OROSZVILAG.HU


Búcsú a kopejkától

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2013-01-24 00:04:00  |  
Kecskeméti Gábor

Búcsú a kopejkától

Több lépésben szűnik meg az orosz fillér

Búcsú a kopejkától       Búcsú a kopejkától

Az Oroszországi Központi Bank úgy döntött, hogy fokozatosan megszünteti a kopejkát. Első lépésben leállították az 1 és 5 kopejkások előállítását a pénzverdében. A közeljövőben a 10 és 50 kopejkások is lassan hasonló sorsra jutnak.

A két legkisebb orosz érmét már egy ideje nem fogadják el az üzletekben és bankokban - magyarázta a döntést Georgij Puntovszkij, a Központi Bank igazgatóhelyettese. Ráadásul a kopejkák előállítása nem kifizetődő, mivel az érmék többe kerülnek, mint amennyit érnek. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az egy rubeles lesz a legkisebb fémpénz az orosz pénzek között. Hivatalosan azonban a legkisebb kopejkák is forgalomban maradnak, a teljes megszüntetéshez törvényváltoztatás szükséges.

A kopejkának csupán a szovjet korszakban volt értéke, mivel Moszkvában vagy Leningrádban a metróval való utazás egységesen és hosszú ideig 5 kopejkába került. (Ez ma már 30 rubel.) Az 1990-es évek hiperinflációjában gyorsan eltűnt a váltópénz, majd az 1998-as valutareform után bukkant fel ismét. (A korábbi 1000 rubel a reform után 1 rubelt ért.) Ám nem sokkal ezután a kopejka elveszítette értéke két harmadát.

(Russland News)

 

 

Cimkék: rubel, kopejka, fillér, pénzverde, valuta, reform, bank,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat