OROSZVILAG.HU


A Szpartak továbbra is Karpiné 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-12-30 22:27:38  |  
Mezei Bálint

A Szpartak továbbra is Karpiné 

A moszkvai sztárcsapat edzője 2012-ig hosszabbított 

A Szpartak továbbra is Karpiné A Szpartak továbbra is Karpiné 

Karpin marad a Szpartak Moszkva élén

A Lukoil alelnöke, Leonyid Fedun minden jel szerint elégedett Valerij Karpin vezetőedző munkájával, mivel a napokban egészen 2012-ig meghosszabbította az egykori orosz válogatott középpályás szerződését.

A kilencvenes évek orosz labdarúgását uraló egyesület legutoljára 2001-ben végzett a Premjer Liga élén, azóta csupán négy ezüstérem jutott a piros-fehéreknek. A 2010-es idényben ráadásul a dobogóra sem állhattak fel, a negyedik helyen futottak be, asszisztálva a Zenit Szentpétervár történetének harmadik bajnoki címéhez. Karpin – aki 1990 és 1994 között maga is focizott a Szpartakban – a viszonylagos sikertelenség ellenére mégis maradhatott. Ebben minden valószínűség szerint közrejátszott a szurkolótábor szeretete és az egyesület hosszútávú tervei, melyekben a fiatal trénerre kulcsszerep hárul.

Karpin 1972-ben született Narvában, de a Szovjetunió széthullása után a szbornaját választotta, melynek tagjaként részt vett az 1994-es és a 2002-es világbajnokságon illetve az 1996-os angliai kontinensviadalon is. (Előtte egy mérkőzés erejéig szerepelt a FÁK-válogatottban.) 2003-ban felvette az észt állampolgárságot, de megtartotta orosz útlevelét is.

A 72-szeres orosz válogatott családi hátteréhez hasonlóan a Szpartak jelenlegi játékoskerete is sokszínű. A hazai futballisták mellett grúz, argentin, brazil, montenegrói, cseh, ukrán és ír igazolt profi is a nagycsapathoz tartozik. Az utánpótlás soraiban német, horvát valamint belarusz nemzetiségű labdarúgót is találunk.

Bár a Bajnokok Ligájában nem sikerült a főtáblára kerülniük, de az Európa Ligában bejutottak a legjobb 32 közé. Az egyenes kieséses szakaszban, 2011. február 17-én lépnek pályára idegenben az FC Basel vendégeként. A svájciak verhető ellenfélnek tűnnek, de az igazi klassziscsapatok csak ezután következnek. A Szpartak okozhat meglepetést, ugyanakkor a nyolcaddöntő tűnik reális célkitűzésnek. A CSZKA Moszkva, a Zenit és a Dinamo Kijev pedig a posztszovjet klubok közül elindulhat a május 18-i dublini finálé felé.

(Szport Ekszpressz, calciomercato.com) 

 

 

Cimkék: Valerij Karpin, Szpartak Moszkva, Lukoil, Leonyid Fedun
Országok: Észtország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat