OROSZVILAG.HU


Gullit Groznijban 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2011-01-18 23:15:12  |  
Mezei Bálint

Gullit Groznijban 

Az aranylabdás edző élete legnehezebb feladata előtt áll 

Gullit Groznijban Gullit Groznijban 

Sexy football Groznijban

2011. január 18-án jelentették be, hogy a következő szezonban az AC Milan és a holland válogatott egykori aranylabdás támadója, Ruud Dil Gullit veszi át a Premjer Ligában szereplő Tyerek Groznij szakmai munkájának irányítását.

Az 1958-ban alapított csecsenföldi klub a Szovjetunió fennállásáig a második és a harmadik vonal között ingázott. Helyzete 1992 után sem sokat változott, majd a háború éveiben, 1995 és 2001 között nem vett részt az orosz pontvadászatokban. Látványos felemelkedése éppen 2001-ben vette kezdetét, hiszen a semmiből indulva két év alatt az első osztályig jutottak. Ráadásul 2004-ben, még másodvonalbeli csapatként elhódították az Orosz Kupát is, ezzel a csecsen foci történetében először kiléphettek a nemzetközi porondra. Balszerencséjükre 2005-ben kihullottak a Premjer Ligából, de 2007, a visszajutás óta stabil középcsapatnak számítanak.

1990 és 2007 között a Tyerek hazai mérkőzéseit Pjatyigorszk városában vívta meg, de az Orosz Labdarúgó Szövetség döntése értelmében a 2008-as szezon kezdetétől visszakapta házigazda jogait. A Föderáció politikai elitjének tagjai közül többen „szívükön viselik” az egyesület sorsát, ezért nem ritkák a látványos sportsikereket olykor beárnyékoló rosszindulatú pletykák sem. Sokan úgy vélik, hogy a klub jelenkori történelme a Kreml ajándéka a helyieknek, és része a Putyin-barát ex-elnök, Ramzan Kadirov népszerűsítési kampányának.

A Tyerek aktuális kerete meglehetősen színes, találunk benne orosz, belarusz, ukrán, brazil, bolgár, kameruni, izraeli, argentin, grúz és moldáv játékost is. Minden bizonnyal hozzájuk csatlakozik Gullit, aki briliáns pályafutása után edzőként még sosem bizonyított. A Milan-szurkolói által csak „Fekete tulipánnak” becézett irányító 1987-ben elnyerte az Aranylabdát, és a piros-fekete sztáralakulattal minden elképzelhető trófeát begyűjtött a 80-as – 90-es évek fordulóján. Ellenben trénerként a Chelsea-t (1996-1998) leszámítva mindenhol megbukott, így a Newcastle United (1998-1999), a Feyenoord (2004-2005) illetve a Los Angeles Galaxy (2007-2008) gárdáinál sem termett számára sok babér.

A magát a „sexy football” nagyköveteként aposztrofáló sztár tehát komoly szakmai előélet nélkül kötött ki Groznijban. A Premjer Liga mégsem az amatőr kezdők terepe, hanem Európa egyik feltörekvő bajnoksága, ahol néhány forduló alatt a legjobb edzők is megbukhatnak. Gullit neve viszont hathatósan irányíthatja a világ futballrajongóinak figyelmét Csecsenföldre, és a térség egy másik, sportbarát arcát is elénk tárhatja. Utóbbi mindenképpen a 2018-as oroszországi vb felvezetéséhez tartozik, mely a Föderációról kialakult sztereotípiákon igyekszik változtatni. Putyin is az előítéletek berlini falának leomlásáról beszélt Zürichben, a legutóbbi FIFA-gálán. Bár a hét év múlva esedékes seregszemlén Groznijban nem lesznek mérkőzések, gőzerővel építik a Tyerek vadonat új, harmincezres stadionját. Aki kételkedik abban, hogy a helyi működő tőke önmagában képes lenne egy ekkora beruházásra, feltehetőleg nem téved olyan nagyot. Nem lenne meglepő, ha Gullit bérét is külső forrásokból finanszíroznák.

A csecsen hadurak szította értelmetlen pusztítás emlékét még ma sem heverte ki az elő-kaukázusi vidék. Az orosz belpolitika pedig egy újabb negatív témával, a rasszizmus előretörésével „bővült”. Gullit karrierje csúcsán, a nyolcvanas évtizedben a dél-afrikai Apartheid rendszer egyik legnagyobb kritikusa, a faji megkülönböztetés elleni harc emblematikus figurája volt. Ha a színesbőrű csillag valami csoda folytán képes lenne tenni a származáson alapuló kirekesztés ellen, már biztosan megszolgálná a fizetségét.

Cimkék: Tyerek Groznij, Ruud Gullit, Premjer Liga, orosz-csecsen háború, Orosz Kupa, Ramzan Kadirov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat