OROSZVILAG.HU


Nyolc között a Csehov a BL-ben

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-04-05 21:03:30  |  
Zelei Dávid

Nyolc között a Csehov a BL-ben

Kettős győzelemmel a nyolc között a Csehovszki Medvegyi - de vajon mire jut a negyeddöntőben?

BL-története első spanyolországi győzelmére készült a Csehovszki Medvegyi a Reale Ademar elleni nyolcaddöntőben március 28-án. A szegedi érdekeltségű csoportból második helyen továbbjutó csehoviak esélyesként várhatták a párharcot a csoportharmadik leóniak ellen, akikkel rendszeresen összehozza őket a sors (Vlagyimir Makszimov zsörtölődött is egy kicsit a sorsolás után: „Néha úgy tűnik, mintha mindig ugyanazokkal a csapatokkal sorsolnának minket össze: a Montpellierrel, a Valladoliddal, és most az Ademar Leónnal. Számos olyan csapat van Európában, akikkel még sosem csaptunk össze a BL történetében”): 2001-ben, 2003-ban és 2008-ban is találkoztak, az összecsapás előtt pedig a leóniaknak kedvezett az örökmérleg (4 győzelem, 2 vereség). Makszimov mester a kellő tiszteletet megadva „kitűnő csapatnak” nevezte a spanyolokat, melyet Jordi Ribera mester „gyúrt egységes csapattá”.

 

A párharc pikantériáját adta, hogy az Ademar két orosz játékost is foglalkoztat: a veterán, 39 esztendős jobbszélső, Gyenyisz Krivoslikov 2000-ben tagja volt sydney-i olimpiai bajnok válogatottnak, s idén is betalált már a BL-ben 36-szor, az évtizednyi asztrahanyi tartózkodást követően tavaly Leónba szerződő Danyil Csernov pedig védekezőspecialistaként igyelezett megnehezíteni Csipurinék dolgát. Nem mondhatni, hogy az Ademar jó előjelekkel várhatta a találkozót, mert a leóniak tízgólos, Portland San Antonio elleni vereséggel hangoltak a mérkőzésre, azt azonban mindenki sejtette, ez egészen más meccs lesz majd.

 

Nyolc között a Csehov a BL-ben

 

Mivel a Csehov végzett előkelőbb helyen csoportjában, megkapta a helyzeti előnyt, vagyis idegenben kezdhetett. A leóni Sportpalotába bepréselődött négyezer néző elégedetten szemlélhette, hogy az első félidő során horvát légiósai vezényletével négygólos előnybe kerül a hazai csapat – főképp a játékrész során hat gólig jutó Damir Bicanic és Denis Buntic villogott – Makszimov időt is kért még az első félidőben, csapata pedig két gólra zárkózott a szünetig. A második félidőben aztán kulcsmomentumnak bizonyult Bicanic sérülése, mert Makszimov legényei nem csak hogy felzárkóztak, de megszerezték a vezetést, s végül 37-36-ra nyertek. A hazai mester, Jordi Ribera három fő tényezőben látta a szoros vereség okát: a rosszul megjátszott emberelőnyös helyzetekben, a Bicanic kiállásával elengedhetetlenné vált átszervezési nehézségekben, és a második félidő ideges spanyol játékában. Kellett azonban hozzá Selmenko (9 gól) Rasztvorcev (7), Dibirov, Filippov és Sztarih (5-5) remek játéka is. A meccs őrült rohanást és rengeteg gólt hozott, nem csoda, hogy Makszimov mester kijelentette: a dobott gólok száma miatt a spanyoloknak kettővel kell nyerniük Oroszországban.

 

Nyolc között a Csehov a BL-ben

 

Az április elsejei visszavágón aztán 3500 néző előtt álomszerűen kezdett a Csehov, Grams védéseinek és Dibirovék góljainak köszönhetően 9-3-ra mentek az oroszok – ennek megfelelően Jordi Ribera már a tiezenegyedik percben időt kért, s tette mindezt eredménnyel. A León ugyanis a félidő végére ledolgozta a hatgólos hátrányt, s a 15-14-es csehovi előny semmi biztosat nem ígért Kovaljevéknek a második játékrészre. A döntetlen közeli állás a második félidő második feléig fennállt, az utolsó vendéggól azonban már az 55. percben megszületett (26-25) – innentől pedig Budko lehúzta a rolót, míg elől háromszor is betaláltak az oroszok. Vlagyimir Makszimov tanítványai jobban koncentráltak a nehéz pillanatokban (Ribera szóvá is tette, mennyi ziccert és hetest hagytak ki játékosai) s bár az elején felvillanó jutalomjáték csupán be nem teljesedett lehetőség maradt, a csehoviak melós meccsen kiizzadták a nyolc közé jutást. A negyeddöntő sorsolását kedde, Bécsben tartják.

Cimkék: kézilabda, bl
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat