OROSZVILAG.HU


Tovább szárnyalnak a törpék Óriásföldön

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-04-05 23:58:23  |  
Zelei Dávid

Tovább szárnyalnak a törpék Óriásföldön

Nagy meglepetésre a Nalcsik és a Tyerek áll az élen a Premjer Ligában a duplák fordulója után, a Lokomotiv rangadót nyert, a Rubin elfelejtett gólt lőni

A német transfermarkt.de mértékadó átigazolási és statisztikai portál rendszeres táblázatokat közöl a különböző bajnokságok csapatainak értékéről, mely nem a tulajdonosok pénztárcavastagságának vagy a klub éves költségvetésének fényében értékeli a gárdákat, hanem a játékosok becsült értékének összege szerint. Az orosz bajnokság vonatkozó listáját a Zenit vezeti, lévén, játékosai összértéke 112.300.000 euró, ezzel Husztiék csaknem hatmillióval „verik” a BL-hős CSZKA Moszkvát és pontosan harmincmillióval a regnáló bajnok Rubint, az utolsó négy helyezett csapat esetében pedig megállapítható: a Zenit legértékesebb játékosa, Danny egymaga többet ér náluk. A statisztika már csak azért is érdekes, mert az utolsó helyen az a Szpartak Nalcsik áll 10.675.000 euró értékű játékossal, mely immár két forduló óta vezeti a Premjer Liga mezőnyét, s vékonyka másfélmillióval áll előtte a Tyerek Groznij, mely a tabella második helyről a nyakába liheg. A dolog természetesen nem jelenti azt, hogy a csecsenek és/vagy a kabardok állnak majd az élen a végelszámolásnál (eddig még csak a Nalcsik játszott potenciális bajnokesélyessel), jól mutatja ugyanakkor, hogy (legalább időlegesen) igenis kihasználható az az intenzív presztízsharc, melyben a moszkvai csapatok körbe-körbe verik egymást.

 

Merhogy erről van szó: a nagy esélyesek keresztbe-hosszába reszelik egymásról a pontokat, a kiscsapatok némelyike pedig megbízható játékkal az élmezőnybe gyűjtögette magát. Ott van például a harmadik fordulóban első győzelmét megszerző szibériai kiscsapat, az Amkar Perm, mely öt sérültje (köztük a múlt héten góllövés közben megsérült Cserencsikov) nélkül, de Gaál Miklóssal a kezdőben most is esélyesként fogadta 10.500 néző előtt a Szibir Novoszibirszk gárdáját. Legnagyobb örömünkre pedig Gaál nem csak hogy kezdett, de a 9. percben egy bal oldali elfutás után gólpasszt is adott a klub egyik őskövületének, a 2003 óta Amkart szolgáló Szergej Volkovnak. Miután a 23. percben a 47-szeres bolgár válogatott játékmester, Georgi Pejev is betalált, eldőlni látszott a találkozó, csakhogy újabb tíz perc elteltével a fehérorosz Dmitrij Molos úgy döntött, negyven méterről, szabadrúgásból a legjobb megszerezni az embernek élete első Premjer Liga-gólját, így a Szibir visszajött a meccsbe. A folytatásban hiába próbálkozott a vendéggárda, újabb gólt csak Pejev szerzett a ráadásban – mint majd látni fogjuk, messze nem ő volt az egyetlen duplázó a fordulóban. (3-1)

 

A második pénteki mérkőzésen két nyeretlen csatázott: az Anzsi otthonába a három afrikai védővel (da Costa, Gnanou, Mamah) felálló Alanyija Vlagyikavkaz látogatott – s távozott üres kézzel, az első félidőben ugyanis a buktatásáért megítélt büntetőt Sztrelcov vágta a kapuba, majd a második elején a Sparta Prahával idén már BL-selejtezőt és EL-csoportkört is megért Jan Holenda mutatta meg, nem csak a Panathinaikosznak vagy a Clujnak, de az Alanyijának is tud gólt lőni. (2-0)

 

A harmadik pénteki mérkőzés hozta a legtöbb gólt a fordulóban – a házigazda, listavezető Nalcsik egy ötössel küldte haza a Rosztovot. A kaukázusi csapat augusztus 16-a óta tizenhat meccséből tízet megnyert és csak kettőt veszített el – nemcsak az elmúlt szezon finise, de az idei kezdete is minden várakozást felülmúl. A nyolcezer néző előtt lejátszott találkozón a 13. percben már másodszor került a szerb Radics kapujába a labda, miután Siradze korai vezető gólját az ex-kaposvári Leandro toldotta meg tizenegyesből. A fordulás után Maljarov buktatásáért már a második büntetőjét kapta Jurij Krasznozsan csapata Szuhina bírótól, s az ítéletvégrehajtó ezúttal a grúz Amisulasvili volt. 3-0 után két gyors gólváltás következett: a bosnyák Ahmetovics és Adamov góljaira mindkétszer Gyagyun válaszolt nalcsiki részről – a Rubintól kölcsönvett 21 éves csatár így négy forduló alatt több gólt lőtt, mint anyaegyesülete játékosai összesen! (5-2)

 

Tovább szárnyalnak a törpék Óriásföldön

 

A nem épp acélos Szaturnhoz látogató kazanyiak ugyanis szombaton néhány Ansaldi-próbálkozáson és Noboa oldalszabadrúgásain kívül nem tudtak veszélyhelyzetet kialakítani, a hazaiak pedig egy ízben kireszeltek egy darabot a lécből – Buharov mellől mostanában nagyon hiányzik a tavaly brillírozó Domínguez. (0-0)

 

A forduló egyik nagy meglepetését a Szpartak Moszkva tomszki vendégjátéka hozta. A nehéz talajon, rossz időben lejátszott mérkőzés remek iramot hozott, s a gólok is hamar potyogni kezdtek: a 8. percben Dzsanajev kapus bökött oda Jokicsnak szabálytalanul, a büntetőt a kapus helyére, középre lövő belorusz Kornyilenko pedig már harmadszor volt eredményes idén. A Szpartak negyedóra múltán egyenlített egy szép jobboldali akció végén (Wellinton talált a középregurítás után a hálóba), de egy jól sikerült felszabadítást Valerij Klimov úgy cipelt be a tizenhatoson belülre védőjét kicselezve, mintha nem harminchat, hanem tizennyolc éves lenne, majd a hosszú alsót választotta. A második félidőre csak egy gól maradt, de abban nagy szerepe volt Parejko kapusnak, aki egy távoli löketet Ibson elé mellelt, aki közelről nem hibázott. (2-2) Németh Norbert ezúttal nem kapott lehetőséget. (Videók a meccsről itt)

 

A hétpontos szibériaiaknál is előkelőbb helyen áll Csecsenföld büszkesége, a Tyerek Groznij, mely hippikülsejű braziljának, a megszűnő FK Moszkvától megszerzett Bracamonténak köszönheti Szamara elleni győzelmét. A dús barkójú dél-amerikai az első félidőben fejjel, a másodikban lábbal volt eredményes (itt videón lekövethető, pontosan hogyan), a második helyre emelve csapatát, s egyszersmind földrengésszerűvé növelve Jurij Gazzajev kispadjának ingását – a Krilja ugyanis még mindig, egyedüliként nullpontos. (2-0)

 

A forduló (a biztonsági okokból elhalasztott CSZKA – Zenit meccs hiányában egyedüli) rangadóját a Lokomotiv és a Dinamo vívta, a lapok pedig nemcsak moszkvai derbiként, hanem a nagy ukrán igazolások, Voronyin (Liverpool – Dinamo, 2 millió euró) és Alijev (Dinamo Kijev – Lokomotiv, 8 millió euró) csatájaként harangozták be a találkozót, s mint kiderült, nem véletlenül. A moszkvai metróterror a Szovjetszkij Szport tudósítása szerint alaposan rányomta a bélyegét a találkozóra – perceken keresztül néma csönd kísérte a két ősi rivális összecsapását. A 23. percben aztán Szamedov futott el a balszélen, beadását pedig a hosszú oldalon Voronyin fejelte szép mozdulattal Guilherme kapujába – harmincévesen szerezve meg első orosz bajnoki találatát. Az ukrán csatát azonban ennyivel nem lehetett megnyerni – a félidő vége előtt Kologyin térdelt egy labdát a tizenhatos előterében Alijev elé, aki köszönte szépen, és ballal a bal alsóba tüzelt. De ezzel még nem volt vége: a 68. percben ugyanő egy 25 méteres szabadrúgásból is betalált (ezúttal a jobb alsó volt szimpatikus) – Gabulov mozdulni sem tudott. Miután a hajrában Taraszov szöglet utáni fejesére Kombarov csak egy megkésett tizenegyessel tudott válaszolni, a Lokomotiv tartja jó hazai formáját, a télen súlyos milliókból újjáformált Dinamo pedig megragadt négy ponton.

 

Tovább szárnyalnak a törpék Óriásföldön

 

E héttől rendszeresen közöljük a championat.ru oldal által összeállított "forduló válogatottját" is, mely ezen a héten így nézett ki:

Dikan (Tyerek) - Parsivljuk (Szpartak Moszkva), Jokics (Tom), Igonyin (Szaturn) - Pejev (Amkar), Klimov (Tom), Leandro (Nalcsik), Alijev (Lokomotiv), Corajev (Anzsi) - Gyagyun (Nalcsik), Bracamonte (Tyerek).

 

(A képek forrása: sport-express.ru, sovsport.ru)

 

Cimkék: premjer liga, futball
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat