OROSZVILAG.HU


A Rubin nyerte a Szuperkupát

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-03-08 18:57:38  |  
Zelei Dávid

A Rubin nyerte a Szuperkupát

Akinfejev rettenetes felszabadítása és Buharov gólja nyitotta meg az orosz futballszezont

Csípős hidegben vette kezdetét az orosz futballidény – bár a megfogalmazás annyiban sántít, hogy a szezont hagyomány szerint megnyitó, a bajnok (Rubin Kazany) és a kupagyőztes (CSZKA Moszkva) harcát hozó Szuperkupa mindkét szereplője túl van már idei bemutatkozásán, lévén, e két csapat Oroszország (és a posztszovjet térség) utolsó két reprezentánsa a nemzetközi kupákban, s mindkét csapatból volt, aki szerepelt hazája válogatottjának szerdai mérkőzésén is.

 

A Rubint a combsérüléssel bajlódó Szergej Szemak hiányában az a dél-afrikai Macbeth Sibaya vezette ki a Lusznyiki-stadion gyepére kapitányként, aki hosszú utat tett meg a III. Kerületi TVE kispadjától a kétszeres orosz bajnok karszalagjáig. A tatár gárda középpályája szinte teljesen átalakult a Hapoel elleni mérkőzésekhez képest: Szemak mellett Gökdeniz, Murawski és Kalesin is kimaradt, a törökök száma viszont nem változott, Hasan Kabze ugyanis a kezdőben kapott helyet. Gurban Bergyijev kezdőjében egyetlen télen igazolt labdarúgó sem kapott helyet: csereként is csupán az a Fatih Tekke ált be, aki nemrég még a Zenitet erősítette.

 

A CSZKA csapata már jóval inkább hasonlított a Sevilla ellen láthatóra: a kezdőben csupán egy változás volt – a tavaly Orosz Kupa-győzelmet érő gólt szerző Aldonyint az a Mamajev váltotta, akit ugyanazon a meccsen tavaly már a 13. percben kiállítottak. Miután a jelzett kupadöntőt épp a Rubin ellen vívta a gárda, a bajnokságban pedig kettejük párharcát mindig a vendégcsapat nyerte, úgy tűnt, a tendencia szerint mindig a papíron esélytelenebb gárdának kell győztesen elhagynia a pályát – a felforgatott összeállítás és a moszkvai vendégjáték miatt éppen ezért tán a 3-400 fanatikus által elkísért Rubin győzelme tűnt „valószínűbbnek”.

 

Ennek megfelelően csaknem az első támadásból gólt szerzett a tatár gárda, azonban Ansaldi beadását Buharov elügyetlenkedte, majd negyedóra múltán a Sevilla ellen hatalmas gólt szerző Mark Gonzáleznek készítette le a Hollandiából igazolt Honda a labdát, lövését azonban Rizsikov védte. A félidő feléhez érkezve Sibaya tesztelte távoli lökettel Akinfejevet, aki ezt még védte, a 35. percben azonban kapitális hibájával, mint utóbb kiderült, eldöntötte a mérkőzést. Ignasevics adott haza rosszul jobbról, a pattogós labdát a válogatott portás pocsékul találta el, így az a tizenhatos előterében tanyázó Buharov zsákmánya lett. A nemrég tudatlanságával a magyar médiát magára haragító csatár begyalogolt a büntetőterületre, majd, amint a videón is jól látható, a léc alá varrta az ajándéklabdát.

 

A második félidőben a moszkvai katonacsapat hatalmas nyomás alá helyezte Rizsikov kapuját, azonban hiába próbálkozott Honda egy kiugratás után, majd szabadrúgásból is, s hiába fejelt Vaszilij Berezuckij a lécre, több gól már nem született – a tavalyi 1-2-es Szuperkupa és 0-1-es Orosz Kupa után a kazanyiak megmutatták, igenis képesek kupadöntőt nyerni a moszkvaiak ellen.

A Rubin nyerte a Szuperkupát

 

A lefújás után a győztes gólt szerző Buharov elmondta, a rengeteg utazás miatt rettenesen fáradt (ami nem is csoda, lévén többet utazott az elmúlt másfél hétben, mint George Clooney a legújabb filmjében), de gólja és a győzelem miatt (visszafogottan) örül. Az újdonsült csapatkapitány Sibaya ugyanakkor arra az újságírói kérdésre, hogy ha tudjuk, hogy a most legyőzött CSZKA a BL-csoportkörben elkalapálta a Wolfsburgot, vajon következik-e, hogy a Rubin is így tesz a német csapattal az EL következő körében, óvatosan fogalmazott, s nem mert jósolgatni. A gól előtt hibázó Akinfejev magára vállalta a bűnbak szerepét, felmentve ezzel Ignasevicset a rossz hazaadás terhe alól – az ugyanakkor jól látható, egyik csapat sem „gondolkozza túl” az előszezon utolsó mérkőzését –  mindketten a hamarosan kezdődő orosz bajnokság, s még inkább az európai kupatalálkozók főpróbájaként tekintettek a találkozóra.

 

Cimkék: futball
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat