OROSZVILAG.HU


Orosz és azeri éremzuhatag Bakuban

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-05-02 18:37:37  |  
Zelei Dávid

Orosz és azeri éremzuhatag Bakuban

Két nehézatlétikai EB-t is a posztszovjet térségben rendeztek nemrég. Minisorozatunk második részében Bakuba látogatunk.

Orosz és azeri éremzuhatag Bakuban

Ha nem rendezhet nyári olimpiát (2016-ban legalábbis egész biztos nem), az azeri főváros, Baku a fedett pályás események és a küzdősportok felé fordul: 2007-ben tékvandó EB-t és birkózó VB-t, idén pedig birkózó EB-t rendeztek a Hejdar Alijev-komplexumban. Akárcsak a nemrég összegzett minszki súlyemelő EB, e torna is a posztszovjet térség versenyzőinek nyomasztó fölényét hozta, s közülük is kiemelkedett az orosz és a hazai válogatott. Bár a versenyen 36 nemzet 383 sportolója vett részt, aranyhoz csak heten jutottak közülük. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a megszerezhető huszonegy aranyból tizenhét került posztszovjet versenyző nyakába, s csak az aranyak egyharmada került nem azeri vagy orosz versenyző nyakába, máris láthatjuk, mennyire kétpólusú volt a kontinensviadal.

A nyolc aranyig és összesen tizenhat éremig jutó oroszok a döntők kétharmadában (!) érdekeltek voltak, különösen a férfi szabadfogásban arattak, ott hétből négy arany lett az övék Opan Szat, Gyenyisz Tragus, Anzor Urisev és Bejlal Makov révén, de kötöttfogásban (Ambako Vacsadze, Aszlambek Husztov) és a nőknél (Lorisza Orzsak, Lubov Volosova) is leakadt két első helyezés.

Namig Alijev , a rendező azeriek szövetségének alelnöke a legutóbbi, kilenc éremmel zárult kontinensviadal termésének megismétlését várta az övéitől, akik azonban felülmúlták az optimista jóslatot is: férfi szabadfogásban három (Mahmud Magomedov 55, Dzsabrail Haszanov 66, Hetag Gazjumov 94 kilóban) kötöttfogásban kettő (a két alsó kategóriában, 55 és 60 kilóban a két Alijev, Elcsin és Haszan) női szabadfogásban pedig ugyancsak két (Sona Ahmadli 59, Nadja Szemencova 67 kilóban) aranyat szereztek, s becsúszott még két ezüst és egy bronz is – a tíz éremmel alighanem mindenki elégedett a Föld nyolcadik legélénkebb éjszakai életű fővárosában.

Az éremtáblázat ötödik helyén végző beloruszok hőse Aljakszandr Kikinjov: a  74 kilós kötöttfogású a fél posztszovjet térséget végigverte (grúz, ukrán és orosz riválisok testén át jutott a döntőbe), majd a fináléban a hazai kedvenc, világbajnok Elvin Murszaljevet is legyőzte – a harmincadikat az EB előtt betöltő, élete első világverseny-aranyát szerző Kikinjov jobb utószülinapi ajándékkal nem is kedveskedhetett volna magának.

A lettek egyetlen érmet szereztek csupán, de az arany volt: a női 55 kilóban a nem egész húszesztendős Anasztaszja Grigorjeva megmutatta, nem csak juniorban Európa legjobbja: a döntőben nagy meglepetésre sikerült legyőznie azt az orosz Natalja Golcot, aki 2003 és 2008 között ötször lett a kontinens legjobbja.

Hét éremmel, de arany nélkül zártak az ukránok, akik kettőt döntőzhettek, vesztükre azonban mind Konsztantyin Balickij, mind Katyerina Burmisztrova azeri ellenfelet kapott a fináléban.

A grúzok a női számokban nem szereztek érmet, férfi szabadfogásban ugyanakkor hármat is: Malkaz Zarkua és Georgi Gogselidze ezüstje mellé egy bronz is becsúszott, amit kötöttfogásban egy további harmadik hely javított.

A moldávok Andrej Perpelitára lehetnek büszkék: a huszonöt esztendős szabadfogású birkózó legutóbb 19 éves korában állhatott dobogóra világversenyen – Szófia, 2004 és a junior-EB után most a végső győztes Opan Szat tudta csak megállítani az elődöntőben: munkája eredménye országa egyetlen bronzérme.

Bronzot birkózott össze magának a litvánok nagy öregje, a Pekingben olimpiai bronzérmes, 120 kilós szabadfogású Mindaugas Mizgaitis is, aki az elődöntőben a végső győztes török Kayaalptól kapott ki.

A verseny végeztével a versenyzők nem térhettek haza: az izlandi vulkánkitörés miatt a világ egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosában vezették körbe őket a szervezők. A győztesek mindezt aligha bánták…

 

Cimkék: birkózás
Országok: Lettország Litvánia Belarusz Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat