OROSZVILAG.HU


Metallarii ante portas! 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2011-02-16 23:52:31  |  
Mezei Bálint

Metallarii ante portas! 

A Sahtar győzött Rómában - az ukránok fél lábbal a legjobb nyolc között

Metallarii ante portas! Metallarii ante portas! 

Bányászjárás Rómában

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntők tavaly év végi sorsolásakor többen az egyik biztos továbbjutónak az AS Roma csapatát tartották, akiket az ukrán bajnok Sahtar Donyeckkel húztak össze.

Az Örök Város bordó-sárga egyesülete már korábban is a posztszovjet sajtó látókörébe került, amikor a komoly adósságot felhalmozó klubot a Lukoil alelnökével, Leonyid Fedunnal hozták szóba. A kolosszálisnak ígérkező felvásárlásból végül nem lett semmi, de nem elképzelhetetlen, hogy az orosz kőolajipari óriás mezszponzorként még feltűnik a farkasok, azaz az AS Roma támogatói között.

A 2011. február 16-án, 20 óra 45 perckor kezdetét vevő összecsapást a szokottnál komolyabb nyilatkozatpárharc előzte meg. Darijo Srna a bányászcsapat és a horvát válogatott tapasztalt kapitánya a házigazdákat nevezte a találkozó esélyeseinek, egyben felhívva az olasz közvélemény figyelmét a vendégek elszántságára is: „A Roma jó csapat. Tele van rutinos játékosokkal és kiváló támadókkal, mint Totti, Borriello, Vucinic vagy éppen Menez, akik bármelyik pillanatban képesek arra, hogy veszélyes helyzetet alakítsanak ki. A célunk az, hogy legalább egy gólt szerezzünk idegenben. Donyeckben aztán úgyis egy teljesen más mérkőzés következik. A Roma mégis előnyben van, hiszen náluk, a Serie A-ban nincsen téli szünet. Nekünk ellenben szerdán lesz az első hivatalos meccsünk két hónap kihagyás után.”

Csapatkapitányához képest sokkal magabiztosabban nyilatkozott Mircea Lucescu, a Donyeck vezetőedzője. A román mester kiválóan ismeri az olasz labdarúgást, mivel korábban a Pisa (1990-1991), majd a Brescia (1991-1996), a Reggiana (1996-1997) illetve az Internazionale (1998-1999) szakmai munkáját is irányította. „A negyeddöntőbe szeretném vezetni a Sahtart. Amikor Rinat Ahmetov (a világ 148. leggazdagabb embere) 2004 nyarán a klubhoz hívott, kijelentette, hogy nemzetközi szinten is versenyképes egyesületet szeretne felépíteni. Itt az idő a nyolc közé jutásra a BL-ben!” – jelentette ki Lucescu, aki a donyeckiekkel 2009-ben már elhódította az (utolsó) UEFA-Kupát.

Az esélyeket latolgatva megszólalt maga Cristiano Ronaldo is, akivel a napokban a Gazzetta dello Sport készített interjút. A világ legdrágább futballistája ugyan nem sorolta a végső győzelemre is esélyes csapatok közé a Sahtart, de óvva intette a rómaiakat, nehogy elbízzák magukat: „Nagyon vigyázniuk kell! A Donyeck igazán veszélyes ellenfél, több brazil is náluk játszik, ezért nem meglepő, ha különösen jó teljesítménnyel rukkolnak elő. A bordó-sárgáknak nehéz lesz továbblépniük ebből a körből.” A Real Madrid középpályásához képest kissé eltérőn gondolkodtak az ismertebb fogadóirodák, melyek átlagban a házigazdák győzelmét 1,85, míg az esetleges vendégsikert 4,25-szörös pénzzel honorálták.  

Eközben a Roma elbukta a déli rangadónak is nevezett hazai mérkőzését a Napolival szemben, mely a Maradona-korszak óta, azaz bő húsz éve, először esélyes igazán a scudettóra. A Stadio Olimpicóban elhullajtott mindhárom bajnoki pont után az olasz sajtó rögtön Claudio Ranieri menesztéséről kezdett cikkezni, aki igyekezett visszautasítani a vádakat.

„A fiúk elszántak, én pedig nagyon bízok bennük. A Napoli győzelme jelzésértékű volt, de nem a motiváció hiánya miatt. Ők egyszerűen jobban játszottak nálunk. Igazán szép mérkőzést várok, elsősorban azért, mert egy olyan úriemberes ellenféllel szemben lépünk pályára, mint Lucescu csapata. Nagy meccset kell hoznunk, és így is lesz. Idén a szokottnál is fontosabb a számunkra, hogy minél tovább jussunk a BL-ben.” Rosella Sensi elnökasszony állítólag megüzente a csapat „szenátorainak” – Tottinak, De Rossinak, Perrottának, és a francia Mexes-nek, hogy Ranieri bukása esetén Vincenzo Montella, a klub egykori csatára ülne le a kispadra.

Franco Sensi lánya valóban találkozott a fent nevezett játékosokkal egy nappal a Sahtar elleni mérkőzés előtt, de a randevúra Ranieri nem volt hivatalos. „Csupán azért, mert az elnökasszony teljesen megbízik bennem. Nem is lett volna szükséges a jelenlétem. Annál fontosabb, hogy nyíltan beszélt a helyzetünkről a keret négy régi tagjával. Szép gesztus volt tőle” – állította Ranieri. Megszólalt Philippe Mexes is: „Olyan időszakot élünk, amikor semmi sem jön össze, ezért is kell minél hamarabb túljutnunk rajta. A figyelem és az intenzitás hiányánál nagyobb baj, hogy nem bízunk magunkban, a krízis gyors lezárásában. Nem vagyunk képesek belátni, hogy úrrá tudnánk lenni a problémáinkon. Leblokkoltunk, de nem használjuk ki sem a javuló formánkat, sem a kiváló fizikai erőnlétünket. Mégis, továbbra is meggyőződésem, hogy jó kis csapat vagyunk. Mi a helyzet az öltözőben? Ugyanazok maradtunk, semmi sem változott. A csapategység nem bomlott meg. Még sok mérkőzés van hátra a szezonból. Ráérünk a végén mérleget vonni.”

A találkozóra nagyjából 700 ukrán szurkoló érkezett Rómába, többségük már a hétvégére Olaszországba látogatott. Az itáliai főváros rendőrsége angol nyelvű brosúrákkal várta a keleti vendégeket, akiket a Viale Washington és Piazzale Flaminio találkozásánál kijelölt gyülekezési pontról kisbuszok szállítottak a stadionba. Szurkolói rendbontásról sem a meccs előtt, sem a hármas sípszó után nem érkezett jelentés. A meccset, melyre 30 ezer jegyet adtak el, a portugál Olegario Benquerenca vezette, összességében jól. Segítői honfitársai, Bertino Miranda és Joao Santos voltak.   

A mérkőzésen a Roma szerzett vezetést, de erre a Sahtar hamar három találattal válaszolt. A Szünetben így 1:3-mal fordultak, de a házigazdák a második félidőben csak egy góllal tudtak közelebb kerülni a vendégekhez. A vége így 2:3 lett a helyzeteit sokkal jobban kihasználó ukrán bajnok javára. A meglepetés általános, a Milan tegnapi bukása után (a Tottenham keze által) itt az újabb fiaskó, ráadásul egy verhetőnek tartott ellenféllel szemben. A Sahtar viszont egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megismételje a Dinamo Kijev 1999-es történelmi bravúrját, és a legjobb négy közé jusson Európa elsőszámú klubtornáján.

A találkozó jegyzőkönyve:

ROMA 4-3-1-2 Doni; Cassetti, Mexes, Burdisso, Riise (1. p. második félidő Castellini); Perrotta, De Rossi, Taddei; Menez; Totti, Vucinic (22. p. második félidő Borriello). (Lonbont, Juan, Brighi, Greco, Simplicio). Edző: Ranieri 

SAHTAR (4-2-3-1) Pjatov; Srna, Csigrinszkij, Rakickij, Rat; Mihitarjan (32. p. második félidő Vicenyec), Hubschmann; Douglas Costa (20. p. második félidő Eduardo), Jadson (39. p. második félidő Teixeira), Willian; Luiz Adriano. (Hudzsamov, Isjenko, Csizsov, Sztepanyenko). Edző: Lucescu

Játékvezető: Benquerenca (portugál)

Gólszerzők: Perrotta 28', Jadson 29', Douglas Costa 36', Luiz Adriano 41' az első félidőben; Menez 16' a második félidőben

Sárga lapok: Csigrinszkij, Cassetti, Menez, Rakickij, Luiz Adriano, Perrotta

Szögletek: 11:5, a Roma javára

Hosszabbítás: 1 illetve 4 perc

Cimkék: Sahtar Donyeck, Doneck, Lucescu, AS Roma, Róma, Claudio Ranieri, BL, Bajnokok Ligája
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat