OROSZVILAG.HU


Emlékcsata négy valódi sebesülttel

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2012-07-17 12:07:07  |  
Kecskeméti Gábor

Emlékcsata négy valódi sebesülttel

Balul sült el a történelmi színjáték

Emlékcsata négy valódi sebesülttelEmlékcsata négy valódi sebesülttel

A hétvégén Szentpétervár mellett újra „lezajlott” az 1812-es Honvédő Háború egyik csatája a „franciák” és az oroszok között. A bemutató nem sikerült túl jól, az egyik ágyú elsütése után négy valódi sebesült maradt a „harctéren”.

A hadtörténelem iránt érdeklődők Merevo mellett a borogyinói csata egy részét adták elő, s eközben történt a baleset. Céljuk az volt, hogy tisztelegjenek a honvédő hősök előtt, akik 200 éve Napóleon csapatai ellen védték Oroszországot. 100, korhű egyenruhába öltözött férfi (a környék hagyományőrző  egyesületeinek tagjai) „támadt” egymásra, a csatában természetesen vaktöltényeket, s csupán lőporral töltött ágyúkat vetettek be. Mint korábban, most is összegyűrt papír helyettesítette az ágyúgolyót. Sajnos azonban hiba történt, s az ágyú az egyik lövésnél éles fegyverként működött.

Oroszországi hagyományőrző internetes fórumokon el is indult a találgatás, hogy mi okozhatta a hibát. A legvalószínűbb feltételezés szerint az ágyúcső tisztításakor az egyik töltőpálca eltörhetett, s a csőben maradhatott. Lövésnél az ágyúból fadarabok repültek ki, megsebesítve három orosz „katonát” és egy markotányosnak öltözött nőt. A sebesültek egyike sajnos nyílt medencetörést szenvedett. A baleset ellenére a „csata” tovább folyt, így jó ideig eltartott, amíg sikerült orvost keríteni, s kórházba szállítani a négy sebesültet. Szerencsére a nézők között tartózkodott a jelenlegi orosz hadsereg egyik orvosnője, aki gyorsan Napóleon utolsó áldozatainak segítségére sietett.


(aktuell.ru)

 

 

 

Cimkék: 1812, merevo, ágyú, csata, hagyományőrző, hadsereg, napóleon, baleset,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat