OROSZVILAG.HU


Az ellentétek párharcának második felvonása 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-04-06 00:18:53  |  
Mezei Bálint

Az ellentétek párharcának második felvonása 

Az európai klubfutball egyik legtapasztaltabb alakulata csap össze az idei Bajnokok Ligája eddigi meglepetés csapatával  

Az ellentétek párharcának második felvonása 

CSZKA-Inter: Világok harca. Két eltérő futball-filozófia csap össze holnap este Moszkvában - Gazzetta dello Sport

A kedd esti mérkőzés egyben különleges találka is, hiszen az európai labdarúgás egyik leginkább nemzetközi társasága (nomen est omen Internazionale) csap össze a hazai alapokra oly büszke CSZKA-val, melynek szinte minden második játékosa orosz. A Luzsnyikiban játszandó holnapi meccs két korosztály presztízscsatájaként is megállná a helyét. Míg az Inter játékosainak átlagéletkora 28 év és 97 nap, addig a saját utánpótlásra építő moszkvaiak sokkal fiatalabbak (24 év és 7 nap), igaz a nemzetközi porondon viszont kevésbé rutinosak. Íme, mindaz, ami a negyeddöntő hátterében áll.  

A tábornokok focija versenyre hívja a labdarúgás nemzetközi alakulatát. Katonás rend és a népek örök barátsága. A holnapra ígért focicsemege két, régi európai iskola párharca, melyek egymással teljesen ellentétes elveket követnek az idők kezdete óta. Egyik oldalon a CSZKA Moszkva áll, az orosz hadsereg központi alakulata, a szorító másik sarkában a milánói Internazionale készülődik, az a csapat, melyet a világ minden sarkából Lombardia központjába érkező játékosok, edzők, taktikai szakemberek tucatjai tettek az olasz és az európai futball megkerülhetetlen alakjává. Elég átsétálnunk az Inter trófeatermén, hogy átérezzük a nemzetközi siker utánozhatatlan ízét. De biztosan nem ez dönt holnap. Hiába az eltelt évek, a két klub DNS-e mit sem változott: az Inter a Serie A és Európa leginkább nemzetközi csapata maradt, játékoskeretének 80 százalékát idegenlégiósok adják, míg kispadján szintén nem olaszhon szülötte, a portugál Mourinho ül. Eközben az egykori szovjet főváros katonacsapata továbbra is kitart az orosz föld szülöttei mellett. Hiába a futball egyre növekvő globalizációja, a CSZKA öltözőjét nem érik el a nemzetköziség fenyegető hullámai, megmarad szigetnek abban a Premjer Ligában, ahol a játékosok 45 százaléka külföldi, miközben a világ futballjának átlaga alig alacsonyabb, „mindössze” 43 százalék.

A vörös és fekete(kék) régimódi története most az ellentétek negyeddöntőjében, új köntösben lép színpadra. Nem csupán az Inter nemzetközisége áll szemben a CSZKA „nacionalizmusával”, a tapasztalat is versenyt fut az ifjúsággal. Előbbi Mourinho fiai mellett szól, hiszen a milánóiak átlagéletkora (28 év és 97 nap) meghaladja az olasz első osztály csapatiét (27 év illetve 44 nap). Ráadásul az Inter focistái egyben a leghűségesebbek is mezükhöz, ritkán cserélnek öltözőt. Átlagosan 4 évig és 3 hónapig maradnak fekete-kékben, ez a leghosszabb idő Serie A-ban. A CSZKA eközben a sikerre éhes fiatalok erejére számíthat, hiszen a klub játékosainak átlagéletkora mindössze 24 év és 7 nap, mely a szintén „ifjú” orosz első osztályban (25,83 év) is kiemelkedő adat. A moszkvaiak utánpótlása szintén párját ritkítja, ezzel időről időre megteremtve a lehetőséget a szakmai stáb számára, hogy bátran merítsen a korosztályos csapatok felhozatalából. Az idei bajnokságba nevezett keret 22 százalékát saját nevelésű játékosok alkotják, ez érezhetően magasabb a szintén saját erőforrásaira építő orosz labdarúgás átlagánál (20%). Az Inter (bővebb) keretében 17 százalékban fordulnak meg a saját bázison felcseperedett futballisták, akik közül ismét egyre többen jutnak szóhoz az igazán fontos mérkőzéseken is. Igaz ez akkor is, ha az ifjú csillag, Mario Balotelli – az előzményeket ismerve - nem biztos, hogy pályára lép Moszkvában.

Az elemzés – A fenti számadatokat a labdarúgókat vizsgáló nemzetközi szervezet, a PFPO (Professional Football Players Observatory) ötödik éves beszámolóján hozták nyilvánosságra. Az elemzés 36, az UEFA-hoz tartozó bajnokságot mért fel a 2009/2010-es szezon tükrében. Összesen 528 klubot és 12524 hivatásos labdarúgót vettek számításba. „Az orosz futballt töretlen gazdasági és sportszakmai fejlődés jellemi” – állítja Raffaele Poli és Andrea Pessina, a hivatkozott tanulmány két társszerzője. „Kihasználva a lehetőségeket és a biztos alapokat, az orosz bajnokság egyre inkább eladhatóvá, látványosabbá válik, miközben sikeresen tagozódik be a világ élmezőnyébe.” Az orosz föderáció – erősítve bázisát és válogatottját – kiáll a döntően hazai játékosokból álló csapatok ötlete mellett, melytől a Szovjetunió szétesése, és a külföldiek szabad munkavállalása óta rendre eltekintettek. Ugyanakkor nemrég vezették be az egy alakulatban szereplő idegenlégiósok számát öt főben maximalizáló új szabályt. Az európai uniós rendelkezések hidegen hagyják az orosz szövetséget. Megtehetik, hiszen Oroszország nem tagja az EU-nak.

Olaszország – Oroszország – A két bajnokság a számok tükrében. Az olasz pontvadászat a második legöregebb mezőny Európában, mivel játékosainak átlagéletkora 27 évet és 44 napot tesz ki. A Premjer Liga labdaművészei általában sokkal fiatalabbak, átlagosan 25 évesek és 83 naposak. A Serie A-ban hétről hétre pályára lépő profik kiemelkedő nemzetközi tapasztalattal bírnak, átlagban 191,6 UEFA rendezésű meccsen léptek már pályára. Ennél magasabb átlaggal csak az angol Premier League büszkélkedhet. Az orosz első osztályban szereplő futballisták sokkal rutintalanabbak, átlagban „csak” 113,3, az Európai Labdarúgó Szövetség által jegyzett találkozón rúgtak labdába. (Ezzel tizenharmadikak a kontinens ranglistáján.) Ellenben hosszú távon orosz foci felemelkedésének záloga lehet az utánpótlásképzés. Élcsapataik 20,1 százalékban saját ifijeikből építkeznek (azaz a legjobbak 15 és 21 éves koruk között legalább három évig a nevelőegyesület igazolt játékosai), míg az olasz bajnokságra jellemző adat mindössze 8,1 százalék, ezzel a Serie A szégyenszemre hátulról a harmadik az európai bajnokságok sorában.                   

Cimkék: CSZKA, Inter, Serie A, Bajnokok Ligája, Premjer LIga
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat