OROSZVILAG.HU


Élen a Nalcsik!

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-03-30 02:07:34  |  
Zelei Dávid

Élen a Nalcsik!

A nagy potyák fordulójában Honda és Akinfejev is múltat idézett, már a Rubin sem hibátlan, az élen pedig a Szpartak áll - de nem a Moszkva, hanem a Nalcsik!

Tizenhétezer néző várta türelmetlenül Vlagyikavkazban a forduló nyitómeccsén, hogy a váratlan feljutást (mint ismert, az észak-oszétok az FK Moszkva megszűnését követően kerültek az elitliga mezőnyébe) alapos átalakulással ünneplő Alanyija megszerezze első győzelmét 2005-ös kiesése óta a Premjer Ligában. 1995 orosz bajnoka azonban ezúttal sem remekelt: a Gaál Miklóst a kezdő sípszótól kezdőjében tudó Amkar Permmel vívott találkozó kevés eseményt hozott, gólt pedig még annyit sem. (0-0)

 

A másik pénteki meccsen az Anzsi ellenfele a CSZKA Moszkva volt, a telt ház előtt lejátszott mérkőzés pedig minden bizonnyal sokáig emlékezetes marad. A mérkőzés előtt az idényben még gólt sem lőtt Anzsi mindössze egy ponttal szerénykedett a hátsó régiókban, ehhez képest viszont már a 11. percben vezetett, miután a múlt héten csapatának pontot mentő Akinfejev egy borzalmas mellényúlással gyakorlatilag gólpasszt adott Andrej Sztrelcovnak (csinált már ilyet, legutóbb például a Szuperkupa-döntőn), aki élt a lehetőséggel. No de Honda Kejszuke szabadrúgásaiban is lehet valami nemzeteken átívelően potyára csábító: a Sevillát kiejtő Andrés Palop-bakit most Ilja Abajev irigyelte el, hagyva, hogy a japán középre tartó lökete átcsússzon a kezei között. A döntő momentum aztán a 62. percben érkezett el, mikor Tomas Necid talált be – hogy valami eltérés is legyen a Sevilla elleni meccstől, fejjel. A CSZKA nyert, s önbizalommal telve várhatja az Inter elleni BL-negyeddöntőt – ha az olaszok átveszik újságíróik lenézését, még akár meglepetést is okozhatnak, bár a nemrég Moszkvában járt Mourinhót ismerve minderre (mármint a lenézésre) kevés az esély. (1-2)

 

Élen a Nalcsik!

 

Szombaton Szibériában extrém időjárási körülmények között fogadta a Szibir a Nalcsikot: az egyre erősödő hó és az összevissza fújó szél, úgy tűnt, a hazaiakat zavarta meg jobban. A vendégcsapat ugyanis Kowalewski kapus hibája (megint egy potya!) után a Rubin Kazany fakójából elcsábított Vlagyimir Gyagyun góljával már a 18. percben vezetett, majd miután ugyanő a második félidőben egy parádés indítás után még annál is parádésabban esernyőzte át a labdát a kifutó Kowalewski fölött, kialakult a végeredmény is – melynek köszönhetően a Nalcsik hét ponttal vezeti a táblázatot! (0-2)

 

A forduló leggólgazdagabb mérkőzésén őrült rohanás folyt az első 39 percben: hiába vezetett a házigazda Krilja Szovjetov Szamara a 12. percben 2-0-ra (ráadásul két öngóllal!), a Tomszk hallatlan lelkierőről tanúságot téve húsz percen belül fordított. Micskov tizenegyeséhez még ugyan kellett némi szerencse (Csigan kapus beleért), a Haritonov próbálkozása után betaláló Kovalcsuk gólját azonban már szinte tervszerűen követte Jokics szabadrúgás utáni találata, mely, mint kiderült, győzelmet eredményezett. A mi kedvünket javíthatja, hogy Németh Norbert először kapott játékidőt ebben a szezonban (hét percet), a tomszkiakét ronthatja, hogy a hosszabbításban kiállt veterán koreai középpályásuk, a frissen szerződtetett Kim Nam Il. (2-3)

 

A forduló egyik rangadóját Moszkvában vívta az alaposan megerősödött Dinamo és a szezont jól kezdő (ám Huszti Szabolcsot csak a 71. perctől bevető) Zenit. Ha valakinek kétségei lettek volna afelől, hogy a rekordigazolás Danny hosszú sérülése után játszik-e még ugyanúgy, mint annak előtte, most már félreteheti azokat: a portugál előbb a szintén „friss hús” Lazovic forintos kiugratását verte be (ez volt az első gól a szezonban, amit Gabulov kapott), majd a kapufája után lepattanó labdát Bisztrov halászta a kapuba. S bár a felocsúdó Dinamo alakította ki a meccs legszebb helyzetét (Szamedov Szaid Ovariant idézően kígyózott végig vagy hat védőn a félpályától, csakhogy Malafejevbe lőtt), gólt csak Kombarov tizenegyeséből szerzett. Vereségével a Dinamo nyolcadik, a Zenit tartja dobogós helyét. (1-2)

 

A soros moszkvai rangadón vasárnap negyvenezren várták kíváncsian, a múlt heti pétervári bravúrpontot követően megszerzi-e első győzelmét az eddig csak rangadókat játszó (Dinamo, Zenit) Szpartak a Lokomotiv ellen. Nos, ha lehet, a négy brazillal felálló hazaiak még a Zenitnél is hamarabb döntésre vitték a meccset, lévén a 18. percben már 2-0-ra vezettek a szabadrúgás után össze-vissza pattogót „helyére rakó” Suchy és az Alex lekészítését Guilherme mellett ellövő Ari révén. A hét gólja a 28. percben érkezett el, mikor Janbajev robogott el a balszélen, középregurítását követően pedig Alijev pazar, bal ficakos lökettel igazolta, megérte az érte kifizetett milliókat – a szépség azonban kevésnek, Alijev gólja vanitatum vanitasnak bizonyult – nyert a Szpartak, és lassan megbarátkozhat az érzéssel, hogy hosszú hetekig nem játszik rangadót. (2-1)

 

Élen a Nalcsik!

 

Ahogy a múlt héten sejtettük, az idei idény egyik meglepetéscsapata a Tyerek Groznij lehet – a csecsenek ezúttal a címvédő és hibátlan mérlegét egyedül őrző Rubinhoz látogattak, akiknek ezúttal nem jött be a „majd csak Buharov betalál valahogy”-taktika, Andrej Dikan ugyanis minden kazanyi lehetőséget hárított, sőt, Aszildarov és Arce lehetőségénél Rizsikovnak kellett nagyot nyújtóznia – a tartósan remekül védő hálóőr sokadszor bizonyította, nem csak a bő válogatott keretben lenne helye – ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a Rubin sem tud minden egálközeli meccset megnyerni. (0-0)

 

A forduló zárófellépésén a Rosztov úgy győzte le a Szaturnt Pavlenko góljával, hogy a vendég moszkvaiaknak helyzetük sem volt (1-0), így öt nyeretlen és öt veretlen alkotja a mezőnyt – s a Rubin az egyetlen, amelyik még nem kapott gólt az idén. A következő fordulóra is jut szuperrangadó: a CSZKA Milánóból hazatérve a Zenittel csap össze. Erről és a többi meccsről is részletesen beszámolunk majd!

 

(a képek forrása: sport-express.ru)

 

 

 

Cimkék: premjer liga
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat