OROSZVILAG.HU


A bukott edző bosszúja 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2011-06-17 19:21:46  |  
Mezei Bálint

A bukott edző bosszúja 

Gullit szerint Oroszország nem normális hely 

A bukott edző bosszúja A bukott edző bosszúja  

Normális helyzet? Felettem az edzőm - alattam az elnököm. Kadirov és Gullit barátsága zátonyra futott.

Gullit és a kirúgás: Nevetnem kell! – a holland szakember így kommentálta az őt elbocsátó Tyerek Groznij döntését. „Az elnök akkor is elüldözött volna, ha történetesen nyerünk. (…) Oroszország nem egy normális állam! Egyébként a klub köszönettel tartozik nekem. Nélkülem senki sem tudna a létezéséről …” Repubblica

Moszkva - a korábbi fenyegetések végül valósággá lettek. A Tyerek Groznij kiadta az erősen bírált edző, Ruud Gullit útját, akivel a „sokra hivatott” csapat a kiesőzónába sodródott. Csecsenföld és az egyesület elnöke, Ramzan Kadirov betartotta ígéretét, és a szintén alsóházi Amkar Perm elleni vereséget követően, szilárd elhatározásból, útilaput kötött az egykori Milan-sztár lábára. „Ez a történet teljesen őrült. Inkább viccnek fogom fel az egészet, és jót nevetek rajta” – mondta az érintett tréner közvetlenül azután, hogy hazájában utolérte saját menesztésének híre.

"Már mindenkitől elköszöntem" – kivéve talán Kadirovtól, aki azzal vádolta meg a 48 éves Gullitot, hogy ideje nagy részét nem az edzőközpontban töltötte, hanem a környező éjszaki bárokban és diszkókban múlatta fölös perceit. Putyin helyi erős embere érthetően elégedetlen volt a 13 forduló alatt összeszedett 3 győzelemmel és a tabellán hátulról elfoglalt harmadik hellyel. „Valójában azt sem tudom, hogy tényleg kirúgtak vagy nem. Biztos, ami biztos, már elbúcsúztam mindenkitől”- nyilatkozta a holland AD Sportwereld sportnapilapnak.        

"A Tyerek csak hálás lehet nekem!" – a 80-as évek Milanjának kiváló irányítója nem fukarkodott a Kadirovhoz intézett kemény szavakkal. Ezek azonban nem csupán az öntörvényű csecsen államfőről, de Oroszországról és Groznijról is súlyosan elítélő hangnemben szólnak. „Tudtam jól, hogy az Orosz Föderáció nem egy normális ország, és a bajnokság, ahol megmérettetni készültem magam, szintén nem egy normális pontvadászat. De a végén, minden, ha lehet, még bizarrabban alakult a vártnál. Előbb az elnök megfenyeget, majd a következő meccsen az utolsó percben besett öngóllal veszítünk. Pár napra rá, már Hollandiában jövök rá, hogy menesztettek. Mit is tehetnék mást, mint, hogy jót nevetek a történeten. Akkor is elküldtek volna, ha éppen hozzuk a mérkőzést és a három pontot” – meséli Gullit, aki mindenkit igyekszik biztosítani, egyáltalán nem bánt meg semmit. „Nincs bennem semmi nosztalgia vagy fájdalom. Ottani munkámnak köszönhetően legalább a Tyerek Groznij felkerült a futball térképére, hiszen senki sem hallott róluk, mielőtt odamentem volna.”

Az olasz Repubblica cikkében is közölt Gullit-nyilatkozat az elmúlt 24 órában bejárta a nemzetközi sajtót. Bármi is állt az elválás hátterében, a sztáredző menesztése csakis kárt okozhat a Tyereknek, ugyanis, amíg Gullit – gyenge tréneri képességei ellenére – Európa-szerte szalonképes, Kadirovval a nyugati média jószerivel szóba sem áll. A Kubany Krasznodar két játékosának kálváriája és a holland szakember kirúgásának körülményei együttesen rengeteget árthatnak a 2018-as világbajnokságra készülő Oroszországnak és a széleskörű elismerésre áhítozó Premjer Ligának egyaránt. Az orosz klubok szemmel láthatóan még nem értették meg, hogy a külföldi élbajnokságokban edződött és szocializálódott futballisták illetve edzők teljesen más nyilvánossághoz szoktak, mint posztszovjet társaik. Sőt, nem csak önálló véleményt fogalmaznak meg, hanem hangot is adnak sérelmeiknek! Ez persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül igazuk is lenne, de egy magára valamit is adó klubnak, igenis tudnia kell kezelni az ehhez hasonló nézeteltéréseket, fajsúlyosabb vitákat. Amíg ez nem megy, Groznijban nem is érdemes a Bajnokok Ligájáról vagy az Európa Ligáról álmodni. 

Ráadásul Kadirov még Gullitnál is jobban keresi-kedveli a rivaldafényt. Ha nem így lenne, nem állt volna ki "barátságos" meccsre a brazil öregfiúk vagy a Gullit volt játékostársaiból összeálló alkalmi sztárválogatott ellen. Mégis, amikor a Tyerekről esett szó, mindenki a holland edzőről és nem Kadirovról beszélt. Gullit már tudja: senki sem homályosíthatja el a csecsen elnök "világraszóló sikereit".        

Cimkék: Ruud Gullit, Putyin, Ramzan Kadirov, Tyerek Groznij, Premjer Liga
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat