OROSZVILAG.HU


Bányászok a farkasok között

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-12-26 23:32:19  |  
Mezei Bálint

Bányászok a farkasok között

Mire megy a Sahtar Donyeck az AS Roma ellen?

Bányászok a farkasok között

A Sahtar Donyeck – AS Roma párharc elé

Bár az olaszországi médiát a két ünnep között sokkal jobban foglalkoztatja az exmilános Leonardo vezetőedzői szerződése az Internazionale gárdájával, nem feledkeznek meg a jövőre esedékes Bajnokok Ligája nyolcaddöntőkről sem. Utóbbiak közül a legkönnyebbnek az AS Roma ukrajnai kirándulása tűnik, különösen a római farkasok decemberi formáját látva.  Az első mérkőzést 2011. február 16-án Olaszországban, míg a visszavágót március 8-án Donyeckben játsszák.

Az Örök Városban érthetően megkönnyebbültek a nyoni sorsolás után, hiszen a bányászcsapatot a BL egyenes kieséses szakaszának verhető egyesületei közé sorolják. Természetesen két meccsen bármi megtörténhet. Tudja ezt Claudio Ranieri, a bordó-sárgák mestere is, aki szokásához híve nagyon visszafogottan nyilatkozott az esélyekről. „Az ukránoknak nagyon jó csapatuk van. A Lucescu által irányított gárdák mindig kiválóan fociznak. Két gyors szélsővel állnak fel, akik támogatják az előretolt ékpárt. Emiatt is döntő lesz az üres területek bejátszása. Biztos vagyok benne, hogy szép, izgalmas meccseknek nézünk elébe. Személy szerint egy nagyon jó formában lévő Rómával szeretném fogadni őket, mivel a vesztes 180 perc után búcsúzik is a sorozattól. Számunkra előnyt jelenthet, hogy ők még csak most kezdik a bajnokságot, de a valós különbségek úgyis a pályán jönnek elő.” Ranierinél sokkal magabiztosabban beszélt a klub tízese, Francesco Totti. „A Sahtar? Egyike azon a csapatoknak, amelyeket ellenfélként kapni szerettünk volna. A szokásos BL-résztvevőknél gyengébb játékerőt képviselnek, viszont az összecsapás nehezebbnek tűnik az ottani hideg miatt. Ha az ukrajnai időjárás fagyos lesz, nekünk is meggyűlhet a bajunk a donyeckiekkel.”

A Sahtar esélyeit csökkentheti, hogy egyik alapemberüket, a brazil középpályás, Douglas Costát a Manchester United mellett az Arsenal és a Chelsea is szeretné soraiban tudni, lehetőleg még a januári átigazolási időszak vége előtt. A húszéves irányító szűk egy éve került Donyeckbe a Grêmiótól potom hatmillió euró fejében. Azóta alig több, mint húsz bajnoki meccsen nyolc gólt szerzett. A bombaerős keretből rajta kívül kiemelkedik a Barcelónából hazatért védő, Dmitro Csihrinszkij, a Sahtar és a horvát válogatott kapitánya, Darijo Srna, a cseh nemzeti tizenegy tagja, Tomáš Hübschman, a román balbekk, Răzvan Raţ, az Arsenaltól vett horvát-brazil csatár, Eduardo da Silva illetve támadó párja, a bolíviai Marcelo Moreno vagy éppen az örmény futball legnagyobb reménysége, Henrik Mihitarjan.

A visszavágó színhelye a csodálatos, 51,504 férőhelyes, 2009. augusztus 29-én átadott Donbassz Aréna lesz, melyet három év alatt, mintegy 400 millió dolláros költségen építettek fel. A 2012-es ukrán-lengyel rendezésű kontinensviadal egyik stadionja természetesen elit ötcsillagos minősítést kapott az UEFÁ-tól, így a jövőben akár egy Európa Liga vagy BL-döntőt is vendégül láthatna.

A bányászok régi riválisa, minden idők legsikeresebb szovjet csapata, a Dinamo Kijev „csak” második az ukrán bajnokságban. Hátránya 12 pont a listavezető Sahtarral szemben. Nem meglepő, ha Ihor Szurkisz, a Dinamo elnöke döntésre szánta el magát, és visszahívta a klubot 2007 decembere és 2009 májusa között már irányító Jurij Szjomint. Az orosz trénert november 29-én menesztette a Lokomotiv Moszkva, de december végén Kijevben már új szerződés várta. Segítője minden bizonnyal a csapat szakmai munkáját ideiglenesen vezető Oleh Luzsnyij lesz.

Szintén a kék-fehérekhez kötődő hír, hogy nevük feltűnt Dzsudzsák Balázs kérőinek sorában. A kiváló magyar szélső, jelenleg a holland PSV Eindoven játékosa, árát 15 millió euróra taksálják, és az ukránok négyéves szerződést, idényenként 3 millió eurós fizetést kínálnak a magyar válogatott oszlopos tagjának.

(Szport Ekszpressz, calciomercato.com)    

 

 

Cimkék: Bajnokok Ligája, Sahtar Donyeck, AS Roma
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat