OROSZVILAG.HU


A világ legnagyobb KFC-je Bakuban

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2012-11-13 12:58:29  |  
Gyimesi Zsuzsanna

A világ legnagyobb KFC-je Bakuban

Egyszerre 300 vendéget tud kiszolgálni az étterem

 A világ legnagyobb KFC-je Bakuban

 

Úgy tűnik, Baku megtalálta a receptet arra, hogyan lehet megmenteni az enyészettől az építészetileg különleges értéket képviselő épületeket.

A világ legnagyobb, 1600 m2-en elterülő KFC (Kentucky Fried Chicken) gyorsétterme Bakuban, az 1926-ban Nyikolaj Bajev építész tervei alapján épült Sabunchu pályaudvar épületében nyílt meg a közelmúltban. 

A Szovjetunió első villanyvasút hálózatának terve 1924-ben került jóváhagyásra, aminek részét képezte a bakui pályaudvar megépítése. A cél az volt, hogy vasúti összeköttetés jöjjön létre Baku és a környező olaj lelőhelyek között.

Az impozáns drapp kőépület a XX. század első harmadának jelentős alkotása. Mór stíluselemek is díszítik. A homlokzat meghatározó eleme a két szimmetrikus, kupolás torony. Az épület évtizedekig elhanyagoltan, üresen ácsorgott, mígnem a KFC azerbajdzsáni franchise partnere, az AFK Ltd. úgy nem döntött, hogy 3 millió eurót invesztál az épület felújításába. A kialakításra került étteremben egyszerre 300 fő tud leülni, évi 1,5 millió adag étel eladására vannak felkészülve. A világ 120 országának 18.000 KFC franchise étterme közül a bakui a legnagyobb. A felújítási és átalakítási munkálatokat irányító építész vezérelve az volt, hogy minél többet megőrizzen az eredeti pályaudvar térfelosztásából és belsőépítészeti megoldásaiból. Megmaradt többek között a katedrálisokat idéző kazettás mennyezeti megoldás és ezek festett dekorációja is.

Hosszú út vezetett az első, 1952-ben Salt Lake Cityben (Utah) megnyílt konténeres KFC étkezdétől Baku csodálatos pályaudvaráig.

Forrás: Radio Free Europe Radio Liberty www.rferl.org, 2012. november 12.

 

 

 

Cimkék: Baku, KFC
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat