OROSZVILAG.HU


Így teniszeztek februárban

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-03-08 16:08:43  |  
Zelei Dávid

Így teniszeztek februárban

Öt tornagyőztes, két "elsőbálozó": a posztszovjet térség ismét aratott a februári tenisztornákon.

Jó szokásukhoz híven februárban is arattak a posztszovjet térség női teniszezői a WTA-tornákon – mindez talán nem is csoda annak fényében, hogy a legjobb tízben négyen, a legjobb húszban heten, a legjobb harmincban pedig tizenegyen szerepelnek a legfrissebb világranglista szerint. A hét, e hónapban rendezett torna közül négy orosz győzelemmel zárult – Kuala Lumpurban ráadásul orosz házidöntőt rendeztek, de jutott döntős hely Fehéroroszországnak, s elődöntős Kazahsztánnak is.

 

Időrendben haladva Párizzsal kell kezdenünk, ahol Jelena Gyementyijevának (jelenleg világranglista-7.) oly szerencsés sorsolás jutott, hogy a döntőig egyetlen kiemelttel sem került össze – bár egy 700 ezer dolláros tornán ez sem életbiztosítás, nem csoda, hogy a nyolc között minden ellenfelével háromjátszmás csatába keveredett – a döntőben végül a cseh Lucie Safarovát kalapálta el az elvesztett első szettet követően.

 

Párizzsal párhuzamosan a thaiföldi Pattayában is tornát rendeztek, igaz, „csupán” 220 ezres összdíjazásút. A világranglista-15. Vera Zvonarjeva ennek megfelelően az egyes számot kapta a kiemeléskor, s közepesnél jobb sorsolását kihasználva úgy nyerte a tornát, hogy mindössze egyetlen szettet vesztett: az elődöntőben a kazahok legnagyobb üdvöskéjével, Jaroszlava Svedovával szemben. A döntőben aztán hiába igyekezett a hazai közönség támogatását élvező Tamarine Tanasugarn, 6:4, 6:4-re kikapott Zvonarjevától.

 

A hónap fő viadalát Dubaiban rendezték, a kétmillió dollár összdíjazású tornán mindenki részt vett, aki számított, a legtovább pedig a fehérorosz top-teniszező, Viktorija Azarenka jutott, többek közt az ifjabbik Bondarenko-lányt és az imént említett Zvonarjevát búcsúztatva. A döntőben aztán Venus Williams állta útját a belorusz sztárnak, s két játszmában nyerve besöpörte a 900 pontot és 350 ezer dollárt.

 

Az arab versennyel párhuzamosan Memphisben is tornát rendeztek, de az imént elmondottakból és a 220 ezres pénzdíjazásból következően kevésbé rangos mezőnyben. Minden teniszrajongó férfiak kedvence, Marija Sarapova többekkel ellentétben úgy döntött, az Australian Open kudarcát (első fordulós zakó) itt feledteti, s mindezt sikerrel tette: a döntőben a svéd Sofia Arvidssont verte 6:2, 6:1-re. Hogy mennyire mindenki Dubaira koncentrált a héten, abból is kiviláglik, hogy Sarapova legmagasabban rangsorolt ellenfele a 66. Petra Kvitová, legszorosabb játszmája pedig egy 7:5 volt – szettveszteség nélkül nyerte a tornát.   

 

Így teniszeztek februárban

 

A hónap utolsó orosz érdekeltségű viadalát Malajziában tartották, ahol a felső ágról az első kiemelt Jelena Gyementyijeva, az alsóról pedig a negyedik Alisza Klejbanova jutott a döntőbe, úgy, hogy mindketten javarészt szláv teniszezőket intéztek el a fináléig vezető úton, ahol aztán az alacsonyabban rangsorolt Klejbanova meglepetésre valósággal lelépte nála nyolc évvel idősebb honfitársát (6:3, 6:2), első tornagyőzelmét aratva.

 

A férfiaknál a hónap során kétszer döntőzött, vagyis remek formában van a huszonhét éves Mihail Juzsnyij. A huszonhét éves moszkvai fiú tavalyelőtt nyolcadik, tavaly 76. is volt a ranglistán, év végi huszadik helyét pedig február végére a tizenharmadikig dolgozta le, ami ebben a szférában páratlan előrelépés. Hogy mi kellett ehhez? Először is egy jó adag szerencse: Rotterdamban ugyanis rögtön az első fordulóban kizúghatott volna az Ezredes a nem épp magasan jegyzett Andrej Golubjev ellen – a 6:1-re elbukott nyitó szett után két rövidítéses játszmában sikerült csak megvernie a kazahot, aki halálpontosan verte be első szerváit, és egyszer sem engedte brékelni az oroszt. A nyögvenyelős továbbjutást egy könnyebb ellenfél, a török Marsel Ilhan vezette át egy igazi rangadóhoz a negyeddöntőben: a francia Gael Monfils stabil top 20-as, az elbukott első szettet követően Juzsnyij mégis látszólag simán (de csaknem három óra alatt) verte három szettben, hogy aztán az elődöntőt drámai csatában nyerje meg 7:6, 7:6-ra a világranglista-második Novak Djokovics ellen. A döntőben aztán Juzsnyij ellenfele a svéd Söderling volt, a moszkvai pedig az elbukott első szett után a második játszmában sérülés miatt feladta a meccset. Két hét múlva Dubaiban aztán Juzsnyij szerencsés ágra került, s míg neki egy top harmincassal sem kellett megküzdenie a keménypályás viadalon, addig a szintén döntőbe jutó, címvédő Djokovics Bagdatiszt és Ljubisicset is elbúcsúztatta a küzdelmek során – a szerbnek sikerült is visszavágnia.

 

Így teniszeztek februárban

 

A posztszovjet térség első számú férfi teniszezőjének számító Nyikolaj Davigyenkónak már nem ment olyan jól, mint Juzsnyijnak: a világranglistán jelenleg hatodik orosz Rotterdamban ugyan simán jutott el az elődöntőig, de ott Söderling megállította, Dubaiban pedig már a második fordulóban fel kellett adnia a meccset sérülés miatt.

 

A jelenleg 38. Igor Andrejev Latin-Amerikát járta februárban, egyre csökkenő sikerrel: Brazíliában elődöntőig, Buenos Airesben negyeddöntőig, Acapulcóban pedig a legjobb tizenhatig jutott, igaz, nem volt szerencséje a sorsolással: Argentínában David Ferrer, Mexikóban Juan Carlos Ferrero ütötte ki.

 

Ha ugyanakkor a hónap posztszovjet országbeli meglepetésemberét keressük, a 45. helyig kell visszamennünk a világranglistán, s teniszezőnk nem orosz, hanem lett. A balti államnak kijutott a jóból februárban: a téli olimpián szerzett két ezüst mellé a mindössze huszonegy éves Ernests Gulbis ATP World Tour-tornát nyert Delray Beachen. Pedig Lettország történetének első top 100-as játékosának úgy tűnt, hamar véget érhet a torna: már a második fordulóban összekerülhetett volna az első kiemelt Tommy Haasszal, akit azonban rögtön a nyitófordulóban kiejtett Tejmuraz Gabasvili, hogy aztán ő meg Gulbis áldozatává váljon. A szerencsés fordulatot kihasználó lett az egész tornán brillírozott: szettet sem vesztve került a döntőbe, ahol aztán elrontotta Ivo Karlovics szülinapját, és 6:2, 6:3-as győzelmével az első lett lett, aki ATP-tornát nyer.        

 

Így teniszeztek februárban

 

Cimkék: tenisz
Országok: Lettország Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat