OROSZVILAG.HU


Felélesztik a mamutot Jakutföldön

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2012-03-14 11:47:20  |  
Gyóni Gábor

Felélesztik a mamutot Jakutföldön

Klónozott mamutok vehetik birtokba Szibériát

Felélesztik a mamutot Jakutföldön

A Szaha Köztársaság (Jakutföld) Északkeleti Föderális Egyetemén mamutot fognak klónozni Hvan U Szuk koreai kutató irányításával. A felek már meg is kötötték az erre vonatkozó megállapodást. A kutatásban részt vesz majd a Pekingi Egyetem is. A mamutokat klónozással kívánják újjáéleszteni, ami elvben lehetséges, hiszen Jakutföldön és Szibéria más területein meglehetősen sok, jól konzerválódott mamutmaradvány került elő. A klónozáshoz jól megőrződött mamutszövetekre lesz szükség, sértetlen DNS állománnyal. A tervek szerint a mamutbébit egy nőstény elefánt hordaná ki.
Hvan U Szuk kiválasztása mindenestre meglepetést keltett, mert a 2000-es évek közepén a kutató azzal került reflektorfénybe, hogy meghamisította saját kutatásai eredményeit.
A mamutok, a paleolitikumban élő ember kortársai mintegy 10 ezer évvel ezelőtt haltak ki – sokáig legalábbis így tartotta a tudomány. 1993-ban derült fény arra, hogy a Vrangel-szigeten mintegy 3,5 ezer évvel ezelőtt is éltek még mamutok – ők voltak e mára eltűnt faj utolsó példányai.
 
(gazeta.ru)
Cimkék: mamut, Jakutföld, Szaha Köztársaság, Vrangel-sziget, Szibéria
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat