OROSZVILAG.HU


Folytassa Ronaldo!

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2011-03-07 13:37:13  |  
Mezei Bálint

Folytassa Ronaldo!

Gullit után a brazil aranylabdást szerződtetné a Tyerek

Folytassa Ronaldo!Folytassa Ronaldo!Folytassa Ronaldo! 

A Tyerek visszahozná Ronaldót – a csecsenföldi csapat 8 millió eurót sem sajnálna a kétszeres aranylabdásért – a „Fenomén” néhány nappal korábban jelentette be, hogy felhagy a futballal, de a grozniji klub másfél éves szerződést kínál neki, melyet a brazil válogatott március 10-i vendégmérkőzésén tennének Ronaldo elé – La Repubblica

Groznij – Az „igazi” Ronaldo esetleges szerződtetése azon kevés ajánlat közé tartozik, melyek teljesen átszabhatják a Premjer Liga célkitűzéseit, ha úgy tetszik erőviszonyait. Igaz ez a megállapítás akkor is, ha a 34. életévében járó, komoly súlyfelesleggel küzdő kétszeres világbajnok csatár leigazolása sokkal inkább a média számára jelent opciót, mintsem az orosz élvonal sportszakmai köreit hozza lázba. Ramzan Kadirov elnök a pontvadászat márciusi rajtja előtt újabb nagy dobásra készül. Miután megnyerte a szintén aranylabdás Gullitot a Tyerek edzőjének, a „fekete tulipánhoz” hasonló kaliberű, még aktív játékossal erősítené meg a csatársort. A Ronaldo aláírásáért tett ajánlat természetesen lélegzetelállító, hiszen másfél esztendőre 8 millió eurós nettó keresetet garantálna az új szerzeménynek. Kadirov elképzelése Gullit támogatását is bírja, aki különben szintén 18 hónapra írt alá a Tyerekhez. A nagyszabású csapaterősítésekről a grozniji klub egyik menedzsere beszélt a Tvoj Gyeny napilapnak.

A Tyerek álmait éppen Ronaldo biztosnak látszó elhatározása törheti ketté. A 97-szeres brazil válogatott klasszis krónikus sérülései és egyre sokasodó kilói miatt döntött a búcsú mellett. Ronaldót persze meg lehet győzni. Erre utal, hogy páratlan pályafutása során a Barcelona és a Real Mardid illetve az Internazionale és az AC Milan egyesületeiben is szerepelt. Utóbbi példátlan teljesítmény, sokak szerint „kettős” árulás. A Tyerek ezidáig nem is kapott választ, de a 2002-es világbajnok brazil válogatott március 10-én, csütörtökön a csecsen fővárosba hivatalos, hogy megmérkőzzön az egykori szakadár régió nemzeti tizenegyével. Ha minden igaz, a találkozón pályára lép Ronaldo mellett Kaká és Ronaldinho is. Sőt Kadirov is beszáll, mint a csecsen válogatott csapatkapitánya. Így biztosan megvalósul az ifjú klub- és köztársasági elnök, valamint a visszavonuló félben lévő csillag találkozása. Ki tudja, a két hasonló életkorú játékos még meg is értheti egymást a gyepen. A Kadirov-féle „totális futball” amúgy sem tűri az ellentmondást.

Amennyiben Ronaldo elfogadná a Tyerek ajánlatát, és megszakítaná február 14-e tartó nyugdíjas időszakát, követné barátja és volt csapattársa, Roberto Carlos példáját. A szintén világbajnok balbekk a napokban, február 12-én, írt alá az élvonalbeli Anzsi Mahacskalához. Ha a visszavonulással is kacérkodó, már 37 éves Roberto Carlos „bevállalta” Dagesztán fővárosát, a nála fiatalabb Ronaldo miért ne juthatna hasonló elhatározásra? A roppant gólerős, szabadrúgásairól (is) híressé vált, 125-szörös brazil válogatott hátvéd két év alatt majd’ 10 millió eurót kap Mahacskalában. Ronaldo manapság, fizikai állapota miatt, kisebb játékerőt képvisel Carlosnál, ellenben jóval nagyobb reklámértékkel bír. Pelé egyébként mindkettejüket a 125 legnagyobb élő futballsztár közé jelölte - még 2004-ben. 

Szulejmán Kerimovról, az Anzsi elnökéről és patrónusáról jóval kevesebb szó esik, mint a szomszédvár, Groznij szintén futballrajongó uráról, Kadirovról. A feltűnést kerülő Kerimov a Forbes listájának előkelő, 136. helyét foglalja el, 5,5 milliárd dolláros magánvagyonával, mellyel az orosz oligarchák között a negyediknek vallhatja magát. Az 1991-ben alapított Anzsit idén januárban vásárolta meg, és egyből Roberto Carlos leigazolásával indította el klubelnöki karrierjét. Azóta már megszerezte Jucilei-t is, a Corinthians 22 éves középpályás zsenijét, potom 11 millió dollárért. Így a Mano Menezes keze alatt immár a nagyválogatottban is debütált ifjú titán tartja az új orosz átigazolási rekordot.  

A számtalan privatizációs befektetéséből meggazdagodott, közgazdász végzettségű Kerimov (1966) elsősorban saját vagyonából „csoportosít” át a dagesztáni labdarúgás fejlesztésére. Eközben Kadirov (1976) a Moszkvából érkező pénzekre alapozza a Tyerek felfuttatását. Míg Kerimov futballt érintő befektetései viszonylag könnyen eredeztethetőek, addig gyakorlatilag lehetetlen Kadirov és a Tyerek menedzsmentjének pénztárcájába látni. Mindesetre Groznijban nem Gullit és Ronaldo (küszöbön álló) leigazolása az egyetlen újdonság. Májusra ígérik a meggyilkolt Ahmad Kadirovról elnevezett új stadion átadását, melyre Sepp Blatter FIFA-elnök mellett Michel Platinit, az UEFA vezetőjét is meghívták, ahogy Marco Van Bastent és Frank Rijkaardot is. A Milan legendás tulipános triója akár össze is állhat az avatási ünnepség apropóján. Kadirov tényleg nagyban játszik, csak a fránya biztonsági helyzet nem akar egyelőre javulni Csecsenföldön. Ugyanis hiába az új stadion, a Tyerek hazai mérkőzéseit továbbra is a Groznijtól 200 kilométerre fekvő Minyeralnije Vodi városában játssza.            

Cimkék: Ramzan Kadirov, Ronaldo, Roberto Carlos, Tyerek, Groznij, Csecsenföld, FIFA, UEFA, Anzsi Mahacskala, Dagesztán, Szulejmán Kerimov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat