OROSZVILAG.HU


Feljuthat-e Ukrajna a legnagyobbak közé?

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-04-19 22:58:56  |  
Zelei Dávid

Feljuthat-e Ukrajna a legnagyobbak közé?

Ha április, hát hoki-vb, minden szinten. Három divízió, négy posztszovjet csapat - de hány feljutó?

Április közepén ismét beköltözött a jégkorong Jerevánba – Örményország adott otthont ugyanis a negyedik vonal, vagyis a divízió 3 mérkőzéseinek. Az örmények 1999 óta tagjai az IIHF-nek, de szereplésük a világversenyeken igen hektikus: legutóbb 2008 februárjában találkozhattunk velük világeseményeken, de a boszniai divizió 3-as selejtezőn lejátszott mérkőzéseik eredményeit megsemmisítették, ráadásul a jogosulatlan szereplések miatt 2008/2009-re mindennemű nemzetközi szerepléstől el is tiltották a csapatot (a botrány amiatt robbant ki, hogy az U20-as vb-n az örmény csapatban 1) húsz év fölötti 2) amerikai állampolgárságú játékosok szerepeltek, kihasználva, hogy Los Angeles környékén nagyobb örmény kolónia él). Most azonban éledezni látszik a sport: a válogatottnak amerikai edzője, utánpótlás-fejlesztési terve, honlapja és lelkes drukkerei is vannak, s miután tavaly eldőlt, hogy Jerevánban, a 2006-ban felújított csarnokban rendezhetik a divízió 3-as világbajnokság egyik csoportját, élénk marketingmunka is kezdődött. Év eleje óta egész sok információ eljut a szurkolókhoz Facebookon és Twitteren keresztül: a csapat februárban Amerikában járt, s 7-7-re végződött edzőmeccsüket több, mint ezren látták, közvetlenül a februári torna előtt pedig bebizonyosodott, a divízió 3-nál is van alacsonyabb szint: április elején az örmények 22-1-re verték a grúzokat. Mondani sem kell, ezek után mindenki tornagyőzelmet és harmadosztályba jutást várt a házigazdáktól. Az első meccsen ennek megfelelően az örmények 9-2-es győzelmet arattak Dél-Afrikán, majd a következő játéknapon remek középső harmaddal (5-2) 7-6-ra verték a legnagyobb rivális Észak-Koreát. Végül a csoportkör zárótalálkozóján a mongolok is csúnya verést kaptak (15-0). Rendhagyó módon ugyanakkor ezzel nem zárult le a torna, hanem az aranyért és a bronzért helyosztót játszottak a csapatok. Az örmények így ismét összekerültek a koreaiakkal, s ezúttal nem bírtak velük: 5-2-re kikaptak. A torna legjobb csatárát (Hakop (nemrég még Jack…) Avetiszjant) adó kaukázusiak ugyanakkor fogadkoznak: jövőre sikerrel járnak.

 

Feljuthat-e Ukrajna a legnagyobbak közé?Feljuthat-e Ukrajna a legnagyobbak közé?

 

Egy divízióval feljebb az észtek másodszor már nem akartak úgy járni mint tavaly: a 2008-ban Szapporóban kiesett (pedig minket is megszorongattak!) baltiakat tavaly a szerbek Újvidéken tartották a harmadosztályban egy rávezetéses, drámai 5-4-gyel. Az idei keret harmadosztályú szinten ismét kiemelkedőnek látszott: ott volt a Jesenicével az EBEL-ben pallérozódó (alant a képen látható) Andrei Makrov, a Finnországban légióskodó, idén harmadik vb-jén (ifjúsági, junior, s most felnőtt) résztvevő Robert Rooba, a nekünk Csíkszeredából ismerős, idén már Lengyelországban játszó Dmitri Suur, no meg a kapuban az ifjú, Amerikában védő Mark Rajevski. A várakozásokat fokozta, hogy egyedül a székely bázisra építő románoktól volt várható némi ellenállás, ráadásul a mérkőzéseket Narvában, Észtországban rendezték. A mérkőzések ennek megfelelően is alakultak: az észtek 17-3-ra verték Izraelt, 15-0-ra Kínát, 17-0-ra Új-Zélandot, 6-1-re Izlandot, s végül, az utolsó meccsen 7-1-re Romániát. A statisztikák egészen meredek észt fölényt mutatnak: a jesenicei Makrov öt meccsen 28 ponttal nyerte el a legértékesebb játékos címét, minden egyéni díjat a hazaiak vittek el, 62-5-ös gólkülönbségük pedig önmagáért beszél. Az ugyanakkor már kérdéses, jövőre ugyanilyen sikeresek lesznek-e a finn Ismo Lehkinen fiai…

 

 

Feljuthat-e Ukrajna a legnagyobbak közé?

 

A divízió 1 küzdelmei jelenleg is folynak. A mi csoportunkba nem jutott csapat a posztszovjet térségből, a hollandiai Tilburgban játszó másik hatosban ugyanakkor Ukrajna és Litvánia küzd egészen eltérő célokért. Hogy micsoda dimenziókülönbség van a két gárda között, azt jól bizonyítja az egymás elleni, 12-5-ös ukrán sikerrel megvívott összecsapás – a litvánok valami oknál fogva nem cseréltek kapust, az Energia Elektrenai kapusa, a mindössze húszesztendős Arturas Kuzmicius így aligha alszik ma nyugodtan…

 

Pedig nem rossz, inkább csak nagyon fiatal ez a litván csapat: a keretből tizenegyen születtek 1990-ben, vagy annál is korábban (a litván aranygeneráció az 1990-91-es születésű lehet). A csapat magját, akárcsak a nagyvilágbajnokságokon szereplő lettek (Dinamo Riga) és beloruszok (Dinamo Minszk) együttesét, egy csapat adja – apró hiba, hogy a litván bázis, az Energija Elektrenai nem a KHL-ben, csupán a Dinamo Rigától és a belorusz bajnokságban játszó lett csapatoktól (Metalurgs Liepajas, Dinamo Riga-junior) mentesített lett ligában játszik. Ráadásul itt sem villog: a hat csapatból csupán negyedik lett, a rájátszásban pedig rögtön kihullott a csonka negyeddöntőben.

 

Vannak azért légiósok is a baltiak keretében: D. Kumeliauskas Franciaországban, ketten Angliában (Kieras, Pliskauskas), hárman a belorusz Extraligában (Kulevicius, Lelenas, Alisauskas) többen orosz alsóbb/juniorligákban játszanak – a legnagyobb sztár, Zubrus viszont ezúttal is a New Jerseyvel harcol az NHL-playoffban, így nem lehet a csapat motorja (csak a lockout idején, 2005-ben volt erre lehetősége). A litvánok az erőviszonyok alapján könnyen elbánhatnak a szerbekkel, s szoros meccset játszhatnak a hollandokkal, ha sikerül összeszedni a védekezésüket, a középmezőnyben végezhetnek.

 

Velük szemben az ukránok immár harmadszor futnak neki a divízió 1-nek a feljutás egyre bizonytalanabb esélyével. Emlékezetes, Szapporóban mi fosztottuk meg az azonnali visszajutástól északkeleti szomszédainkat, tavaly pedig az olaszok parancsoltak megálljt nekik. A keret nem sokat változott az elmúlt évekhez képest, ami nem csupán az idősebb játékosok iránti tisztelet jele: a közvetlen utánpótlás harmatgyenge, tavaly utolsó helyen végzett a divízió 1-es ifi-vb-n, és kiesett a harmadik vonalba: a mi fiaink például 5-0-ra roncsolták szét Tkacsenko kapus hálóját. Döbbenetes adat, de az ukrán keret második legfiatalabb játékosa a huszonhét (!) esztendős Andrij Mihnyov, s tizenöten vannak harminc év fölött! Azért ezen a világbajnokságon még nem kell a belorusz Zaharov mester tanítványait a kieséstől félteni: Kaszjancsuk (Traktor Cserjabinszk), Safarenko, Varlamov (mindkettő Dinamo Minszk) Sahrajcsuk (Lokomotiv Nyizsnij Novgorod) s a már említett Mihnyov (Lada Togliatti) egyaránt a KHL levegőjét szívja nap nap után, s a többiek is javarészt az ukránnál erősebb fehérorosz bajnokság résztvevői (tán posztszovjet hagyomány, de itt is van egy kétsornyi játékost adó klub, a Szokol Kijev). Egyáltalán nem mehetnek ugyanakkor biztosra sem az EBEL-ben edződő osztrákokkal, sem a mindig erős japánokkal szemben.

 

Feljuthat-e Ukrajna a legnagyobbak közé?

 

Hogy miként végeznek, s csatlakozik-e valaki a már feljutott észtek dicső csoportjához, arról hamarosan beszámolunk!

 

Cimkék: jégkorong, vb
Országok: Észtország Belarusz Ukrajna Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat