szerte a világban hajlamosak hinni a rólunk széles körben elterjedt előítéleteknek. Biztos vagyok abban, hogy a világbajnokság kiváló alkalom lesz annak bizonyítására, kik is vagyunk valójában” – mondta Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. „Nehéz volt elnyerni a 2014-es téli olimpia rendezési jogát is. Ahogy a vb esetében, úgy NOB köreiben is sok ellenfelünk akadt. Mégis, a házigazda szerepéért folyó versenyfutás az első perctől fogva szabályos volt. Természetesen jó pár alaptalan vád, indokolatlan gyanú, feltételezett korrupció vagy éppen remélt botrány kísérte pályázatunkat. Mindez elfogadhatatlan volt akkor, és az most is. Aki hasonló véleményeket dob be a köztudatba, kizárólag egyet akar: megzavarni a szavazás, a döntéshozás nyugalmát. A FIFA különben végig bízott bennem, de néha jobb egyet hátrább lépni. Ezért nem vettem részt az eredmény kihirdetésén. Nem kívántam, hogy jelenlétem nyomásként nehezedjen bárkire is. Oroszország mindent meg fog tenni a sikeres rendezés érdekében. Sok feladat áll előttünk: stadionokat, utakat, szállodákat továbbá repülőtereket kell építenünk. De meg fogjuk csinálni, a legmagasabb szinten. Győzelmünk egy kihívás, a nemzetközi labdarúgás fejlődésének egyértelmű jele” – tette hozzá a moszkvai kormányfő az olasz La Stampa kérdéseire válaszolva. 

Az ügyben megszólalt Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is, aki részben a római sportdiplomáciai sikerekének tudta be az orosz pályázat diadalát. Putyin „régi barátja” minderről a Dmitrij Medvegyevvel folytatott rapid megbeszéléseket követően nyilatkozott. „A siker egy kis része minket illet, hiszen a FIFA döntőbizottságába delegált képviselőink Oroszországra szavaztak, és barátainkat és erre biztatták.

A 2018-as világbajnokság esetleges olasz-orosz meccsének végkimenetelére vonatkozó újságírói kérdésre az AC Milan tulajdonosa a következőképpen felelt: „A futballban 50 százalék a technikai tudás és a taktika, míg a szerencse és a bírói döntések pont ekkora súllyal esnek latba. Senki sem tudja megmondani, hogyan is alakulna ez a mérkőzés, de az biztos, hogy szabályos összecsapás lenne.

(La Stampa, calciomercato.com)  

Cimkék: FA, F.A., Vlagyimir Putyin, Roger Burden, FIFA, Silvio Berlusconi
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat