OROSZVILAG.HU


Kiköszörülik-e a csorbát Kovalcsukék?

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-05-05 15:33:52  |  
Zelei Dávid

Kiköszörülik-e a csorbát Kovalcsukék?

Kovalcsukkal és Ovecskinnel próbálkozik feledtetni az olimpiai kudarcot a szbornaja - posztszovjet körkép vébé előtt

Pénteken a házigazda Németország és az Egyesült Államok csatájával kezdetét veszi a jégkorong világbajnokság. Összeállításunkban a posztszovjet térség csapatainak esélyeit latolgatjuk.

 

Az olimpián három, a világbajnokságon négy csapat képviseli a térséget – a pluszrésztvevő a tavaly feljutó Kazahsztán, és néhány hete azt is tudjuk, e létszám jövőre csak kevesebb lehet, több nem. A négy csapat közül három ugyanabba a csoportba került, az „A” jelű négyesben Oroszország, Belarusz és Kazahsztán Szlovákiával küzd, a „B”-ben Lettország ellenfelei Kanada, Svájc és Olaszország.

 

Oroszország a Montreal remeklését ünnepli, a főcsoportelső Washington kiesésével ugyanis biztossá vált, hogy Szjomin, Varlamov és Ovecskin is ott lehet a nagy tornán. Rajtuk kívül kulcsszerepe lehet a New Jerseyvel kieső Kovalcsuknak, az Atlantás Afinogenovnak, és a nashville-ivé avanzsált Grebeskovnak, és a Kingses Frolovnak – az olimpiai kudarc ellenére Szlava Bikovot padjukon tartó oroszok nem számoltak le teljesen a vancouveri vesztőkkel. A KHL-ből a friss bajnok Ak Barszot a védelemben Nyikulin, a csatársorban talán Tyerescsenko képviselheti – Morozov és Zaripov egyaránt sérült, a KHL-döntőben villogó Obuhov meg egyszerűen nem került be. Mivel az észak-amerikai csúcsbajnokságban még tart a rájátszás, továbbá a már kiesettek közül is többen lemondták a válogatott szereplést sérülés vagy fáradtság miatt, a szbornajának komoly esélyei lehetnek a címvédésre – az iihf.com szavazóinál legalábbis ők a favoritok.  A felkészülés során az oroszok elbukták az EHL-t , most a rossz főpróba, jó előadás formulában bízhatnak.

 

Kiköszörülik-e a csorbát Kovalcsukék?

 

A beloruszok számára a Montreal vitézkedése kész tragédia, a Washingtont kiverő kanadai csapat ugyanis 1-1-re áll a Pittsburgh-gel a főcsoport-elődöntőben, s mindkét Kosztyicint a soraiban tudja. A pingvinek megtáltosodása esetén május 8-ra befejeződhet a párharc, de erre kevés az esély – így csak egy NHL-es, a Torontóval az alapszakasz végén kiszálló Grabovszki lehet ott a csapattal. Ráadásul a nemrég Dinamo Minszkkel összehozott Ruszlan Szalej sem teljesen egészséges, így a Colorado hátvédje is kihagyhatja a viadalt. Amerikából így alsóbb ligások (Kolosov, Gotovec) maradtak, s a KHL-es mag sem az igazi: hiányzik a rájátszás gólkirálya, az MVD-vel döntőző Ugarov, így a Gyemagin, Kosztyucsenok, Kaljuzsnyij trió adja a Dinamo Minszken kívüli magot, s a hazai bajnokságból is szokatlanul sokan bekerültek. A sikerkovács Glen Hanlon helyett (aki immár a csoportellenfél Szlovákiát irányítja) korábbi segítője, Eduard Zankovec vezeti majd hadba a csapatot, mérlege a felkészülési meccseken eddig két zakó a lettektől Rigában – nem jósolunk könnyű viadalt Mezinéknek, akik holnap a csehekkel játszanak még egy utolsót a vébé előtt.  

 

Kiköszörülik-e a csorbát Kovalcsukék?

 

A 2006-os kiesés után csak tavaly, harmadik próbálkozásra visszajutó kazahok helyzete érdekesen alakulhat. Az évek óta elkerülhetetlennek tűnő generációváltás ugyan sok tekintetben már elkezdődött, de még így is Andrej Sajanov szövetségi kapitány (nem mellesleg a Barisz Asztana-tréner) gárdájában találunk a VB legidősebb öt játékosából hármat (Safranov és Koreskov 41, Antyipin 40 esztendős). Semmiképp sem válik a kazahok kárára a Barisz Asztana KHL-tapasztalata, ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a csapatot elsősorban a külföldiek (Stümpel, Dallmann, Makszim Szpiridonov, Nemirovsky…) húzták, legeredményesebb kazahjuk, Gavrilin, félpontos átlagot hozott össze meccsenként. Ugyanakkor ha az NHL-sztár Nyikolaj Antropov nem is, a KHL kazahjai jönnek szép számmal: a kapuban az NHL-t is megjáró Jeremejev (jelenleg a Dinamo Moszkva megszűnése után kereshet csapatot), a védelemben az Avangardot erősítő Bondarjev, a Vityazos Litvinyenko, a novokuznyeci Koledajev, vagy épp az Atlantos Szemenov, a csatársorban pedig a Metallurgos duó, Dudarjev és Bumagin alkothat majd. Nagy kérdés, mire megy a vegyesfelvágott a KHL-ből jól ismert ellenfelek ellen. A kazahok eddigi edzőmeccseiken egy győzelmet és egy döntetlent tudnak felmutatni az olaszok ellen – velük még a kiesési körben is összefuthatnak.

 

Kiköszörülik-e a csorbát Kovalcsukék?

 

Hogy ez így legyen, azért a lettek is sokat tehetnek a „B” jelű kvartettben, lévén leginkább verhető csoportellenfeleik épp Rick Cornacchia legényei. A lettek a klubszezonban megmutatták, jó játékosanyaggal (a KHL-rájátszásban a Dinamo Riga a főcsoportelső SZKA-t kiütve a negyeddöntőig jutott) és jó edzővel (Olegs Znaroks szövetségi kapitány döntőbe jutott az MVD kispadján) rendelkeznek, mostani keretük pedig igen fiatal: a csapat legidősebbje 33 éves, az átlagéletkor pedig nem éri el a huszonhat évet. A védelemből kimaradtak a Dinamo veteránjai (Lavins, Ozolins, Sorokins), bekerült viszont az ex-volános Galvins (nem csoda, remek éve volt), a csatársorban ott az egész tisztes AHL-mutatót produkáló Daugavins, az IHL-es Stals és a német DEL-ben remeklő Vasiljevs – a jó szezont záró rigai csatárok (Nizivijs, M. Redlihs, Darzins) mellett ugyanakkor olyanok is bekerültek, akik kevés meccset vagy hányattatott szezont tudhatnak maguk mögött. A lettek hat felkészülési meccsükből ötöt megnyertek (a beloruszok és a franciák ellen dupláztak, a szlovákok ellen egy győzelem, egy vereség a mérleg), Kanada ellen teljesen esélytelenek, Svájcot jó játékkal megszoríthatják, az olaszokat verniük kell.

 

Kiköszörülik-e a csorbát Kovalcsukék?

 

A végleges kereteket péntek este kell leadni, addig az oroszoknál még lesz egy szűkítés. A Sport 1 és a Sport 2 műsorán 18 összecsapás lesz látható, a jégkorongblog összeállításában itt látható a teljes lista.

 

 

 

Cimkék: jégkorong, 2010 világbajnokság
Országok: Lettország Belarusz Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat