OROSZVILAG.HU


A jamali krátert földalatti "pezsgő" ütötte

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2014-07-21 19:32:23  |  
Seszták Sándor

A jamali krátert földalatti "pezsgő" ütötte

Verzió a hatalmas tölcsér megjelenésére

 A jamali krátert földalatti "pezsgő" ütötte

A titokzatos krátert elsőként pilóták fedezték fel, akik a helyi olaj-és gázmezőkön teljesítettek szolgálatot. Nemrégiben a Sarkvidék Tanulmányozása Tudományos Központjának geológusai érkeztek a kráterhez. Meghatározták a tölcsér méreteit: átmérője mintegy 40 méter a föld gyomrából pedig 120 méterig terjedő távolságra vetődött ki föld. A természetes háttérsugárzás túllépését nem rögzítették. A meteorit-verziót  a tudósok azonnal elvetették, mivel égés és szenesedés nyomaira a helyszínen nem bukkantak.

- Ez a föld mechanikus kivetődése volt a föld gyomrából - mondta Marina Leibman, a Föld krioszférája Intézete szibériai osztályának vezető tudományos munkatársa.

A tudósok úgy vélik, hogy a krátert ún. „pezsgő-hatás” alakította ki. A föld alatt egy üreg képződött, amelyben hosszú időn át gyülemlett fel  víz és mocsári gáz. Idővel, a nyomás ebben a természetes „edényben” emelkedni kezdett. Az elegy felszínre törését a vastag, állandóan fagyott talaj akadályozta meg. De az elmúlt 40 évben az állandóan fagyott talaj hőmérséklete a régióban mínusz 8-ról mínusz 3 Celsius fokra emelkedett. A jeges talajréteg elvékonyodott, és egy ponton a föld gyomrában felgyülemlett földalatti „pezsgő” a felszínre tört. A geológusok úgy vélik, hogy egy idő után a tölcsér megtelik vízzel, és ezen a helyen egy szép, mélyvizű tó képződik.

http://www.kp.ru/daily/26257.4/3136303/

Cimkék: kráter, Jamal
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat